Jag älskar verb

Ja så är det. Jag har lärt mig att älska verb. För det är nämligen verben som kan lyfta en berättelse. Rätt verb på rätt plats ger mycket mer av rätt känsla än ett halvbra verb som följs upp av massvis med adverb. Till exempel låter "Hon kutade iväg" bättre än "Hon sprang snabbt iväg". Överlag är ett av de vanligaste skrivtipsen att man ska undvika adverb (har läst det på ett antal skrivbloggar och i nästan alla skrivböcker). De förkastliga adverben slinker ändå oftast in, speciellt i början av ett projekt. Mitt råmanus var fyllt av adverb och dåliga verb. Under redigeringsprocessen har jag försökt rensa ut alla onödiga adverb och funderat på effektfulla verb. Det har också lett till att jag numer skriver upp bra och beskrivande verb när jag hittar dem i böcker eller artiklar.

Så vi kan väl säga att jag har en ny hobby – jag samlar verb. Allt för att bli bättre på att skriva.