Ett nytt finlandssvenskt förlag

Veckans stora finlandssvenska kulturnyhet är helt klart nyheten om det nya förlaget som heter just Förlaget. Det är Moomin Characters som ligger bakom och många har talat om muminpengar och storm i Mumindalen. Och visst var nyheten en skräll – åtminstone för alla kulturnördar. Efter att Schildts & Söderströms (Sets) fusionerades år 2012 har det egentligen bara funnits ett stort förlag i Svenskfinland. För en aspirerande författare som mig kändes det tråkigt att det bara fanns ett stort alternativ att vända mig till, så min första tanke om Förlaget var hurra, äntligen lite sund konkurrens i vår lilla ankdamm.

När nyheten sedan växte sig större och större blev det klart att närmare 40 författare och illustratörer i framtiden väljer att jobba med Förlaget i stället för Sets. Vad betyder det här? Jag vet inte. Det har inte varit någon hemlighet att författarna varit missnöjda sedan förlagsfusionen för tre år sedan och det syns nu när så många tydligt markerar att de vill byta förlag. Kan inte kommentera det här desto mer, för jag vet faktiskt inte vad som har hänt i kulisserna, jag är ju bara en nyfiken författaraspirant.

Skärmavbild 2015-10-10 kl. 10.59.51Skärmdump från Förlagets webbsida.

Själv tycker jag att det är otroligt fint att en privat aktör är villig att pumpa in pengar i den finlandssvenska bokbranschen. Enligt Moomin Characters vill man förvalta Tove Janssons arv och låta det komma den finlandssvenska litteraturen till fromma. Många negativa röster har höjts och frågat om de verkligen har intresse att i flera år framöver stöda en så olönsam business som finlandssvensk litteratur. Tycker det är så tröttsamt att det bara ses som en förlustbringande verksamhet, varför skulle inte finlandssvenska författare kunna bli storsäljare? Dessutom har vi författare som Kjell Westö och Maria Turtschaninoff.

Men vilken betydelse kan det nya Förlaget få för litteraturen i Svenskfinland? Personligen hoppas jag på två starka förlag som bidrar till att ge ut fler böcker på svenska än vad vi fått de senaste åren. Det har snackats om chansen för fler debutanter att bli publicerade och det gör mig extraglad. Klart att jag och många andra vill se flera aktörer som möjliggör en bredare utgivning. Bland annat Basse skrev ett bra inlägg om nyheten och Förlaget har länkat till de flesta nyheterna på sin Facebooksida om du vill fördjupa dig mer i ämnet, själv har jag naturligtvis slukat varje artikel.

Nu är jag nyfiken. Vad tycker du? Som vanlig bokläsare tänker man kanske inte så mycket på förlagen, eller?

P.S. För alla svenska läsare måste det här te sig som en konstig nyhet med tanke på hur många förlag det finns i Sverige, men här i Svenskfinland är det här stort!