Om att skriva sig rik

För någon vecka sen lunchade jag med en kompis och vi snackade om mitt skrivande (tydligen är det ungefär det enda jag klarar av att diskutera om med folk). Hur som haver så började vi snacka pengar. Jag sa nåt om att jag definitivt inte skriver för pengarna eftersom jag vet att jag inte får så mycket i handen fastän jag skulle bli antagen och publicerad. Min snälla kompis frågade ungefär hur mycket jag kunde få. Jag vet ju verkligen inte, men gissade på att kanske nån tusenlapp (ta inte detta som fakta som sagt) och då sa hon: "Va, jag trodde du skulle få typ 20 000!"

Fastän summan gick helt åt skogen blev jag ändå jätteglad. Hon tyckte att jag (och alla andra som skriver) skulle vara värda så mycket mer än man i slutändan får. Med tanke på hur länge man kan sitta och kämpa med ett manus så är ersättningen inte särskilt stor, om man nu inte råkar blir bästsäljande författare. Vilket är, let's face it, inte så himla vanligt.

Mia skrev också några rader om pengar och rikedom på Fibuls blogg. Hon summerar det väl: hemskt få skriver för pengarna, väldigt många skriver för att de helt enkelt inte kan låta bli. Själv tjänar jag pengarna på allt annat skriv och hoppas kunna ha tid över för det fiktiva skrivet utan att gå i konkurs.

Men ni som vill att författaren för en bok ni gillar ska få en extra slant – köp boken åt dig själv eller som present, låna den på bibban eller prata om boken och övertyga dina vänner att köpa den. Om tillräckligt många gör det närmar vi oss kanske 20 000.

EDIT: Obs obs, nu snackar vi alltså euro, inte svenska kronor. Annars skulle det här vara himla sorgligt.