Rädda det finlandssvenska

Jag har en inte så hemlig mission – att försöka rädda den finlandssvenska kulturen och det finlandssvenska medielandskapet. Det är inte svårt att lista ut att det är jobbigt att hållas flytande när det finns knappt 300 000 finlandssvenskar, det skvallrar inte minst alla samarbetsförhandlingar och nedskärningar om. Hur gör jag då för att rädda det som jag anser viktigt? Jag försöker prenumerera på tidningar, köpa böcker eller låna dem på biblioteket. För det är ju så att inget kan överleva om inte konsumenterna är redo att satsa på att köpa det som produceras.

Dessutom finns det ju så mycket otroligt bra som görs i vårt lilla Svenskfinland. Massvis med bra litteratur med tanke på att det egentligen bara finns ett stort förlag, flera intressanta tidskrifter, musik, teater, receptkort ... ja allt möjligt! Jag inser ju att jag har en egen ko i diket, om (när!) jag blir publicerad vill jag så klart att andra är redo att köpa det jag jobbat med, men tror ändå jag skulle ha samma inställning fastän jag inte skulle ha några författarambitioner.

Ifjol köpte jag (eller önskade mig i present) till exempel övervägande finlandssvensk litteratur, bland annat Maria Turtschaninoff, Mia Franck, Peppe Öhman, Jolin Slotte, Karin Erlandsson, Peter Sandström, Kaj Korkea-aho. Jag beställer på Ny Tid (gillar skarpt det nya formatet!) och Astra, läser Hbl på paddan. Jag går frekvent in på Svenska Yles webbsida, och inte bara för att jag själv jobbar där, utan för att jag faktiskt tycker att det är en otroligt bra mix av nyheter, kultur och nöje. Jag lyssnar på Radio X3M och Vega. Jag beställer med stor glädje kort och andra fina pappersprodukter av Karkki Lindroos och andra kreativa typer.

Nu har jag säkert glömt något och alla böcker som publiceras kan jag inte heller köpa, är inte miljonär precis. Men jag gör det jag kan. Vilka tidningar beställer ni på och köper/läser ni mycket finlandssvenskt? Är ni med på min mission, kan vi rädda det finlandssvenska? Ni svenskar som läser – hur bra känner ni till det finlandssvenska utbudet?