Skrivarkurs

Nästsista helgen i november ordnade Nylands litteraturförening en skrivarkurs i Helsingfors som jag deltog i. Det var faktiskt min första skrivarkurs nånsin (om vi inte räknar med diverse kurser i kreativt skrivande i gymnasiet). Jag hade ingen aning om vad som väntade mig, men räknade med att det är jag och en massa gamla tanter. Jag hade delvis rätt, men måste faktiskt ge en eloge åt alla "tanter" som inte alls var mossiga (helt mina egna fördomar!), utan snarare underbara, skärpta och belevade. Det fanns också en man (!) med och en yngre tjej, så jag representerade inte ungdomen (hmm) ensam. Kursen ordnades på Arkadia International Bookshop, vilket var ett perfekt ställe för kursen – vi satt och skrev mitt bland böckerna och omgivningen var verkligen den rätta för att komma i skrivstämning. Vi var indelade i två grupper, prosa och poesi, och jag var med i prosagruppen som leddes av författaren Peter Sandström. Alla hade skickat in en förhandstext (jag hade inte tid att skriva något nytt, så jag skickade in ett kapitel ur Vad heter ångest på spanska?) som vi sedan gick igenom tillsammans.

Efter det gjorde vi en hel del skrivövningar för att kicka fantasin i gång. Själv var jag så inne i Nano att orden flödade lätt ur mig, men det var kul att tänka på nåt annat än Nanomanuset! Det roligaste var ändå hur olika vi tolkade de olika uppgifterna och hur olika texter det kan bli av samma övning. Jag funderade att jag kanske kunde publicera någon av övningstexterna här på bloggen, ifall nån är intresserad?

Stämningen var hjärtlig och fokus låg på det alla var bra på. Mitt Nano-manus gjorde också premiär för omvärlden – under en av skrivövningarna skrev jag nämligen lite på manuset för att inte halka allt för mycket efter. Vi läste alla upp våra texter, så nu har några hört liter mer vad jag sysslar med. Fick helt bra respons på texten, så det känns bra!

Utöver alla skrivövningar diskuterade vi bland annat litteratur och skrivtips. Det var härligt att få snacka om skrivandet med andra som också gärna skriver. Tror många blev ännu mer peppade på att skriva, jag blev åtminstone det.

Jag skulle gärna gå på skrivarkurs igen, men jag har inte hittat så många kurser i huvudstadsregionen. Känner du till nån, får du gärna tipsa mig! Skulle också vara roligt med en skrivargrupp som kunde träffas mer eller mindre regelbundet.