Hur hitta testläsare eller lektör?

Alltså det är så himla bra att ni ställer frågor här på bloggen. Ganska mycket är ju mer eller mindre självklart för en själv och det är ofta de mest självklara grejerna som är intressanta. Till exempel sa Jennifer förra veckan att jag borde skriva ett inlägg om hur jag fick idén till Nationen. Eh, ja så klart! Varför tänkte jag inte på det själv? Så keep them questions coming! 

Johan frågade: 
Hur hittar man testläsare? Jag menar jag tänker på att låta några testläsare läsa igenom mitt manuskript, men problemet är att de flesta jag kommer på antingen är redan upptagna med sina liv eller så är de den sortens personer som är för snälla och säger till mig att det är underbart oberoende vad de tycker. Var hittar man en lektör? Har förlagen sådana?

Först tänker jag att det är bra att klargöra skillnaden mellan en testläsare och en lektör. En testläsare är (ofta) en kompis/bekant som läser ditt manus gratis. På engelska kallas de ofta för beta reader. En lektör är däremot ett proffs du anlitar och betalar hen för att läsa och kommentera ditt manus. Själv har jag använt mig av både testläsare och lektör och rekommenderar bägge.

Hur hitta testläsare?

Mina testläsare har jag hittat på många olika sätt. Det har varit skrivande bloggkompisar, läsvana kompisar och kurskompisar från skrivarkurser. Om det är någon som skriver själv brukar vi "utbyta tjänster" – alltså läser vi varandras manus. Det behöver absolut inte ske samtidigt, utan en kan "betala tillbaka" en annan gång.

Jag brukar ha med ett antal frågor till testläsarna. De här har jag använt för Nationen, så välj de som känns att funkar bäst för dig och den respons du förväntar dig för just din text. Fritt fram att kopiera frågorna/omarbeta dem för eget behov. Antagligen har jag kopierat en del av frågorna själv.

 1. Fångas du av inledningen? Blir du nyfiken på att läsa vidare?
 2. Blir du engagerad av karaktärerna? Gillar du dem?
 3. Känns någon av huvudkaraktärerna luddigare än de övriga, mindre trovärdig? Funkar det med tre växlande perspektiv.
 4. Är miljöerna tillräckligt väl beskrivna också för den oinvigde?
 5. Vad tycker du om handlingen – händer det för lite/tillräckligt/för mycket?
 6. Blir det tråkigt i mitten?
 7. Är slutet för abrupt?
 8. Saknar du något?
 9. Tycker du att något är överflödigt?
 10. Vad är största problemet med texten?
 11. Vad gillar du mest?

Har du ingen kompis du tror att kan ge det du behöver (och obs! helt okej att också få lite uppmuntran och inte så mycket kritik) lönar det sig att kolla i diverse Facebookgrupper. Gå till exempel med i Författare söker testläsare eller i andra skrivar/författargrupper. Fråga modigt, att få ett nej är inte så farligt.

 När jag gick Litterärt skapande ingick handledarträffar då jag fick personlig respons på min text. Så viktigt!

När jag gick Litterärt skapande ingick handledarträffar då jag fick personlig respons på min text. Så viktigt!

Hur anlita lektör?

Det kryllar av lektörer och det ploppar upp nya hela tiden. Under de senaste åren har det bland annat startarts en lektörsutbildning i Sverige. Det här betyder att det finns otroligt många att välja mellan och alla håller så klart inte samma nivå. Om du skriver i en specifik genre är det bra om du hittar en lektör som har koll på den genren. Skriver du poesi ska du kanske inte anlita en lektör som specialiserat sig på fantasy eller tvärtom.

Det är en kostnad att be om proffshjälp, men själv anser jag att de pengar jag lade på Jenny Bäfving var så otroligt viktiga för mitt skrivande. Hon var den första som pekade på det som inte funkade på ett tydligt och rakt sätt. Fastän det kan kännas som en stor summa kan det ge otroligt mycket i längden. Skrivarkurser är jättebra, men jag tror att om en hunnit skriva en längre tid kan respons av en lektör ge mer än en regelbunden kurs – men det beror ju så klart också på vad du vill ha och hur den eventuella kursen är uppbygd. 

Men hur ska en hitta rätt lektör då? Googla, fråga andra och jämför. Rätt lektör för mig är kanske inte rätt lektör för dig. I Sverige finns en uppsjö av lektörer men de finlandssvenska litteraturföreningarna erbjuder också lektörstjänster och så vet jag att ett antal finlandssvenska författare också läser manus mot betalning.

Varför låta någon annan läsa?

Nu kanske någon läser det här och funderar om det nu egentligen är värt att betala en lektör för läsning eller om det är nån poäng i att kompisar läser. JA! Utan hjälp av andra skulle mitt skrivande vara miljoner gånger tråkigare och mina texter skulle vara mycket sämre. 

Det är otroligt skrämmande att låta någon annan läsa, men om en siktar på att bli publicerad kommer det att ske förr eller senare och då kan det vara bra att få hjälp på vägen. Viktigt är ändå att komma ihåg att varken lektörens eller testläsarens kommentarer är någon absolut sanning. Begrunda responsen och ta med dig det du anser är viktigast.

Ibland måste också en viss sorts respons få mogna till sig. Ibland har jag tyckt att den som läst haft helt fel eller varit orättvis, men efter ett tag har jag insett att personen ändå har en poäng. Sen behöver en ju aldrig göra exakt som den andra föreslår, utan kan hitta ett eget sätt att göra texten bättre.

***

Hoppas det här ger en lite tydligare bild av lektörer och testläsare och hjälper dig vidare med ditt skrivande!

Svetten = min bästa terapi

Kanske jag ska skylla på måndag, att jag inte har så mycket jobb just nu och har svårt att koncentrera mig på något (så ironiskt alltså, antingen för mycket eller för lite, aldrig är det liksom bra, haha), eller så bara mitt humör i allmänhet som åkt berg-och-dalbana en tid nu.

Oberoende så har jag känt mig sur och tvär nästan hela dagen. Helt utan någon egentlig orsak. I nåt skede av dagen blev jag nog också sur för att jag inte åstadkommit så mycket i dag. Blev ändå piggare av att träffa Jennifer, Malin och Corinne för att smida roliga planer men när jag kom hem kände jag mig helt överkörd och somnade på soffan och kände cirka noll procent livslust (för att överdriva bara liiiite).

 Svettig och glad.

Svettig och glad.

Som många andra måndagar släpade jag mig till handbollsträningarna vi har varje måndag kväll. Jag var så trött inför och hade noll lust men jag visste att jag skulle må så mycket bättre efteråt. Och så var det ju. Det bästa med just handbollen är att jag då verkligen glömmer allt annat. Ingen annan idrottsform funkar lika bra som meditation och avkoppling som just handisen.

Det senaste halvåret har min träning överlag varit allt annat än regelbunden och nu försöker jag hitta en rutin igen. Jag mår så himla mycket bättre av att svettas. Men vad är grejen med att känna ett sånt enormt motstånd inför ett träningspass? Jag menar, jag tycker ju om att träna? Nån som känner igen sig?

P.S. Haha att jag har en kategori här på bloggen som heter träning?! Hade definitivt glömt bort den om vi säger som så.

Dos and don'ts i slutskedet av skrivprocessen

Jag fortsätter att svara på frågorna från november. Den här gången är det Annas frågor som står i turen.

Själv kämpar jag själv med att bolla allt som pågår i livet och försöker färdigställa ett manus som jag skrivit på i två och ett halvt år. Därför skulle jag gärna vilja att du skriver om:
- Do's and don'ts... när man skriver/färdigställer/skickar in sin bok.
- Hur fan motiverar man sig till att göra det sista jobbet, när man är SÅ trött på sitt manus?

Okej. Det här är ju inte precis frågor i kategorin "vad är din favoritfärg" och det finns nog inga enkla eller entydiga svar, men jag ska göra mitt bästa.

skrivprocess.jpg

Dos and don'ts

Låt texten leva
När du skriver: tänk inte på mottagaren. Bara skriv. Allt allt allt. Det får vara hur dåligt som helst men skriv. När du är inne i skrivprocessen är det viktigt att utesluta allt annat och bara lyssna på texten. Du kan redigera det senare. I slutskedet av skrivandet är det däremot bra att vara kritisk, men kom ihåg att din inre kritiker ibland vill radera allt. Andas några varv och tänk på vad som är bäst för texten.

Ha inte så bråttom
När du tror att du är färdig: du är inte det. Verkligen inte. Långt ifrån. Låt texten vila och ta dig tid. Jag fattar inte varför jag med våld skulle skicka in manuset till debuten så tidigt som jag gjorde (efter drygt 1,5 år). Jag var definitivt inte klar men jag hoppades så mycket på att vara ett underbarn som skrev guld från början. Det var jag då inte och blev så klart refuserad.

Ta hjälp
Anlita en lektör om du har råd (rekommenderar varmt) eller skicka manuset till testläsare. Ställ frågor till dem – vad är bra, vad funkar mindre bra, är något överflödigt, saknas nåt? Och obs, det här ska inte vara en korrekturläsning utan du vill veta hur din berättelse fungerar. Ställ följdfrågor om du tycker att testläsarna inte levererat det du behöver. Och så klart handlar det här också om bekräftelse, men i första hand vill du veta vad som inte är bra.

Tänk ett varv till
När du nästa gång tror att du är färdig: du är inte det. Andas några gånger och tänk om det finns ytterligare något du kan beakta. Själv är jag mästare på att "gömma" saker i manus och hoppas att redaktören eller förläggaren inte "ska märka dem". Newsflash: de gör alltid det. Alltså: känner du att något skaver så gör det antagligen det. Vet du inte riktigt vad som skaver, men kanske har dina aningar, kan du bolla tankar med testläsarna som läst.

Skicka in
I något skede är ju en ändå tvungen att släppa manuset ifrån sig. Oftast vet du när det är dags – när du på riktigt inte har nåt mer att ge. Skriv ett bra följebrev och skicka in manuset enligt förlagets instruktioner (alla förlag skriver ut hur de vill ha sina manus, gör som de önskar). Sen när du skickat in ska du skåla och fira och gratulera dig själv. Och sen: glöm det! Du kommer antagligen att få vänta på svar rätt länge, så gå inte omkring och tänk på manuset hela tiden. Börja kanske skriva nåt nytt, träffa dina vänner, träna. Hur mycket du än tänker på ditt manus kommer det inte att hjälpa dig att bli antagen.

***

Ja, här var mina tips. Hoppas det hjälper dig på vägen? Eftersom svaret blev så långt så tror jag att det här med motivationen får bli ett skilt inlägg. Jag gissar att jag har ganska mycket att säga om den saken, hehe.

Förresten så är det så otroligt roligt att svara på de här frågorna. Är väl ganska långt ifrån en allvetande författarguru (och såna finns nog inte heller), men vet själv hur jag suktade efter information om att skriva när jag själv kämpade med debuten. Vet seriöst inte hur många gånger jag googlat "hur lång ska en bok vara". Svar: just så lång som din berättelse behöver.

Men har du nån fråga eller fundering så lönar det sig att ställa den nu! Den här bloggen lever ju i nån sorts renässanstid med ovanligt aktiv uppdatering. Fråga om skrivandet, min process, mina manus. Vad som helst. 

Hur skriva ett följebrev?

 Foto: Kelly Sikkema/Unsplash.

Foto: Kelly Sikkema/Unsplash.

En av de skrivrelaterade frågorna jag fick för cirka hundra år sedan här på bloggen handlade om följebrev. Så här löd Lille Johns fråga:

Säg att jag har ett klart manuskript och jag tänker skicka det till något förlag. (Och jag känner ingen alls där, jag har inte varit aktiv på kurser, bokmässor eller något annat, är inte från Helsingfors, så ingen därifrån känner säkert mig.)

Det hör visst till att man bifogar ett slags brev när man postar det? "Hej, jag har skrivit detta, jag heter bla bla bla, jag bor i bla bla bla, tack för att ni läser!"
Hur formulerar man det ordentligt? Liksom vad måste finnas med och vad kan man lämna bort?

På många skrivbloggar läser jag att följebrevet är jätteviktigt. Jag känner mig liiite tveksam till det, men ett som är säkert: ett bra följebrev minskar i alla fall inte dina chanser att bli antagen. Men vad ska ett följebrev innehålla då? Bland annat följande (enligt mig):

 • En presentation av ditt manus. Vad handlar storyn om i stora drag? Vem skriver du om?
 • Vad är den tilltänkta målgruppen? Varför sticker din berättelse ut?
 • Vem är du? Varför skriver du?

En tumregel är att följebrevet ska vara kort, max en sida. Du ska inte berätta allt utan snarare locka mottagaren till att läsa ditt manus. Med andra ord ska du väcka nyfikenhet. Jag tror det också är lite av ett test för författaren – vet hen vad hen skriver om? Alltså klarar du av att sammanfatta din story och dig själv på ett kort och slagkraftigt sätt?

Men vad skrev jag då? Det är svårt att bedöma sig själv objektivt, men så här såg mitt följebrev ut i januari 2016.

följebrev012016.png

Är det lysande? Nja. Kunde det bli bättre? Absolut. Var följebrevet avgörande för att jag blev antagen? Det tror jag inte, var ju ändå manuset i sig de föll för. Men gällande följebrev så tror jag att det viktigaste är att skriva ett ärligt, tydligt och kort brev som visar vad du skriver, för vem du skriver och också hur du skriver. Och kom ihåg att be någon annan att läsa igenom ditt brev, du vill inte ha stavfel eller tankemissar i det!

Hoppas det här gav lite klarhet. Ni får gärna fylla på med fler tips eller frågor i kommentarsfältet!

Jag är Ester Nilsson

"Det visade sig att en människa kan sakna någon hon aldrig mött annat än i fantasin."
 Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

I går kväll såg jag premiären av Egenmäktigt förfarande på Lilla teatern i Helsingfors. Den baserar sig alltså på romanen med samma namn av Lena Andersson som utkom 2013. Jag har läst boken för ett antal år sedan men det är en av de där böckerna som stannar med en.

"Innerst inne var hon inte så imponerad av hans tankar men hans konst var egensinnig och eftersom hon var förälskad fick även tankarna sitt skimmer."

Ester Nilsson är en huvudkaraktär en inte glömmer i första taget. Hon är så otroligt korkad i sin hopplösa förälskelse och en blir så otroligt irriterad på henne. Och det värsta: åtminstone jag känner igen mig. Jag är Ester Nilsson.

"Ingen av dem var riktigt intresserad av henne men båda var intresserade av honom."
 Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

När jag läste boken vred jag mig av skam och igenkänning. Kände stor sorg över alla gånger jag varit (hopplöst) kär i någon och intalat mig att hans beteende nog beror på det ena eller det andra. Speciellt det här bortförklarandet och analyserandet av en snubbes beteende. Jag hart gjort det så många gånger.

"När man älskar och är mottagen i sin kärlek känner sig kroppen lätt. När motsatsen inträffar väger ett kilo tre."

Pjäsen är däremot mycket mer komik än tragik. Eller så klart en viss tragikomik. Med endast fyra skådespelare på scen lyckas föreställningen med att måla upp Esters inre liv och är ändå väldigt trogen till boken fastän tolkningen som sagt är mycket mer komisk än hur jag uppfattade själva romanen. Det är mycket skratt men publiken vred sig också av skam. Alla har vi väl varit olyckligt kära någon gång?

 Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

"På det sättet kunde ett liv gå. Man fick mycket gjort i väntan på att livet skulle börja."

Jag rekommenderar verkligen pjäsen. Och boken om du inte läst den än! Alla citat i inlägget är från boken. Tusen tack till Lilla teatern som bjöd mig till premiären. Är inte precis varje dag jag får premiärinbjudningar så kändes stort. Har du läst boken eller funderar du på att se pjäsen?

"Den som bromsar bestämmer alltid. Den som vill minst har mest makt."

Tack Svenska Kulturfonden!

Tre gånger tidigare har jag fått negativa besked. Och det förstår jag. En opublicerad författare har så klart mycket sämre chanser till att få ett bidrag för sitt skrivande men visst har det känts surt ändå.

I dag när jag kollade mejlen såg jag att jag hade fått två mejl av Kulturfonden. Det stod faktiskt redan i rubriken "Ansökan behandlad" och "Ansökan beviljad" men jag fattade typ ingenting. Ni vet den där stunden när en plötsligt ska försöka ta in information men fattar inget av orden en läser?

Men efter tre (svåra, ehe) år var det min tur att få ett stipendium. Svenska Kulturfonden har beviljat mig 3000 euro för att skriva klart Nationen!!! Jag blev så lättad att jag började gråta. Jag är så otroligt tacksam över detta, 3000 euro är en enorm summa pengar för mig. Men mer än pengarna är jag stolt och glad över att de tycker att det är värt att satsa på mig och mitt skrivande.

Och du som inte fick pengar – jag vet exakt hur det känns. Det är jävligt och störande att ingen förstår vilken fantastisk idé en har på gång. Själv fick jag söka fyra gånger för att få ett stipendium, men nu var det min tur. Nästa gång är det kanske din!

 Foto: Courtney Hedger/Unsplash.

Foto: Courtney Hedger/Unsplash.

För att jag är så euforisk just nu tänkte jag att jag skulle bjuda på en liten karamell. Den pinfärska inledningen till Nationen. Jag har inte hunnit redigera texten så mycket än, men så här ser det ut för tillfället. Läsglädje!

ASTRID

”Nej helvete”, mumlar Astrid när hon öppnar dörren till toaletten. Hon vänder om mitt i steget och tränger sig fram i den smala korridoren mellan fylleglada gulisar som står i täta klungor. På en av sofforna sitter en tjej med rödgråtna ögon och mascaran utsmetad överallt. Den svarta cocktailklänningen i tubmodell har hasat ner så att bh:n syns och hennes vänner tvingar vatten i henne.

”Sandra det är okej, det kan hända vem som helst”, säger en av tjejerna och stryker den gråtande över håret. ”Du drack ändå ganska många snapsar.”

”Men jag är så pinsam”, hulkar tjejen och drar i klänningen som inte rör sig en millimeter uppåt.

Astrid har lust att gå fram till henne och säga att allt blir bra, att hon vet hur det känns. I stället fortsätter hon mot städskåpet och nappar med sig en trasa, ett par diskhandskar och en flaska mr muscle och tränger sig sedan tillbaka igenom festen. Hon stannar en stund vid målningen av mommo. Tavlan hänger bland alla andra kuratorsporträtt, men mommo är den första kvinnan i raden. Hon är klädd i en mörkblå sammetsklänning, på det grönvita nationsbandet hänger nationens ordnar på rad. Mommo ser lugn och självsäker ut.

Astrid fortsätter mot toaletten och funderar på om mommo också brukade städa på nationen. När de pratar om nationsliv är det mest fester, vänner och möten mommo berättar om. Inte så mycket städturer och fix. Först flera år senare har Astrid förstått hur censurerade berättelserna var, men för henne blev nationen något magiskt. Urgamla traditioner, vackra klänningar och roliga fester. Inte så mycket nerspydda toaletter och klibbiga golv.

***

Det här kommer antagligen att ändras cirka hundra gånger om, men just nu börjar romanen så här. Jag hoppas du blir sugen på att läsa mer! 

Att föreläsa och tro på sig själv

Jag har ett osunt bra självförtroende – för det mesta. En sak jag har extra bra självförtroende i är i min yrkesroll. Jag har varit min egen chef i över fem år och i tre år har jag drivit mitt eget företag. Jag vet att jag skriver bra artiklar och levererar bra översättningar. Mina kunder gillar att anlita mig för att de vet att de kan lita på mig och för att jag alltid gör det vi kommit överens om.

Men när Malin kontaktade Jennifer och mig förra hösten för att fråga om vi kunde komma och föreläsa till Vasa kunde jag inte låta bli att tänka – men vad kan jag nu egentligen och vill nån verkligen lyssna på mig? Och dessutom: hur mycket är min kunskap och erfarenhet värd?

föreläsningimariehamn2.jpg

Det här har vi diskuterat en hel del med Jennifer, att det är så lätt att känna sig som en bluff fastän vi verkligen är bra på det vi gör. Peppe skrev ett inlägg om kvinnliga experter som fick mig att fundera på det här än en gång. Det är så lätt hänt att jag nedvärderar min yrkeskunnighet och min erfarenhet och har svårt att lägga ett rimligt pris på det jag kan och erbjuder.

Jag var som vanligt lite nervös inför föreläsningen i Mariehamn förra torsdagen men alltså åh vilken publik! För det första skrattade de när jag var rolig (här tänkte jag först skriva "när jag försökte vara rolig", gaah!), de lyssnade verkligen och ställde en massa frågor. Vid vissa frågor kände jag att "hjälp, det här kan jag verkligen inte svara på", men då försökte jag vara så ärlig som möjligt och svara på bästa möjliga sätt ur mitt perspektiv.

föreläsning i mariehamn.jpg

Men vad pratar jag om på föreläsningarna? Egentligen pratar jag ju "bara" om mig själv, men det är ju inte så bara. Jag har mycket erfarenhet att just vara sin egen chef och är inte heller rädd för att berätta om sånt som är jobbigt och som skaver. Efter varje föreläsning känner jag mig också lite klokare. Det är som om saker utkristalliseras när en måste säga dem högt.

Efteråt kände jag mig som vanligt helt dränerad samtidigt som jag hade fått så otroligt mycket energi. Jag kände verkligen att jag hade levererat det jag skulle och att publiken gick hem inspirerad och kanske med en ny tanke eller två. Och det är ju just därför jag gör det här – för att jag älskar att inspirera människor. Tack ännu till Susanne på Ålands näringsliv att du bjöd in oss!

Så jag hoppas verkligen det blir fler föreläsningar och annat i den stilen i fortsättningen. Det är tungt men samtidigt så himla roligt. Vad skulle du föreläsa om ifall du fick chansen? Vad är du expert på? (Stjäl helt fräckt Peppes fråga!)

P.S. Har ny header, vad tycker du? Den känns kanske liiite rörig?

En bästis eller många vänner?

Ibland kan jag känna en viss sorg över att jag inte har en bästa vän. Ni vet den där personen som alltid finns där, som en alltid kan ringa till och lita på. Personen du känner utan och innan, kanske varit bästis med sedan lågstadiet.

Jag har ingen sådan vän.

Däremot har jag faktiskt väldigt många vänner. Och nu pratar jag inte bara om bekanta en "borde träffa", utan vänner jag gärna hänger med och saknar dem som bor längre bort. Jag inser vilken otrolig rikedom det är att ha så många vänner som ställer upp för mig om jag behöver det. Fastän jag kanske inte har ett givet "förstaval" så har jag ändå en massa härliga personer jag kan ringa upp när livet krisar.

En ytterligare rikedom är att jag har vänner från olika livsskeden, vilket betyder att de i dag finns utspridda runtom i världen. Jag kan hälsa på bra typer i Sverige, England, Tyskland, Argentina, Ecuador, Belgien, Holland, Kenya … Och säkert en massa andra ställen jag nu glömt bort. Det är också en orsak till att jag så gärna reser – jag vill ju hälsa på alla jag saknar så ofta.

 Ikväll lyssnade vi på ett samtal mellan Philip Teir, Lena Andersson och Ann-Louise Bertell på Lilla teatern och blev bjudna på skumpa. Extremt lyckat if you ask me.

Ikväll lyssnade vi på ett samtal mellan Philip Teir, Lena Andersson och Ann-Louise Bertell på Lilla teatern och blev bjudna på skumpa. Extremt lyckat if you ask me.

Och det bästa är att jag lär känna nya härliga, fantastiska, roliga och smarta människor för varje år som går så det känns som om att jag bara blir rikare och rikare. En av de nyaste vännerna är Jennifer som gör mig lika glad varje gång. Hon inspirerar och peppar mig och får mig att tänka i nya banor – och vad är väl bättre än det?

I torsdags när vi åkte till Mariehamn för att föreläsa påminde Facebook om att vi blivit vänner två år tidigare och det kändes så rätt att just den dagen hålla i vår tredje gemensamma föreläsning. I kväll har vi lekt kulturliv i Helsingfors. Först lyssnade vi på ett samtal om pjäsen Egenmäktigt förfarande på Lilla teatern och så såg vi En afton med Fredrik Lindström på Savoy. Så himla lyckad och bra kväll på alla sätt.

Ofta önskar jag ändå (som säkert ungefär alla andra) att jag skulle ha mer tid att träffa mina vänner. Men de flesta, jag inkluderad, har fullt upp med jobb, familj, barn och allt det där andra som vi fyller livet med. Så varje gång jag får hänga med vänner blir jag glad och längtar efter nästa gång. Lika glad blir jag om en vän hör av sig – så kom ihåg att höra av er också mitt i livsstressen till kompisar som bor längre bort. Det är alltid uppskattat att höra att nån tänker på en.

Har du en bästis eller många vänner?

Fem tips för att få frilansjobb

För två veckor sedan var jag lite orolig över vårens ekonomi. Januari var en otroligt bra månad ur ett faktureringsperspektiv, februari helt okej men inte så bra jag som jag hade hoppats på och mars såg nästan tomt ut. Det här med en företagares ostadiga ekonomi är inte precis någon överraskning men är det en sak jag personligen lärt mig – det löser sig alltid.

Varje gång jag hunnit börja oroa mig lite mer har det börjat trilla in mejl om jobberbjudanden och diverse förfrågningar och jag kan andas ut. Jag brukar skämta att det är universum som tar hand om mig och skickar jobben till mig, men riktigt så är det ju inte. I dag påminde Facebook mig om att jag för sju år sen fick ett jobb på Alma 360 Media (som i dag är en del av Otavamedia).

Jag visste nog inte det då, men just det jobbet har öppnat så otroligt många dörrar för mig. Dels var det första gången jag skrev artiklar på finska, men då knöt jag också många kontakter som genererar jobb än i dag. Jag blir väldigt ofta kontaktad av nya kunder som hör av sig eftersom någon rekommenderat mig för dem. Ofta är det tidigare kolleger från femmånadersjobbet 2011. Så det här med att många jobb kommer via kontakter stämmer. Men minst lika viktigt är det att göra ett gott jobb.

Så därför delar jag med mig av mina fem bästa tips för dig som funderar på en frilansbana. Det här kan låta som självklarheter men eftersom jag många gånger blir tackad för att jag gör just följande grejer tänker jag att de kan vara bra att lyfta. Och obs att de här tipsen främst gäller för personer som redan har kommit i gång – men bra att tänka på redan när man sätter i gång.

femtipsattfåfrilansjobb.png

1. Var tillgänglig

Se till att dina kontaktuppgifter är lätta att hitta och svara på e-post och samtal. Ingen vill anlita en person som aldrig svarar på mejlen eller är omöjlig att få tag på.

2. Kommunicera med kunden

Kom överens om vad du ska göra och vad ersättningen är. Fråga om du är osäker. Det är så otroligt viktigt att ni är överens om vad du ska göra och inom vilken tidsram. Hör av dig om något strular – jag mejlar direkt om jag märker att ett intervjuobjekt är svårt att få tag på eller om det uppstår andra problem som att jag blir sjuk och tidtabellen kan förskjutas. Ibland märker jag också att ett arbete krävt mer tid än jag tänkt mig och då kontaktar jag kunden och försöker förhandla om ett förhöjt arvode – och ofta har jag lyckats motivera ett högre arvode till mig själv.

3. Gör det du lovar

Leverera det du lovat. Det här är väl ganska elementärt men värt att komma ihåg. Din kund beställer något av dig och vill att du ska leverera enligt överenskommelse. Svårare än så är det faktiskt inte.

4. Våga visa eget initiativ

Du är expert på det du gör – din kund är nödvändigtvis inte det. Du kanske kommer på något som kunde tillföra något extra till projektet du arbetar med. Hör av dig och diskutera det. Alla mina kunder hör väldigt gärna om jag har idéer om hur något kunde göras bättre eller smartare.

5. Håll alltid deadline

Det här är den absolut viktigaste punkten. En deadline ska hållas. Alltid. Finns det minsta lilla risk att du inte hinner bli klar ska du genast höra av dig till kunden och förklara situationen. De flesta är bara tacksamma över att få veta om det i god tid ifall andra tidtabeller måste anpassas. Det värsta du kan göra är att höra av dig samma dag som deadline och meddela att du inte kan leverera. Gör inte det!

***

Ja, det var mina tips i korthet. Vad tycker du, självklarheter eller bra att påminnas om? Och har du själv några tips som jag inte tagit upp här? I morgon ska det bli mer snack om frilansliv och att vara sin egen chef tillsammans med Jennifer när vi ska föreläsa på Åland. Känns som att jag äntligen har fått i gång en någorlunda vettig rutin och det känns så otroligt skönt. Äntligen är min chef en någorlunda bra chef och jag kan prata om det utan känna mig som världens sämsta exempel.

Ses vi i morgon i Mariehamn?!

Redigeringen har börjat

Jag har äntligen inlett redigeringen av Nationen och är både glad och lättad över att vara i gång. Samtidigt känner jag sån obeskrivlig ångest över det här manuset. Mitt förlag är väldigt ivriga på att läsa och det är väl där skon klämmer – jag tänker hela tiden på att de ju har all rätt att säga att de inte vill ge ut det.

Nu inbillar jag mig så klart inte att jag kommer att skicka in ett perfekt manus där min redaktör bara ska flytta på några kommatecken, men ändå är jag livrädd för responsen. Det är den konstanta tanken om att inte vara tillräckligt, inte skriva tillräckligt bra. Det kallas väl andraboksångesten har jag förstått.

Ändå vet jag att det finns så otroligt mycket potential i den här texten. Förra veckan hittade jag dessutom äntligen rätt med stackars Astrid som har bråkat med mig hur länge som helst. I samma veva skrev jag om hela första kapitlet med henne och det blev så mycket bättre – det fick jag också bekräftat av min kompis som läste det.

 När jag började skriva fick nationen underrubriken "en akademisk fylla – en galen roman av Michaela von Kügelgen. Nu blev det ju inte riktigt så och det säger ganska mycket om processen, haha. Det blir liksom aldrig som en tänkt sig. Varken i livet eller i böcker. H: filosofen

När jag började skriva fick nationen underrubriken "en akademisk fylla – en galen roman av Michaela von Kügelgen. Nu blev det ju inte riktigt så och det säger ganska mycket om processen, haha. Det blir liksom aldrig som en tänkt sig. Varken i livet eller i böcker. H: filosofen

För den som missat det så är Nationen ett projekt som funnits med mig i fyra (!!) år. Då skrev jag de första anteckningar i ett häfte och i november 2014 skrev jag råmanuset under NaNoWriMo. Så Astrid, Mikael och Saga har hängt med rätt länge redan och väntat på att jag ska ge dem lite tid och kärlek.

Men mitt skrivsätt är verkligen inte det mest "ekonomiska" eller smarta. Jag hackar ner en massa ord och kapitel för att sen först börja fundera på vad jag egentligen vill berätta och vem människorna jag skriver om egentligen är. Men å andra sidan tror jag att det är mitt sätt att hitta till historien – skriva om cirka tretusen gånger för att göra det bra.

Det kallas väl andraboksångesten har jag förstått.

Nu ligger siktet på att jag ska bli "färdig" till påsk – alltså så pass färdig att jag då kan skicka till min redaktör och några testläsare. Sen vet jag ju att det ännu återstår massvis med jobb men för att ens komma i gång behövs en deadline.

Har du förresten några frågor om Nationen eller min skrivprocess? Kanske det skulle kickstarta det här bloggandet som hamnat i skymundan på grund av diverse orsaker. Och så lovar jag (på hedersord) att jag äntligen (!) ska svara på de här två frågorna jag fick i november. Är ju kanske världshistoriens långsammaste svar, men bättre sent än aldrig, eller hur?

Med i podd!

En av de roligaste grejerna som hänt på sistone (utöver boken då) är att jag börjat föreläsa. Första föreläsningen vara i Vasa i november, andra nu i februari i Jakobstad och nästa vecka ska Jennifer och jag åka till Åland. I dag fick vi veta att det redan är 31 anmälda (!), men det lär finnas några platser kvar om du är nyfiken.

Dagen efter föreläsningen i Jakobstad intervjuade Malin (som har lanserat en ny sajt/blogg!) Jennifer och mig om samma tema som föreläsningen gått ut på och vi fick äran att vara med i Våga Satsas andra poddasvnitt. Lyssna!

Åh vad jag saknar poddandet alltså, och kanske också radiojobbet. Jobbade ändå mångamånga år på Yle med radio. Mest blev det nyheter men hel del annat också. Och ja, Malin och jag hade ju en podd, Projekt framgång, som numer bara finns i fyra avsnitt kvar på Soundcloud (eftersom vi inte längre betalar för det). Det var jätteroligt men också så otroligt tidskrävande med allt klipp och fix. Ändå saknar jag det!

Därför är en av mina drömmar att en dag få göra podd eller radio igen, men vi får se om den dagen kommer. Att få föreläsa (och gästa poddar) är minst lika roligt. Överlag hoppas jag på fler föreläsningsuppdrag – gjorde till och med en skild sida för det här på min nybyggda sajt.

föreläsningarworkshops.png

Jag skulle också gärna göra fler uppdrag som moderator. Första gången var i juni 2016 och nästa chans kommer i april (mer om det senare), men jag hoppas verkligen inte att det tar två år tills nästa gång. Så behöver du nån som ska hålla i trådarna under ett evenemang eller under en paneldiskussion vet du vem du ska vända dig till!

Ses vi förresten på Åland nästa vecka? Eller har du önskemål om var Jennifer och jag borde dyka upp och föreläsa? Hittills har vi blivit tillfrågade men kan så klart också höra av oss till aktörer runtom i landet om vi får tips eller önskemål!

Ett omslag till boken – hur går det till?

I dag blev jag påmind om att jag för ett år sedan fick de första omslagsförslagen. Då kunde jag så klart inte visa något på bloggen men när omslaget väl publicerats och jag frågat Linn Henrichson som gjort det om jag fick berätta om hur processen såg ut skrev jag ett inlägg på Debutantbloggen som jag tänkte att jag ska ompublicera:

***

En av de grejer jag såg allra mest fram emot kring arbetet med boken var omslaget. De senaste åren har böcker blivit otroligt snygga (och Instagramvänliga) och också media och bloggar lägger mer märke till hur boken ser ut – fastän innehållet så klart är viktigast.

Men när en går där i bokaffären är det ju i första hand bokens utseende som antingen lockar eller inte. Att kunna sticka ut och ha en bok som är omöjlig att ta tag i är guld värt. Därför var jag väldigt ivrig inför arbetet med omslaget för Vad heter ångest på spanska?.

Hur ser en omslagsprocess ut då? Eftersom det är nåt som ofta sker i bakgrunden tänkte jag att jag skulle berätta om hur det var för mig. Jag frågade naturligtvis “min” fantastiska illustratör om jag får dela med mig av hennes illustrationer och det fick jag. Själv älskar jag att ta del av andras kreativa processer och hoppas det här inlägget kan öppna upp kring hur allt fungerar men också inspirera!

Allt började med att min redaktör Amanda anlitade 23-åriga Linn Henrichson för att göra mitt omslag. Linn läste manuset och jag hade ett enda önskemål – att omslaget gärna skulle få vara grönt. Jag hade nämligen alltid sett framför mig att omslaget ska vara just grönt. I övrigt hade jag inga önskemål och såg mest fram emot att se Linns tolkning av min roman.

I första vändan fick jag fyra fullständigt olika förslag att välja mellan. Jag var så nervös och ivrig när jag klickade upp mejlet med förslagen och behövde verkligen inte bli besviken. I alla fanns något jag gillade och sånt jag inte själv hade förstått att ta upp (är väl därför jag skriver och inte illustrerar). Jag tycker att alla fyra är jättefina men det var en som jag speciellt fastnade för.

omslagsförslag1.jpg
omslagsförslag2.jpg

Det var alltså omslaget längst ner till höger som jag gillade mest. Det var faktiskt svårt att välja, framförallt det med frågetecknet gillade jag jättemycket, men kände att titeln blev för svårläst. Men jag funderar faktiskt på att trycka upp det som en plansch för bara mig själv, hehe.

Men varför valde jag det fjärde förslaget då? Vad heter ångest på spanska? utspelar sig i Ecuador och när jag tänker på Ecuador har bergskedjan Anderna en viktig roll och det är delvis därifrån jag ursprungligen fått tanken om att omslaget ska bli just grönt.

Jag tycker att Linn fångar allt det här så fint med den snöklädda bergstoppen men också det grafiska mönstret. Och det här var ju sannerligen grönt! Nästan för grönt tyckte min redaktör och jag och vi önskade att omslaget skulle kunna få till exempel lite rosa element.

Följande förslag kom någon vecka senare och jag kände direkt att ja, ja, ja! Nu är vi på rätt spår. Jag gillade verkligen ananasen och surfbrädan, som båda har sin roll i romanen (ni får läsa den för att fatta, hehe!).

Fastän jag gillade förslaget kände jag att det blev för “kantigt” och grafiskt (omslagsförslaget till vänster alltså). Det finaste är att Linn verkligen lyssnade på mina kommentarer – och också struntade i de kommentarer som var “dumma”. Det är nämligen otroligt svårt att i ord försöka förklara hur en tänker när det handlar om bilder.

omslagsforslag3.png
färdigtomslag.jpg

När det tredje och slutliga förslaget (omslaget till höger) sedan kom kunde jag inte sluta stirra på det. Det blev så mycket finare än jag någonsin kunnat föreställa mig. Så häftigt och trollbindande, helt enkelt vansinnigt fint!

Som helhet var arbetet med omslaget väldigt spännande och framförallt var det ett privilegium att få jobba med Linn som är så otroligt begåvad. Jag vet ju att jag är lite jävig men det här är lätt det snyggaste omslaget jag nånsin sett. Med tanke på vilken fantastisk respons jag fått på sociala medier är det många som håller med mig. Vad tycker du om det?

***

Ja, så här såg alltså processen ut. Omslaget till Vad heter ångest på spanska? måste vara den bild jag stirrat allra mest på – jag har haft dem som låsskärm på mobilen och kunde titta på den hur länge som helst. Linn är en sån talang! Omslaget fick ju också ett pris på Helsingfors Bokmässa som Svenskfinlands snyggaste omslag, så jag är inte alls den enda som tycker det är fint. <3

Förresten så funderar jag på att ompublicera gamla inlägg från Debutantbloggen, skrev en hel del bra grejer där under fjolåret. Vad tycker du, bra eller dåligt? Inläggen finns ju liksom redan på internetz men jag tänkte att jag kanske vill ha en del grejer på egna bloggen. Har försökt vara modern och skapat en omröstning, haha!

Borde jag ompublicera fler inlägg från Debutantbloggen?

Bara börja & prioritera

I dag lunchade jag med en kompis som redan en längre tid har funderat på att skriva en roman. Hen frågade mig om jag kunde tipsa om någon bra skrivkurs (på distans) eller om jag hade andra råd att ge.

Det hela slutade med att jag höll ett brandtal om att en bara ska börja, liksom sätta i gång och sen prioritera det där skrivandet också. Det är lite som träning – har du inte planerat in det i kalendern är det inte så troligt att du sätter dig vid datorn en tisdag kväll klockan sju. Lika lite som du tar dig ut på löprundan om du inte planerat in det. Så: planera & prioritera!

Kompisen sa också att inspirationen alltid brukar komma när det inte passar. Kanske mitt i en arbetsdag eller under ett träningspass. Men så är det ju. Jag tror väldigt få författare sätter sig för att skriva och direkt känner inspirationen flöda. Att skriva är ett jobb, som vilket annat. Det är inte alltid kul när en gör det, men ändå är det kul för det mesta.

 Så hrä önskar jag att mitt skrivande alltid skulle se ut. ganska sällan det ändå är så.

Så hrä önskar jag att mitt skrivande alltid skulle se ut. ganska sällan det ändå är så.

Sen finns det så klart olika metoder att börja. Mitt råd är att inte ens tänka på att det ska bli en roman. Utan bara skriv för att det gör dig glad. Skriv en dialogscen med två av dina karaktärer. Hur reagerar de på vad den andra säger? Vad händer? Vad tänker de? Skriv scener som kanske inte ens ska med i boken – men skriv för att hitta rätt ton. Det går liksom inte att planera fram det.

Efter att ha viftat med händerna och högtidligt förkunnat allt detta insåg jag att jag pratade minst lika mycket för mig själv. Jag måste bara börja och sen faktiskt också prioritera mitt skrivande. Skrivandet hamnar tyvärr väldigt ofta längst ner på min lista över saker jag ska göra, för att allt det andra (det "riktiga" jobbbet) är viktigare. Och det är ju det också – nåt måste jag leva på.

Så vad ska jag göra nu då för att föregå som gott exempel? Den här veckan är lite splittrad med några artiklar som ska skrivas, möten och kompisdejter samt lite småfix med webbsidan så jag tror inte jag orkar sätta in mig i manuset – det kräver nämligen enhetligare tid av mig än jag har.

 Så här såg det ut senast jag var på kryssning för att skriva. Massa papper &amp; massa skriv.

Så här såg det ut senast jag var på kryssning för att skriva. Massa papper & massa skriv.

Men jag kan i alla fall göra en plan. Skriva in i kalendern när jag ska skriva de följande veckorna (ska faktiskt på en kryssning nästa vecka igen!). Och så ska jag testa ett nygammalt verktyg jag blev tipsad om i en skrivgrupp. Tror faktiskt att det är exakt vad jag behöver. Men ska skriva ett inlägg om det sen när jag kommit i gång. Jag förstår att alla är otroligt nyfikna på detta!

För övrigt tror jag också att ju mer jag skriver här på bloggen, desto mer skriver jag. Va? tänker du kanske nu. Men alltså så här: När jag bloggar aktivt (och påminner mig om den där romanen som väntar på att skrivas) blir jag också inspirerad att skriva. Tror alltså inte alls att bloggandet är dåligt, snarare tvärtom. Mer skriv är alltså det som gäller framöver! Nu när jag sagt det offentligt måste jag också hålla det.

P.S. Blir jättejätteglad när du som läser trycker på det lilla hjärtat (om du gillar mina inlägg). Varje litet hjärta ger extra energi, tack!

Ny sajt!

Men kolla! Hela helgen har jag suttit med min dator i famnen och pysslat med en ny hemsida. Allt är kanske inte helt perfekt ännu, men nu orkar jag verkligen inte tänka mer på fonter, bilder och sånt.

Däremot vill jag gärna höra vad du tycker! Saknar du något? Är något överflödigt? Är fonten tillräckligt tydlig? Tell me! Squarespace är så himla smidigt så det går snabbt att göra ändringar. Jag byggde alltså om hela sidan på två (långa) helgdagar. Inte så illa, va?

Skärmavbild 2018-02-18 kl. 21.07.28.png

Tanken är alltså att bloggen ska bli mer av en samlingssajt för allt jag gör. Det var den väl tidigare också, men kanske tydligare nu i och med att michaela.fi leder till startsidan. Jag har skrivit en massa nya texter och filat och fixat. Än finns det saker att göra men eftersom jag är otålig så väljer jag att publicera redan nu,

Och hur är det med den förlorade gnistan och jobbkrisen? Ja, jag är väl så pass enkel att en ny webbsida ger mig massvis med energi att ta tag i allt det andra. Jag fick också just kommentarer på Nationen av min kompis och känner att ja, detta fixar jag. I morgon är det måndag, ny vecka och nya krafter. Är inget stort fan av måndagar men jag tror morgondagen blir en riktigt okej måndag. Vi säger väl så?

Nu ska jag bada bastu och sen se sista avsnittet av Bron. Osäker om jag kan sova efter det? Brukar drömma så oroliga drömmar efter skrämmande program. H: mesen

P.S. Orkar du inte skriva en kommentar får du gärna trycka på hjärtat om du tycker det blev snyggt! Och ja, jag fiskar efter komplimanger efter att ha lekt webbguru i två dagar, haha!

Bluffchefen eller den tappade gnistan

Det senaste året kan ha varit ett av de sjukaste åren i mitt liv. Författardebut, massa nytt jobb, kärlekstrubbel och kärlek och ja – hela himla rumban. Och nu märker jag att jag knappt vet vem jag är eller vart jag är på väg. Åtminstone så där på ett yrkesmässigt plan.

Nu när över tio procent (!) av året redan gått känns det som att jag harvar på utan nån tydlig riktning. Jag har ju den otroliga turen att bli anlitad med jämna mellanrum (eller nej, det handlar ju inte om tur, utan om att jag hittills skött mitt arbete bra och därför får mer jobb), men det betyder också att jag väldigt sällan hinner göra upp en plan eller strukturera mitt arbete eller framförallt mitt skrivande för att jag hela tiden har x antal uppdrag att avsluta.

Därför kände jag mig som världens största bluff i går när jag pratade om att vara sin egen chef på Våga satsas temakväll i Jakobstad. Har jag verkligen någon rätt att prata om att chefa över sig själv när jag gjort ett svindåligt jobb det senaste (halv)året? Just gårdagens föreläsning fick mig att inse hur dålig koll jag har på mitt jobb. Eller jag gör så klart mitt jobb och gör det bra, men liksom helheten? Noll koll.

 Foto av världens bästa föreläsarkompis Jennifer .&nbsp;

Foto av världens bästa föreläsarkompis Jennifer

Det handlar alltså inte om att jag inte skulle ha tillräckligt med jobb eller projekt utan att jag inte har skrivit upp tydliga mål och just nu känns det som om att jag "bara" flyter omkring utan att själv ta ansvar och kontroll. Det händer saker, roliga saker, men jag har liksom lite tappat riktningen.

Hela hösten var jag fullbokad, hade bara en helt ledig helg under hela hösten. Om ens det? Minns faktiskt inte. Och hela hösten skyllde jag på att jag var trött och grävde mig hellre ner i soffan än tog tag i något och nu märker jag att det plötsligt är februari och jag inte har någon aning om min riktning just nu.

 Här står jag och berättar att en inte ska vara rädd för att misslyckas. Foto av världens bästa PT Lina , som jag nu fick chansen att träffa live, så roligt! Extra roligt att Lina var på samma tåg till Helsingfors som Jennifer och jag.

Här står jag och berättar att en inte ska vara rädd för att misslyckas. Foto av världens bästa PT Lina, som jag nu fick chansen att träffa live, så roligt! Extra roligt att Lina var på samma tåg till Helsingfors som Jennifer och jag.

Ja, jag vill jobba, jag vill skriva, jag vill föreläsa, jag vill resa, jag vill … Det är en massa saker jag vill och som händer men också så mycket jag helt enkelt borde ta tag i. Jag känner mig rastlös och villrådig. Vem är jag? Vart är jag på väg? Kanske det är den klassiska andraboksångesten som spökar, men det känns som att det är något mer.

Som ni märker så är det otroligt flummigt och jag borde helt enkelt stänga in mig nånstans för mig själv i några dagar och bara fokusera på mig själv, mitt jobb och mitt skrivande. Hur ska jag få allt att gå ihop utan att konstant vara trött och kanske i värsta fall vara på gränsen till en utmattning? Jag tror inte ens att jag har för mycket, utan att jag helt enkelt varit urdålig på att strukturera alltihop.

 Foto: Jennifer .

Foto: Jennifer.

Hitta balansen

Under gårdagens föreläsning pratade jag om den svåra balansen och hur viktig den är och hur skräp en mår när den där balansen inte finns. Så nu ska jag försöka hitta balansen och framförallt hitta gnistan igen. Jag vill ju så mycket (och gör också mycket), men det är länge sedan jag varit riktigt riktigt ivrig, engagerad och energisk. Så nu ska jag försöka ta tag i mig själv och hitta tillbaka till det roliga.

Känner du igen dig själv? Har du perioder då allt känns segt fastän det är mycket bra och roligt på gång? Hur försöker du tänka då för att komma vidare? Kom gärna med tips! Har börjat med ett boka in en gratis coachingsession med en coach för att se om jag kanske kunde dra nytt av det. Ibland behöver ju en bara säga saker högt för att fatta hur allt hänger ihop.

 Jag och Jennifer efter föreläsningen. Kan inte tänka mig en bättre och klokare föreläsningskompis. Vill du bli bättre på blogg och SEO ska du definitivt kolla in de konkreta och bra tipsen på Jennifers blogg !

Jag och Jennifer efter föreläsningen. Kan inte tänka mig en bättre och klokare föreläsningskompis. Vill du bli bättre på blogg och SEO ska du definitivt kolla in de konkreta och bra tipsen på Jennifers blogg!

Och tack till alla som deltog i gårdagens föreläsning! Jag hoppas verkligen att jag kunde inspirera till att starta eget och ge några tips om hur en ska vara sin egen chef – fastän jag just nu känner mig som en bluffchef. Men jag vet ju ändå att jag också är och kan vara en otroligt bra chef. Men det kräver en del, det sker inte automatiskt. Inte ens efter fem år av frilansliv.

En av de grejerna jag redan länge velat göra något åt är den här bloggen/webbsidan. Jag vill att det ska bli en mer inspirerande plats med nyttiga tips, men också en portfolio över det jag kan och gör. Så småningom ska bland annat adressen michaela.fi leda till en statisk startsida, så om du läser bloggen via en rss-tjänst som Feedly rekommenderar jag att du ändrar prenumerationen till https://michaela.fi/blogg/ som funkar redan nu. Läser du via Bloglovin har jag nu fixat det.

Fastän inlägget varit flummigare än flummigt är jag ändå en kvinna som gillar det praktiska. Jag vet att mitt jobb inte magiskt struktureras upp av att jag gör om bloggen/webbsidan, men konkreta åtgärder hjälper åtminstone mig att greppa allt bättre. Så förhoppningsvis mer konkret, mindre flum här i framtiden!

Att vara den "coola" resenären

"Hur klarade du dig utan smarttelefon??" Det frågade en kompis som nu är ute och ensamreser efter att jag berättade att jag 2009 reste i fem månader utan en smarttelefon – för att sådana helt enkelt knappt existerade. Visst fanns iPhone redan, men jag kände inte många som hade en smarttelefon då. Och hade definitivt inte en själv.

Jag hade med mig en gammal och vanlig Nokia, som sen dessutom slutade fungera i något skede så jag fick köpa en ny (typ ännu sämre) telefon för 60 dollar. När jag ville skriva nåt på min reseblogg eller höras med kompisar gick jag till ett internetkafé och betalade några dollar för att få uppdatera Facebook.

 Vid kanske ett av världens mest turistiga ställen – Macchu Picchu – 2009.

Vid kanske ett av världens mest turistiga ställen – Macchu Picchu – 2009.

I dag reser en på ett helt annat sätt. Smarttelefonen är med och Instagram och övriga sociala medier fylls av bilder och stories. En ska ju liksom dela med sig av sin resa. Och det leder ofta (i mitt fall) till att jag känner en press att göra coola grejer.

Att jag hela tiden måste bevisa på sociala medier att min resa är faktiskt underbar!

Samtidigt vill en kanske inte berätta att en just betalat för världens sämsta middag eller blivit grundlurad på en marknad. Det är mindre coolt att hänga med andra turister än att försöka infiltrera sig med lokalbefolkningen. Om en missat det där coola ölhaket på resan är det ju så himla pinsamt.

Men hörni nej. Så är det ju inte alls. En resa (eller livet överlag faktiskt) är ju ingen prestation eller tävling. En behöver inte göra något speciellt på en resa. Det är okej att göra vad som helst. Nu i efterhand är jag faktiskt glad att jag 2009 inte hade någon smarttelefon. Jag fick vara "töntig" och göra precis vad jag ville – utan att tänka på hur jag skulle presentera det i en insta story.

 I Buenos Aires i fjol.

I Buenos Aires i fjol.

Så till den här kompisen som nu är ute och reser och hade haft en dålig dag sa jag följande: Det hör till att ha dåliga dagar på resor, ofta blir en sur på grund av att något inte riktigt möter förväntningarna. Det är också jätteokej att göra superturistiga grejer eller att låta bli att göra dem. Du som reser väljer själv. Det är din resa.

Och allt det här ska jag försöka komma ihåg när jag själv är i Mexiko. Planen är faktiskt inte så himla spännande. Det enda jag önskar mig är sol & en avokado och öl om dagen. Så vill jag också gärna sova och läsa. Allt utöver det är liksom ett stort plus. Utmaningen den här gången blir att jag inte är ensam – hur gör en när en reser tillsammans med nån? Har typ glömt bort det, men lär väl lära mig det.

Med det sagt: aj jestas så jag längtar till denna semester. Mantrat i mitt huvud går "på måndag vaknar jag i Mexiko, på måndag vaknar jag Mexiko". Förra veckan och denna har jag skrivit/kommer att skriva åtta artiklar, gjort en korrekturläsning och samtidigt borde jag då redigera cirka 60 sidor roman. Hittills har jag åstadkommit drygt 20 sidor. Ja ja, på måndag vaknar jag i Mexiko!

Reser du helst ensam eller tillsammans med någon?

Mitt 2017

De två första veckorna av 2018 har redan gått – ibland undrar jag faktiskt om livet är en räcka av "sen ska jag …" Så mycket känns som att en bara går och väntar på något eller planerar framåt medan livet svischar förbi. Okej, förlåt klyschan. Nu ska det handla om fjolåret.

2017 är kanske mitt bästa år hittills i livet? Succéåret 2011 är rätt så svårt att slå, men jag tror ändå att 2017 är strået vassare. Åtminstone är jag strået vassare. Ni vet, lite äldre, lite klokare, lite gladare. Så vad hände då? Dags för lista, fjolårets hittar du här (och där har jag länkat de tidigare årens också).

 Dagen då min bok kommit från tryckeriet. Ser ni hur mina ögon liksom glittrar?!

Dagen då min bok kommit från tryckeriet. Ser ni hur mina ögon liksom glittrar?!

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?
Årets största, finaste och mest efterlängtade var så klart att jag debuterade som författare! I det ingick att jag fick ordna releasefest för första gången, att jag blev intervjuad på tv – faktiskt hela tre gånger! Den första gången handlade visserligen om frilansliv, men så var jag med i Efter nio och blev intervjuad under Svenska Yles litteraturfest. Och ja så deltog jag i ett radioprogram om dejting. En annan stor grej var att jag för första gången föreläste om företagande och frilansliv.

Genomdrev du någon stor förändring?
Alltså jag kan inte komma på någon stor förändring – förutom att jag under årets sista månader lyckades bli kär och det ÄR ju en stor förändring, men känns som att en ändå inte kan påverka sånt så himla mycket?

 Fick träffa Veronica Maggio på bokmässan i Göteborg. Läser äntligen hennes bok "Allt är för bra nu". LJUVLIG!

Fick träffa Veronica Maggio på bokmässan i Göteborg. Läser äntligen hennes bok "Allt är för bra nu". LJUVLIG!

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
JA! Jestas så det kommer barn nu. Men bra bra att nån tar hand om den biten.

Vilket datum från 2017 kommer du alltid att minnas?
Den 16 augusti när jag ordnade releasefest. Så många fina människor, så mycket kärlek! Och så den 21 september när jag träffade en jag blev kär i.

 Så glad på min releasefest med min yngsta gäst, Ebba! Ååhh!

Så glad på min releasefest med min yngsta gäst, Ebba! Ååhh!

Dog någon som stod dig nära?
Nej, tack och lov!

Vilka länder besökte du?
Åh det blev sannerligen ett bra resår. Jag tror jag räknade ut att jag sammanlagt rest minst 50 dagar av 2017 – hur sjukt? Men det var ju också många ställen: Argentina (Buenos Aires, Mendoza), Uruguay, Sverige (Stockholm x 2, Göteborg), Nederländerna (Amsterdam), Tyskland (Hamburg och Berlin x 3), Norra England, Tallinn. Tror det var allt?

 Beställde nya visitkort. Så klart!

Beställde nya visitkort. Så klart!

Bästa köpet?
Tyget till min kartklänning som min syster sydde. Aldrig fått lika många komplimanger för ett plagg?! Är också extremt nöjd med mina flygbiljetter till Mexiko. Avfärd på söndag!

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Så himla många grejer. Mina fina vänner och min familj, boken så klart, att få bli kär. Alla mina resor. Behöver verkligen komma bort ibland för att få lite distans.

 I år hann jag med tre (!) resor till Berlin. Den första var klart soligast.

I år hann jag med tre (!) resor till Berlin. Den första var klart soligast.

Saknade du något under år 2017 som du vill ha år 2018?
Träningsrutin. Alltså min rygg (och mitt huvud) säger snart upp kontraktet om jag inte får rutin på träningen.

Vad önskar du att du gjort mer?
Tränat och läst. Har varit riktigt urusel på bägge faktiskt. Speciellt läsningen. Jag läste ”bara” 29 böcker?! Jämfört med 50 böcker 2015 och 42 böcker 2016 är det ju ganska skräpigt. 

Vad önskar du att du gjort mindre?
Slösurfat på mobilen och datorn – men det lyckades jag faktiskt minska på i slutet av året. Vill hellre lägga den tiden på läsning!

 I september åkte jag till den engelska kusten för att gå på bröllop. Så himla fint där!

I september åkte jag till den engelska kusten för att gå på bröllop. Så himla fint där!

Bästa boken du läste i år?
Trots skral läsning blev det ju många bra. Vi faller av Anna Platt, Du, bara av Anna Ahlund, Ordbrodösen av Anna Arvidsson, Spleenish av Ulla Donner, Världens vackraste man av Lena Ackebo, White monkey av Adrian Perera, Gryningsstjärna av Charlotte Cederlund. Många bra!

Favoritprogram på TV?
Masterchef Australia var så klart fantastiskt igen. Gillade också The Crown och Master of None på Netflix.

 Vårt LittSkap-gäng gav ut antologin Människohundarna! Bra typer!

Vårt LittSkap-gäng gav ut antologin Människohundarna! Bra typer!

Största musikaliska upptäckten?
Eh, är ju så himla dålig på musik, men har en kille som gärna spelar allt möjligt för mig. Det blir mycket finskt och bland dem så har jag blivit rätt så förtjust i Samae.

Vad var din största framgång på jobbet 2017?
Det måtte väl vara boken? Och att jag fått föreläsa? Och att mitt företags omsättning mer än fördubblades från startåret 2015 till 2017.

 Under våren svettades jag med mitt debutantporträtt för Svensk bokhandel. Tycker det blev bra!

Under våren svettades jag med mitt debutantporträtt för Svensk bokhandel. Tycker det blev bra!

Största framgång på det privata planet?
Får jag säga boken här också? Känns också som en framgång att jag inte gav upp på dejtandet, trots en hel del irriterande och skräpiga dejter.

Vad spenderade du mest pengar på?
Resor och mitt bostadslån. Tror det är samma svar varje år?!

 2017 fick jag glasögon! Har haft glasögon när jag var 6 år och nu igen 25 år senare.

2017 fick jag glasögon! Har haft glasögon när jag var 6 år och nu igen 25 år senare.

Något du önskade dig och fick?
En fantastisk debut, att hitta kärleken.

Något du önskade dig och inte fick?
Finlandiapriset! Nånej nånej. Jag undrar vad det kunde vara? Känns som att 2017 verkligen levererade på alla punkter. Eventuellt kunde jag ha gjort fler mål på våra handbollsmatcher, haha!

 Träffade Sandra Beijer när hon föreläste i Helsingfors i februari. Då bad hon mig skicka min bok till henne och så fick den vara med på bild på hennes blogg !!

Träffade Sandra Beijer när hon föreläste i Helsingfors i februari. Då bad hon mig skicka min bok till henne och så fick den vara med på bild på hennes blogg!!

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?
Jag hade middag hemma hos mig för ett gäng fina typer som alla ändå lämnade mig före midnatt. Jag städade hemma och kollade om nån skulle råka vara online på Facebook-chatten, skrev åt en kompis och de var på väg att sjunga karaoke så jag cyklade in till stan, sjöng Kemiaa av Neon2 och hade en sjukt rolig kväll.

Vad fick dig att må bra?
Allt fint med boken, kärleken.

 Jag och Linn på tryckeriet när vi var och kollade på hur omslaget blir i tryck. Vi var nog båda ganska exalterade tror jag.

Jag och Linn på tryckeriet när vi var och kollade på hur omslaget blir i tryck. Vi var nog båda ganska exalterade tror jag.

Vem saknade du?
Vänner som bor runtom i världen. Hade också varit fint om min mumi skulle ha fått vara med om min release.

De bästa nya människorna du träffade?
Tuomo (+ en massa hans kompisar), Ailin och Ari i Argentina, Linn som gjorde omslaget till boken, plus två nya minimänniskor mina kompisar producerat fram.

Mest stolt över?
Det börjar bli tjatigt, men boken så klart! Svårt att slå en debut liksom.

 I november åt jag kanske världens (till utseendet) najsigaste hotellfrukost. Den var inte riktigt så god som den ser ut, men vad gör det när en får frukost i sängen vid Spree?!

I november åt jag kanske världens (till utseendet) najsigaste hotellfrukost. Den var inte riktigt så god som den ser ut, men vad gör det när en får frukost i sängen vid Spree?!

Högsta önskan just nu?
Något sorts stipendium som skulle göra det enklare för mig att skriva. Jag tror hela tiden att ”snart blir det en lugn period på jobbet” men så kommer det en, två, tre eller sju jobbförfrågningar som jag tackar ja till för att jag inte har nån aning om hur det ser ut nästa månad för att inte tala om hur det ser ut om ett halvår. Jobbet går alltid först och jag skulle så önska mig lite ostörd skrivtid och en möjlighet att få satsa på det.

Vad tänker du göra annorlunda i år?
Förhoppningsvis får jag vara ännu gladare och sura mindre över onödiga grejer. Jag hoppas också på att hitta en bättre skrivrutin – jag måste få skriva ”på allvar” nu!

Det var den listan. Vilket år alltså! Gör gott för en själv att gå igenom allt och tänka på allt som faktiskt hände. 2017 var verkligen ett fantastiskt år, men med en del upp och ner. Nu hoppas jag att 2018 blir lite mer stabilt. Vad kommer du bäst ihåg från 2017? Har du fyllt i listan?

En kryssningsresenär rapporterar

I förrgår hoppade jag alltså ombord Sverigebåten för att få ensamtid med mitt manus. Jag skrev råmanus för Nationen under NaNoWriMo 2014 och har hela tiden tänkt att jag ska bli färdig "sen nångång". Nu inser jag att "sen nångång" är nu.

Det är roligt, men det är också så otroligt skrämmande. Så länge ett projekt inte håller på att bli färdigt är det en lek, ett experiment. Det är roligt och kravlöst. Nu känner jag pressen. Jag vill att det här manuset ska bli bra, för varje mening vill jag bli en bättre skribent.

nickveasey.jpg

I Stockholm passade jag på att gå till Fotografiska, utan att ha nån koll på vilka utställningar de hade. Som vanligt blev jag golvad, av alla tre. Gillade extramycket Nick Veaseys röntgenbilder – bilden ovan är ett fotografi av hans fotografi. Jag föll så totalt för den här blomman. Så otroligt vacker i all sin enkelhet!

I en video som snurrade på i utställningen sa han: "If everything is laid out in front of you and all easy you really don't appreciate the achievements either."


Det är inte lätt att skriva romaner. Det går inte snabbt. Det är en process som kunde hålla på i en evighet. Precis som Veasey vill utforska alla lager i objekten han fotograferar måste jag nu försöka utforska lagren i mina karaktärer. Vem är de? Vad vill de? Vad måste de få berätta?

Det hoppas jag kunna svara på. Gärna så fort som möjligt, men jag inser också att redigeringen måste få ta tid. Jag har inte bråttom, måste inte skynda.

När ska jag skriva?

Förra veckan skrev jag här på bloggen att en hektisk jobbhöst nu byts ut mot en betydligt lugnare vår. En vecka senare får jag väl säga att jag hade ganska fel. Jättejättefel. Jag har nämligen massvis med jobb. Missförstå mig rätt nu: som frilans är det livsviktigt att få nya uppdrag och jag är jätteglad över att många kontaktar mig (och de får gärna fortsätta med det). Men …

… jag undrar när jag ska hinna skriva?

Hela hösten var jag tvungen att lägga Nationen längst ner på to do-listan för att mitt riktiga jobb måste gå först. Det är ju en av fällorna och baksidorna av att vara frilans – en vet aldrig när jobben plötsligt slutar komma. Just nu ser det visserligen ut som om att jag får jobb på löpande band och inget har hittills varit sådant jag ens skulle vilja tacka nej till. Det är roliga uppdrag och bra betalt.

Så vad gnäller jag då?

Nå för att jag längtar efter att få skriva ostört, att få fördjupa mig i min text. Redigera, tänka om, stryka, skriva nytt. Jag har inte varit i en "skön" skrivfas på så otroligt länge. Visst jobbade jag med "Vad heter ångest på spanska?" ända fram till att boken gick i tryck i juli men det var ju mest finlir. Och nu längtar jag  efter att ha tid för att skriva. Att få skriva ostört, att bara få hänga med min text.

 Att jobba är också kul, men helst vill jag ju hänga i Karis bollhall med handisstjärnan Micke!

Att jobba är också kul, men helst vill jag ju hänga i Karis bollhall med handisstjärnan Micke!

Just nu är jag otroligt glad över att jag spontanbokade min Stockholmskryssning. Åker alltså i morgon och är tillbaka på fredag morgon. I dag har jag därför jobbat så effektivt som möjligt för att på båten ha tid för de personerna jag hittills varit tvungen att ignorera, nämligen Mikael, Astrid och Saga.

I morgon på morgonen är jag ännu journalist von Kügelgen, men från och med eftermiddagen planerar jag vara författare von Kügelgen i stället. Okej? Hör du det universum? Ge mig skrivro! Snälla!

P.S. Kulturfonden & co: snälla skicka lite stiependiepengar senare i vår. Pliis?

"I said inspirational, not perspirational"

I går kväll kunde jag inte riktigt somna, jag funderade nämligen på vad jag skulle säga inför ett gäng på några hundra gymnasieelever. Jag hade alltså blivit ombedd att hålla ett inspirerande tal, gärna med fokus på att läsa och skriva. Och inte på vilken skola som helst, utan "min" gymnasieskolan.

Det ombedda temat är nåt jag verkligen älskar, men jag tycker det är så svårt att göra ett sånt uppträdande "rätt". En vill ju inte vara tråkig! Dessutom tycker jag att det är svårt att prata inför ett så stort gäng, jag vill hellre ha en dialog med publiken än att jag står och babblar på för mig själv.

 Mitt sätt att bota nervositet? Kartklänning + läppstift!

Mitt sätt att bota nervositet? Kartklänning + läppstift!

Men i dag var det då dags att ställa sig framför det här stora gänget och prata. Det värsta var nästan att det satt en massa av "mina" lärare i publiken – jag var ju typ mer nervös för att prata inför dem än för eleverna, haha. Samtidigt var det sjukt roligt att träffa så många av mina gymnasielärare.

Snacket gick ändå bra tror jag. Så himla svårt att avgöra själv. Jag hade skrivit lappar med anteckningar men det slutade ändå med att jag freestylade största delen. Och svettades. Jag svettas som en tok när jag är nervös. Efteråt tänkte jag på scenen ur Sex & the city (ja, det finns alltid en SATC-referens!) när Samantha ska hålla ett inspirationstal på en cancergala och mest svettas.

Nu efteråt är jag helt slut, det är som om en tar all sin energi och försöker skyffla över den i publiken. Jag hoppas verkligen att ens en elev kände sig inspirerad, då har jag lyckats. Och fastän jag var nervös så kan jag ju inte låta bli att tycka om det och hoppas på många skolbesök och annat liknande i framtiden.

På tal om det – om du vill höra mig snacka (och se mig svettas) ska du komma till Jakobstad den 14 februari. Då kör Jennifer och jag nämligen repris på föreläsningen vi hade i Vasa i november. Ska bli jättejätteroligt att få göra det igen. Ses vi där?