Alltså vaddå för NaNoWriMo?

NaNoWriMo, alltså National Novel Writing Month, är bekant för många skrivintresserade men knappast för någon annan. I korthet går det ut på att man inom en månad, november, ska skriva 50 000 ord på ett bokmanus. Andra regler finns inte. Det får handla om vad som helst, vara ett hur dåligt råmanus som helst och ingen annan behöver se ens text. Men det är hundratusentals människor världen över som samtidigt sitter och skriver!

50 000 ord på en månad innebär minst 1667 ord per dag, det är ganska mycket men inte omöjligt. Men varför skulle man göra det här? Det undrar säkert många. Jag tror det finns lika många svar som det finns nanoister, men för mig blir det ett sätt att kicka igång skrivprocessen för tvåan, att skapa någon sorts skrivrutin. Dessutom är ju yttre press och allmänt förlöjligande (om man misslyckas) bra drivkrafter.

Jag tror faktisk Nano passar mig ganska bra. Jag är en sån som hackar iväg på tangenterna och sedan redigerar med hård hand och det är ju just det Nano går ut på. Att spy ur sig så mycket ord som möjligt, få sin berättelse på papper (alltså dator) för att sedan kunde ägna de följande månaderna åt att redigera texten.

Kommer jag att lyckas? Jaa-a, jag har ingen aning. November är redan nu fullt av fester och annat roligt program, men det är inte omöjligt. Dessutom kan man ju inte förlora. Oberoende av om man skriver 5 000 eller 50 000 ord så är det i alla fall mer än 0. Någonstans ska man ju börja.

Nanofunderingar finns bland annat Mias, Marias, Malins, Charlottes och Katarinas bloggar och på Debutantbloggen. Ska du vara med i Nano? Ännu hinner du!