Pilla, inte pilla?

Jag tror alltid att "snart blir det lugnare", men så brukar det ju inte vara. Jag gör ju inte heller något lättare för mig själv när jag bestämmer att starta upp ett företag. All byråkrati och skattedeklarationer och det ena och det andra snurrar i huvudet så just nu känner jag inte att jag har tillräckligt med ro att ta tag i tvåan som alltså stått orörd sen början av december. Men det finns väl inget som för mycket vila när det gäller ens egen text? Det jag ändå kan göra är att göra upp en plan för min genomläsning. När jag började redigera Vad heter ångest på spanska? höll jag på att pilla med en massa smågrejer som jag till slut raderade. Jag gick alltså direkt in på detaljnivå i stället för att se på helheten. Är det här kapitlet onödigt? Kan jag stryka den här karaktären helt och hållet? Utvecklas huvudkaraktären tillräckligt?

Som svar på de här frågorna kan jag i efterhand konstatera att ja, många kapitel var onödiga, en karaktär överflödig och karaktärsutvecklingen saknades. Jag hade alltså satt ner en massa onödig tid på att pilla på ordföljd och skrivfel och allt möjligt annat som till slut inte ens kom med.

Helt onödig var väl den tiden kanske ändå inte, jag kan ju nu säga att jag lärt mig nåt. Nu vet jag att det inte är någon idé att börja pilla i små saker, för det är de stora sakerna jag måste ha på det klara. Så nej, jag ska inte börja pilla i mitt manus. Därför blir det bäst att skriva ut det och läsa på papper, alternativt läsa med en pdf-läsare på paddan så att jag kan göra anteckningar där.

När ska jag börja då undrar ni kanske? Det finns väl alltid en massa som dyker upp och som måste fixas? Vad sägs om måndagen den 16 februari, då hoppas jag att jag fått det mesta fixat med företaget och inte behöver lägga all min tid på att tänka på företagsrelaterad byråkrati. Och nu har jag sagt det högt, så redigeringsstart 16 februari! Ser faktiskt fram emot det, har saknat mina karaktärer efter vår intensiva månad i november!

Hur brukar ni som skriver göra? Och har ni bra redigeringstips?