Ett litet textprov

Igår och idag är det premiär för höstens andra skrivarkurs som består av 2 + 2 dagar och en handledarträff. Det är otroligt intressant och givande att ta del av andras texter. När jag ska kommentera vad andra skrivit funderar jag automatiskt på min egen text och mitt egna skrivande. Min text diskuterades igår och fick väldigt positivt bemötande – vilket naturligtvis gör mig jätteglad. Textsnutten var från manus nummer två som tyvärr legat i träda medan jag kämpat med ettan som nu är hos lektören (ska få respons den här veckan!). Jag hoppas hoppas hoppas att de kommentarer jag får av lektören mest innebär finslipning så att jag kan skicka in manuset till förlaget i höst så att jag sedan kunde koncentrera mig på tvåan ett tag.

Är så ivrig för det projektet, det är nåt jag verkligen tror på. Det handlar alltså om studielivet i Helsingfors på en fiktiv studentnation. Berättelsen skiftar mellan tre perspektiv för att belysa olika stadier av studierna. Här ett litet smakprov från texten som inte avslöjar alltför mycket. Kommentera gärna!

Stanken av utspilld öl slår emot när hon kommer in i trappan. Hon kliver två trappsteg åt gången uppför de nötta trapporna som leder till fjärde våningen och Västra Nylands Nations anrika festlokal. När hon skjuter upp dörren känner hon ölstanken starkare, den blandas ihop med lukten från fimpade cigaretter och en speciell odör som etsat sig fast i väggarna. Inte ens stans bästa städfirma hade lyckats göra något åt saken. Många tycker dessutom att det vore synd om nationen skulle dofta gott. Det ska lukta öl, snapsvisor och alltför starka drinkar. Cigaretter, hårspray och hångel. Ett rent studieliv är inget studieliv. Det uttrycket myntades av en för länge sedan avgången kurator men upprepas fortfarande frekvent. Frasen har till och med tryckts på första sidan i den nyaste upplagan av nationens gröna sångbok.