Om egenutgivning

I förra inlägget tangerade jag lite egenutgivning och i dag hittade jag en artikel om egenutgivning på SVT. Det blir ju vanligare hela tiden. Tror vi i Finland (som vanligt) släpar lite efter, men det är på gång. Länkade redan tidigare till Studio HBL som diskuterade samma tema för någon vecka sedan. Störst är det ju i USA och Storbritannien – den engelskspråkiga marknaden är ju också enorm så chansen att bli en superstjärna är ju lite enklare än på svenska eller finska. OBS! Inbillar mig inte att bli någon superstjärna, hehe. I SVT-artikeln lyfts den vanliga kritiken mot egenutgivning upp – att det oftast innebär att boken är av sämre kvalitet. Lyssnade också kort på en paneldiskussion under bokmässan där förlagsrepresentanterna också lyfte fram kvalitetsargumentet. På ett sätt förstår jag det, samtidigt inte alls.

OM jag blir refuserad och OM jag väljer att ge ut boken själv vill jag se till att kvaliteten är minst lika bra som om den skulle bli utgiven på förlag. Jag tänker anlita lektör, ha nitiska korrläsare, betala för omslag och layout. Jag tänker inte layouta boken själv, inte själv ta några halvdana foton för pärmen, rådda runt i InDesign utan att ha nån aning om vad jag sysslar med, utan göra allt via proffs. Visst, allt det här kostar, men det får jag räkna med om jag verkligen vill att slutresultatet ska bli bra.

Jag förstår att en del kanske inte orkar göra allt det här (eller har inte råd) och alla behöver väl inte heller. I SVT-inslaget pratar Maria Bielke von Sydow om att det också handlar om demokrati – vem som helst kan ge ut sitt alster om hen vill. De stora förlagen styr utgivningen väldigt mycket. Dels förstår jag också att det är tuffa tider och det är alltid svårt att veta vilka böcker som kommer att sälja.

Men egenutgivning är inte bort från någon, snarare gör det bokmarknaden mer intressant. De som inte vill köpa boken gör det helt enkelt inte. Tycker bara det är fint att det hela tiden blir lättare och lättare att ge ut själv och nå ut till människor. E-böcker är inte så stort på svenska eller finska ännu, men speciellt på engelska är e-böckerna ett billigt alternativ att nå ut. Då slipper man ju tryck- och distributionskostnader.

Vad tycker ni? Innebär det automatiskt sämre kvalitet om man ger ut själv? Funderar du på om boken är utgiven av ett förlag eller av en egenutgivare? Kommentera gärna!