Rojsigt roliga finlandismer

Enligt vissa svenskar pratar vi finlandssvenskar som man gjorde på 1800-talet. Vi har fastnat i språket medan sverigesvenskarna gått vidare. Varför inte använda det fantastiska franska låneordet lavoar i stället för det tråkiga tvättställ? Eller prata om rojsiga personer som råddar till sitt liv? När svenskar har läst mina texter har jag fått frågor om vad vissa ord egentligen betyder. Säkert använder jag finlandismer här på bloggen också, de hör till mitt språk men jag försöker undvika det som jag vet att svenskar inte alls förstår. Men till exempel lönnkrog visste jag inte tidigare att är en finlandism (det betyder svartkrog).

finlandssvenskordbok

Nu har Hufvudstadsbladet samlat ihop ett antal finlandismer och tanken är att rösta fram den bästa. Vissa av orden var faktiskt sådana som jag inte alls kände till, det finns ju så klart regionala skillnader här också. Jag tyckte det var jättesvårt att välja ETT ord men valde något överraskande rojsig. Jag bara älskar det ordet. Men det finns många andra fina finlandismer, som morkis och på tumis.

Vad är era favoritfinlandismer och tänker ni på att undvika dem när ni pratar med svenskar eller andra nordbor?