När är en text färdig?

Jag har jobbat som skrivande journalist i över tio år om jag räknar med mina år på Hufvudstadsbladets dåvarande ungdomssida Ung nu. Det är en rätt lång tid (för någon i min ålder) och under perioden har jag så klart utvecklats, men det är fortfarande ibland svårt att se när en text är färdig. Finns det något som kännetecknar en färdig text? Texten ska gärna vara läslig, inte innehålla (alltför många) skrivfel och så ska den helst förmedla budskapet till en läsare. I en kortare tidningsartikel eller webbtext är mängden ord och tecken ännu rätt hanterbar. Oftast brukar jag jobba så att jag skriver väldigt snabbt, låter texten vila en stund (allt från några timmar till några dagar) och så läser jag igenom texten på nytt och gör de ändringar som behövs. Det här sättet fungerar bäst för mig och brukar ge skapligt resultat.

Men hur gör man när man plötsligt inte har några sidor eller några hundra ord att tampas med? När sidmängden är någonstans kring 200 och teckenmängden räknas i hundratusental? Ja då tar det ju så klart mycket längre. Mängden text är inte längre lika hanterbar, det går inte att göra någon quick fix, för det finns så mycket som måste fixas.

Det här har jag kämpat med sedan januari. Redigerat, redigerat och redigerat. Jag har haft flera testläsare som kommit med otroligt värdefulla kommentarer. Utan dem skulle jag inte ha kommit vidare, texten skulle ha varit svår att förbättra, allt skulle ha blivit mer platt. Men nu har jag kommit till en punkt där jag inte längre kommer vidare.

Ett bokmanus blir väl aldrig riktigt färdigt, alltid finns det något man kan pilla på. Ändra ord, stryka något, lägga till. Men jag vet att färdigare än så här blir inte mitt manus just nu. Så det är dags att sätta punkt för den här gången. För oberoende hur det går med mitt manus kommer det att komma fler redigeringsrundor. Det vet jag!