Böcker jag läst, pjäser jag sett

Den senaste tiden har jag hittat ett synnerligen bra läsflow. Jag läser så gott som varje dag och har också äntligen börjat lyssna på ljudböcker igen. Under sommaren var det så många bra sommarprat jag ville lyssna på och att gå omkring med stora hörlurar på öronen kändes inte helt rätt i värmen. Bara under helgen avslutade jag ju tre böcker. Jag skriver kortkorta recensioner på Goodreads, men jag tänkte att jag väl kan publicera dem här också. Så här kommer en hel drös boktips.

processed_IMG_20190915_135428-01.jpeg

Strömsöborna av Rosanna Fellman
En mustig poesidebut som myllrar av Strömsöbor som inte mår så bra. Vissa av dikterna slår mig rakt i ansiktet och jag vet att jag vill återvända till dem. Rosanna Fellman är inte rädd för något ämne och blandar också friskt svenska, finska och engelska. Jag undrar hur en person som inte kan alls finska kommer att uppfatta verket?

Det bästa som har hänt mig av Johanna Schreiber
En varm och härlig bok om tre kvinnor som alla fött barn ungefär samtidigt och som slumpen för samman. Alla kämpar med sitt och vänskapen som växer fram är väldigt fin. Johanna Schreiber skriver underhållande, men ibland så att det hugger till. På slutet kommer till och med lite samhällskritik. Fastän jag inte själv har barn tyckte jag ändå väldigt mycket om boken och trivdes med kvinnorna och deras historier. Jag lyssnade som ljudbok och gillade uppläsaren trots att det kunde bli lite teatraliskt ibland.

processed_IMG_20190917_212205-01.jpeg

Mellan oss av Sandra Beijer
Mellan oss går snabbt att läsa på grund av de korta kapitlen, men Sandra Beijers språk får mig att stanna upp. Högstadietiden på 90-talet beskrivs med skärpa trots att Beijer inte ödslar med orden. Det här är nog Beijers bästa bok hittills tycker jag.

Atomic Habits av James Clear
En intressant och inspirerande bok om vanor. Det känns som att boken upprepar sig själv och är stundvis väldigt amerikansk, men jag kan ändå varmt rekommendera till alla som vill bygga bättre vanor. Huvudpoängen är att med väldigt små medel går det att göra stor skillnad.

Allt jag inte kan säga av Emilie Pine
Jag älskade den här boken. Det är så naket, så nära, så smärtsamt, så trösterikt, så äkta. Alla, alltså verkligen alla, borde läsa den här. Är helt omskakad efter läsningen.

Äktenskapsgrejen på Lilla Teatern. På bilden Oksana Lommi, Jonna Järnefelt, Joachim Wigelius, Laila Björkstam. Foto: Henrik Schütt/Lilla Teatern.

Äktenskapsgrejen på Lilla Teatern. På bilden Oksana Lommi, Jonna Järnefelt, Joachim Wigelius, Laila Björkstam. Foto: Henrik Schütt/Lilla Teatern.

Förra veckan fick jag också se premiären av Äktenskapsgrejen på Lilla Teatern, så kul att bli bjuden på teater! Pjäsen handlar om kvinnor i tre generationer (plus två män) som alla har svårt att prata med varandra – eller någon över huvud taget. Jag tror jag aldrig sett så mycket skrik på en teaterscen och så mycket dålig kommunikation mellan karaktärer. I bilden ovan jagar huvudkaraktären sin mammas älskare med en hummer, det säger väl ganska mycket redan hehe?

Jag känner mig mest konfunderad efter pjäsen, men kanske inte på det sätt manusförfattaren vill. Fastän det fanns mycket roligt och mycket igenkänning i pjäsen saknar jag ändå något, trots att rollprestationerna är bra. Speciellt Oksana Lommi övertygade i sin roll. Så pjäsen är sevärd oberoende – kanske jag bara inte var i rätt sinnesstämning just då?

Vad har du läst/sett på sistone? Nåt du kan rekommendera? Nåt jag absolut inte får missa?

Sköna dagar på lande
septemberlande-3.jpg

På torsdag kväll körde Markus och jag iväg till hans lande för en efterlängtad höstpaus. De senaste veckorna har hösten äntligen kickat i gång med jobb, redigering och allt det andra. Det känns bra att vara tillbaka på kontoret och ha en vardag, men lika skönt är det också att få små avbrott i vardagen. Här på lande finns inga måsten på samma sätt som i stan och de måsten som finns känns inte heller så jobbiga.

I fredags redigerade jag Nationen i tre timmar och har petat lite i texten också i dag. Är faktiskt väldigt sugen på den här bearbetningen. Jag vill ju göra den här boken så bra jag kan. Men det vet ni ju. Utöver redigering har de senaste dagarna gått åt till vila och matlagning. Så skönt och faktiskt roligt det där med maten. Jag älskar ju att laga mat men har haft en dipp på den fronten i flera år. Men nu känner jag ett litet sug återvända. Här har jag lagat blomkålssoppa med Koskenlaskijaost, stekt biffar (en ovanlighet för mig) som blev sjukt goda och sköljdes ner med ett gott rödvin våra kompisar gav oss och gjort en klassisk banankaka med recept från Barbietidningen från 90-talet. Kakan är inte vacker eller Instagramvänlig på något sätt, men så sjukt god. Mjuk och len och söt. Mmm!

septemberlande-4.jpg
processed_1070295-01.jpeg

Helgens mest intressanta projekt var ändå den flamstekta laxen vi tillredde i går intill en öppen eld på gården. Min vana trogen googlade jag en massa olika recept och gjorde till slut det mesta på feeling. Medan laxen långsamt stektes på sin planka (som Markus snickrade ihop av bräder som blev över av dassbygget!) smuttade vi på ett gott vin och beundrade en vacker solnedgång. Vi hade också rullat in grönsaker och potatis i folie och tillredde i glöden intill elden. Allt tog så klart längre än vi tänkt oss men vad smakar väl godare än mat som tillagats utomhus och med mycket kärlek?

Nu ligger vi i soffan och lyssnar på regnet som dånar utanför, brasan borde fyllas på med några nya vedklabbar och jag funderar på om det skulle vara dags att fixa lite varm choklad. Mest glad är jag ändå över allt jag hunnit med i bokväg. I går läste jag ut Sandra Beijers Mellan oss, i dag lyssnade jag slut Johanna Schreibers Det bästa som har hänt mig och nu funderar jag på att plocka upp Strömsöborna av Rosanna Fellman.

septemberlande-1.jpg
septemberlande-2.jpg

Jag hade också hoppats på att hitta svamp i skogen men jag är ju ingen rutinerad svampplockare så resultatet blev skralt. Jag har bara hittat flugsvamp eller svampar som jag inte har nån aning om vad de är (som den på bilden) så vi har fått nöja oss med allt vi köpt med oss i matväg. Som ju brukar bli en hel del trots att matbutiken bara är tio minuter bort med bil. Maten får liksom inte ta slut!!

Men de senaste dagarna har varit mer eller mindre perfekta och jag känner verkligen att jag laddat för de kommande veckorna som blir riktigt intensiva. Hoppas du haft en skön helg!

Läget med Nationen just nu

I går träffade jag äntligen min redaktör för att snacka om Nationen. Jag var nervös – vad kommer hon att tycka nu? Under förra redigeringsrundan kapade jag ju runt 15 000 ord, flyttade runt på kapitel, strök vissa personer, adderade nya och gjorde överlag väldigt stora ändringar. Jag läste själv förra veckan och tycker att det blivit bättre men att det fortfarande är nåt som saknas i början. Min testläsare var av samma åsikt.

Det måste hända något i början, finnas ett anslag, en cliffhanger. Något som lockar läsaren att läsa vidare.

I dag har jag börjat med att föra in Miras ändringar. Det är en sann lycka att ha en språkguru som hon som testläsare. Utöver att hon kommenterade storyn fick jag en superbra korrläsning. Jag är bland annat helt hopplös på före och innan och har en tendens att skippa hjälpverbet har och ordet som. Däremot överanvänder jag fastän och mer. I dag strök jag faktiskt 42 fastän och 43 mer, haha. Under förra redigeringsrundan strök jag ett antal bara.

Mina anteckningar på manuset som Mira hade skrivit ut.

Mina anteckningar på manuset som Mira hade skrivit ut.

Till näst ska jag gå igenom redaktörens och mina egna anteckningar och korra alla små grejer. Sedan ska jag läsa om början en gång till och fundera på hur jag kan vässa till storyn och locka läsaren att läsa vidare. Jag ska också rensa bort alla onödiga förklaringar som jag har en tendens att strö in lite här och där. Lyckligtvis är det ändå inga stora grejer och vi bestämde att senast om fyra veckor ska min redaktör ta en titt på texten igen.

Fastän (!!) det fortfarande är några rundor kvar kan jag skymta slutet. I går fick jag se en första skiss för omslaget och väntar på att den processen ska gå vidare. Vi pratade också om releasefest, marknadsföring och allt annat som hör till. Om några veckor är det dags för fotografering och om en dryg månad ska katalogtexter etc vara färdigt.

Som det ser ut nu kommer boken att få träffa läsarna någon gång på vårvintern. Jag berättar så klart exakt datum genast när jag vet. Just nu vill jag bara säga följande: jag är så otroligt taggad och jag tror faktiskt att det här kan bli riktigt riktigt bra.

Vecka 37

I dag har det varit jättemycket måndag. I lördags körde jag av och an till Hangö för att snacka frilansliv inför ett gäng journalister. En stor del av mitt snack handlade faktiskt om att ta tillräckligt betalt. Det är solidariskt mot alla andra i branschen och bättre för den egna plånboken. Lär dig ta tillräckligt betalt som frilans om du inte redan gör det!

Efter att jag kom hem från Hangö låg jag en kvart på soffan och åkte sedan iväg till min kompis för kräftskiva och var inte hemma förrän närmare fyra på natten. En himla rolig kväll på alla sätt och vis, men det kändes av dagen efter. I går var jag jättetrött, i dag också ganska trött, men jag gjorde allt som stod på to do-listan, grattis jag! Jag hoppas kvällens handboll och den tillhörande svetten trycker ut det allra sista från lördagens kräftkalas.

På väg mot Hangö. Fotot taget medan jag stod stilla i trafikljusen, så klart!

På väg mot Hangö. Fotot taget medan jag stod stilla i trafikljusen, så klart!

Den här veckan är spännande och kul på många sätt. I morgon ska jag luncha med min kompis Mira för att höra vad hon tyckte om Nationen. Hon har nämligen testläst! Och på onsdag träffar jag min redaktör för att höra hennes åsikter och jag ska också få se en första omslagsskiss. Hur spännande är inte det?! Jag läste ju själv Nationen förra veckan och tycker att det blivit mycket bättre, men så klart finns det fortfarande grejer att fixa.

På onsdag ska jag också på teater, jag är bjuden till premiären för Äktenskapsgrejen och det ska bli så kul! Tar med mig Markus och ser fram emot att ha en dejt på stan med honom. På torsdag firar Wonderland ett år med amazing race och middag på hemlig plats, är taggad! Efter det kör vi iväg till Markus lande där vi ska hänga resten av veckan.

Mmmm kräftor! Det var dessutom så fint dukat och fixat.

Mmmm kräftor! Det var dessutom så fint dukat och fixat.

Just nu kollar jag på favoritserien Masterchef Australia vars nyaste säsong äntligen börjat. Hur kan det vara så bra? Om en knapp timme cyklar jag iväg till Brunakärr för bästa sortens terapi. Nästan varje år har jag funderat på om det kanske skulle vara dags att sluta spela handboll, men i år tänkte jag inte ens den tanken. Är alltså ovanligt taggad i år! Jag vet ändå att trötta måndagar kommer det att bli tungt att släpa sig till hallen, men det kommer jag alltid att göra. Det är ju en lagsport trots allt! Plus att känslan efteråt är oslagbar.

Vad ska du pyssla med den här veckan? Berätta!

Inte en enda dag har jag ångrat att jag blev företagare
Lånetröja <3

Lånetröja <3

I dag är det företagarnas dag i Finland. Jag har “firat” med att göra det jag ville ha tid för att göra när jag startade eget – alltså skrivandet. Eller egentligen har jag läst Nationen, ännu halva kvar tills i morgon. I kväll deltog jag också i ett evenemang om kvinnligt entreprenörskap där Linn Jung och Anna Bertills pratade om att kombinera företag med barn och livet i allmänhet. Det är helt galet att tänka att det bara är ett drygt år sedan de startade sin kommunikationsbyrå? De har verkligen gjort en raketkarriär som företagare och jag tycker det är så himla roligt.

Själv kan jag inte påstå att min karriär som företagare varit någon spikrak succé. Det första året fakturerade jag 25 000 euro, med tanke på alla utgifter etc gjorde jag inget strålande resultat. Men då jobbade jag också på radion så jag fick in lön den vägen. 2016 hade jag slutat på radion och fakturerade 35 000 euro, fortfarande inget fantastiskt resultat, men helt okej. I år kommer faktureringen att landa runt 60 000 euro exklusive moms tror jag. Om jag räknar bort alla utgifter kommer jag att landa på en månadslön på drygt 3000 euro. Bra, men inte alls orsaken varför jag valt att bli min egen.

För mig har det aldrig handlat om att dra in en massa pengar, men så klart vill jag kunna leva på det jag gör. För mig har mitt företag främst handlat om frihet, att få göra som jag själv vill och att kunna jobba på ett sätt som funkar för mig. Är det något jag är allergisk för så är det att jobba x-antal timmar om dagen eller veckan. Jag vill kunna vara snabb och effektiv och sedan klappa mig på axeln och vara ledig utan att behöva rapportera låtsastimmar bara för att “visa” att jag jobbat åtta timmar. Ryser av bara tanken.

Vad krävs då för att starta eget? Enligt Anna Bertills och Linn Jung behövs följande: Mod. Ingen gör det åt dig. Skippa offerrollen. Det kommer alltid att vara fullt upp.

Vad krävs då för att starta eget? Enligt Anna Bertills och Linn Jung behövs följande: Mod. Ingen gör det åt dig. Skippa offerrollen. Det kommer alltid att vara fullt upp.

Fastän jag aldrig ångrat steget att bli företagare måste jag erkänna att det var något jag sköt upp väldigt länge. Jag ville bli min egen, men ändå inte. Jag var rädd för all byråkrati och kände att det skulle bli krångligt och jobbigt. Med nästan fem års erfarenhet kan jag säga att allt löser sig. Det finns ännu också sånt jag inte riktigt fattar eller vet hur det fungerar, men då frågar jag min bokföringsbyrå eller någon annan som vet.

Om du funderar på att starta eget ska du komma ihåg att det faktiskt inte är så himla svårt. Det finns massvis med hjälp att få. Företagsrådgivare, andra företagare osv. Det svåraste är oftast att våga fråga, men bara gör det! De flesta hjälper faktiskt jättegärna.

Jag vill också passa på att tipsa om Y-Studio ifall du missat det. Sedan början av det här året har jag skrivit och översatt artiklar om företagande. Jag har fått chansen att intervjua en massa intressanta personer som verkligen bjuder på sig själva. Till exempel Linn säger en massa klokskaper i den här ärliga och fina intervjun. Utöver intressanta intervjuer hittar du också en massa praktisk information om startpeng, skatter och mycket mer på sajten. Så in och läs om du funderar på att starta eget eller behöver stöd och inspiration i ditt företag!

Har du funderat på att starta eget? Jag lovar att svara enligt bästa förmåga om du har nåt du undrar över. Och så vill jag passa på att önska alla fellow företagare en glad företagardag. Tänk ändå att vi själva fixar vår egen lön månad efter månad, år efter år. Hur häftigt är inte det?!

Omtumlande dagar

De senaste dagarna har min essä om ofrivilligt singelskap fått över 16 500 (!!) klick på Svenska Yle. Jag undrar om en text skriven av mig någonsin haft så många läsare? Åtminstone har jag aldrig skrivit något så sårbart som så många läst. Utöver alla klick har jag fått en massa meddelanden, både av människor jag känner och människor jag inte känner. De allra flesta skriver om hur stor igenkänningen är och hur fint det är att jag vågat skriva om det här temat.

Fastän det redan gått flera dagar sedan essän publicerades fortsätter det att trilla in kommentarer. I går gästade jag också Hannah Norrena i Vega Dag. Om du missade det kan du lyssna på vårt snack här. Kändes ganska nervöst inför, men så fort vi började prata glömde jag bort att det faktiskt finns folk som lyssnar. Säkert en stor fördel att jag faktiskt varit i en radiostudio ett antal gånger tidigare i livet. Men lite skillnad att prata om singelskap än att läsa nyheter, hehe.

Foto:  Alexandru Acea  / Unsplash.

Foto: Alexandru Acea / Unsplash.

Men det som är uppenbart är att det här är ett ämne vi måste prata mer om. Med tanke på hur mycket kommentarer jag fått finns det många som går omkring med precis de känslor jag beskriver men har inte kanske orden att beskriva dem eller helt enkelt inte känner att det är nåt som de kan eller får prata om.

All uppmärksamhet och uppståndelse kring essän hade varit mer än väl, men i går hade jag också ett fruktat läkarbesök. Förra veckan gick jag första gången till en läkare med misstankar om ryggradsreumatism, på söndag låg jag en halv timme i en smal tub för magnetröntgen och i går fick jag höra domen. Lyckligtvis var det inte reumatism och jag har känt sån enorm lättnad. Nästan som om jag fått en ny chans här i livet.

Yoga på kontoret i tisdags, tycker vårt yogarum är så mysigt. &lt;3

Yoga på kontoret i tisdags, tycker vårt yogarum är så mysigt. <3

Min krånglande rygg är bara det alltför många människor lider av i dag. För lite rörelse, för mycket stillasittande. Men jag har märkt hur mycket yogan gör för ryggen och överlag all träning. Senast i dag kändes det tungt att komma i väg på BodyCombaten, men så tänkte jag på min rygg och släpade mig iväg. Och vilken tur.

Känslan efter träning är en av de bästa känslor. Och det bästa, vare sig det handlar om combat eller handboll, är att jag verkligen inte tänker på något annat än att andas, passa bollen eller slå nästa slag. Hur mycket jag än älskar yoga så hävdar jag ändå att riktigt hård träning är den bästa mindfulness jag kan vara med om.

Det här inlägget blev nu ett lite av varje, men just så här har det varit de senaste dagarna. Så mycket tankar och svårt att koncentrera mig. Men i morgon är planen att jag ska sätta mig med Nationen och läsa igenom hela manuset från början till slut. Få se vad jag tycker, är snart en månad sedan jag senast tittat på texten och jag gjorde ju en rätt så stor redigering senast. Jag tror och hoppas att det är bra, men vi får se.

Och är det inte bra så finns det ju alltid något att göra! En text blir väl aldrig helt färdig, men senast när bokjäveln går i tryck ska det vara någorlunda klart.

Tio tankar om september

Jag tycker om att planera, fundera och organisera. Allt det här har förhöjts tack vare Friday Lab. Maja är så otroligt bra på att peppa oss alla att ställa tydliga mål – varför är något viktigt för mig? Vi har nu som vana i FL-communityt att vi inleder månaden med en gemensam planeringssession där vi funderar på vad vill få ut av månaden och vad vi har för mål, så bra! Dessutom kul att planera tillsammans.

En av mina favoritbloggare på finska, Satu Rämö som bor på Island, har nu i ett antal månader inlett bloggmånaden med att skriva tio tankar om månaden i fråga och jag tänker att jag ska kopiera det här till min egen blogg (och tycker att du så klart ska göra samma!). Jag snor några av Satus frågor och kompletterar med några egna som passar mig bättre. Nu kör vi!

processed_IMG_20190901_164529-01.jpeg

Första tanken under månadens första morgon:
Är essän publicerad? Vad kommer reaktionerna att bli?

Den här boken ska jag läsa:
Just nu har jag tre fysiska böcker på hälft (hjälp!). 7 + 7 – Brev i en orolig tid av Kjell Westö och Juha Itkonen, Strömsöborna av Rosanna Fellman och Atomic Habits av James Clear. Den sistnämnda ska lämnas tillbaka till biblioteket i morgon (!) så ska försöka snabbläsa den nu. Ser också fram emot Anna Jakobsson Lunds Blynätter som väntar på mig på posten!

Jag ska jobba med:
Ska som vanligt skriva ett antal artiklar för Y-Studio, väntar på briefar från Svenska litteratursällskapet, ska föreläsa om frilansliv i Hangö, och så lite översättning. Ganska vanlig jobbmånad alltså.

Jag ska skriva:
Nästa vecka träffar jag min redaktör för att snacka om Nationen och ska så klart läsa manuset själv före det (för att veta vad vi snackar om hehe). Sen är det redigering som gäller! Vill också göra upp en skriv- och kreativ plan för hösten. Vad ska jag skriva och när? Har så många projekt som väntar på mig.

Maträtt jag vill testa:
Har fått dille på zucchini och lagat både zucchinibiffar med feta och zucchinisoppa med smältost på sistone, men kommer inte på nåt jag funderar på att testa. Men det jag vill göra är att skapa en personlig matbank med “all” mat jag kan laga. Alltså en lista över maträtter där jag kan välja och vraka när jag inte har nån aning om vad jag ska laga för mat.

Jag har mest lagt tid på detta som nu äntligen förverkligas:
Det här har ju redan hänt, men essän som publicerades i går har funnits i tankarna länge. Både i går och i dag har jag svarat på otaliga meddelanden kring det och i morgon ska jag faktiskt prata om essän i radio. Knäpp på Vega klockan 13 så ska du höra mig!

processed_IMG_20190822_203400-01.jpeg

En målsättning som är möjlig att nå:
Att jag på riktigt ska anamma min nya jobb- och skrivrutin. Alltså jobb-jobb måndagar och tisdagar, skrivande och kreativitet resten av veckan. Augusti kändes lite som en låtsasmånad på den fronten, men nu ska det bli the real deal. Håll tummarna för att jag lyckas!

Jag är mest kluven till:
Att hösten äntligen sätter i gång och jag är ivrig som bara den, men samtidigt undrar jag om jag har tagit på mig för mycket? I september händer en massa grejer, varav det mesta så klart är kul, men jag vill inte vara helt slut när vi går in i oktober.

Det här ger mig energi just nu:
Yogan och träningen överlag. Om jag känner mig ens lite sur eller arg hjälper yogan, älskar det! Och i dag börjar äntligen handbollen, hurra!

Det här ser jag mest fram emot:
Som sagt, massvis med roligheter, men jag ser verkligen fram emot Friday Lab-retreatet om några veckor! Ska bli så roligt att träffa alla. Längtar också efter tre heldagar på Markus lande. Tänker läsa, sova, tända brasa, dricka rödvin och pussas.

***

Hur ser din månad ut? Och hojta till i kommentarsfältet om du också har en liknande lista på din blogg. Själv ska jag försöka göra det här till en tradition = skriver det in i to do-listan för att inte glömma! Oberoende så hoppas jag att både du och jag ska få en fin månad!