Samer och Middagsmörker

Under bokmässan i Göteborg deltog jag i ett intressant seminarium om den rasism som samer har mött och fortfarande möter. Artikeln om ämnet hittar du här. Jag tror att många finländare och svenskar som bor i södra/mellersta delarna av landet oftast inte går omkring och tänker på samerna, frågor som berör dem känns kanske inte så aktuella i vår vardag. Och hur ofta berättar nyhetsmedierna ens om ämnen som berör samer? I år har ILO-konventionen (som Finland inte ratificerat) varit på tapeten och dessutom har det diskuterats om vem som får kalla sig same. Men på det stora hela känns samerna som en väldigt osynlig grupp.

Jag kan ärligt säga att jag inte vet så mycket om samer. Jag kan inte heller minnas att vi skulle ha pratat om samer i skolan. Har jag dåligt minne eller gör man faktiskt inte det?

Jag kollade nyligen på TV4:s program Kalla fakta som handlade om renstölder och rentortyr. Jag är verkligen inte insatt i ämnet men det är helt klart att ämnet är inflammerat och de verkar finnas en stark "vi mot dom"-anda. Bland annat tror många på fullaste allvar att samerna själva skulle skjuta och tortera sina renar för att få ersättningar från försäkringen. Jag rekommenderar verkligen programmet, det var riktigt vidrigt och ett problem som inte verkar ha någon lösning. Myndigheterna vill helt tydligt inte ta i det och försöka lösa det.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=GSwoQeZXDlI[/embed]

Tipset om programmet fick jag av Charlotte. Hennes debutbok som utkommer i januari utspelar sig i Norrland och en av grunderna i berättelsen är just hatet mot samer. Det är fantasy så det finns magiska inslag men Charlotte glömmer ändå inte bort den krassa verkligheten som många samer lever i.

Jag har testläst manuset och kan säga att jag lärde mig otroligt mycket om samer och tror och hoppas att boken kan fungera som en ögonöppnare för många om hur samernas situation ser ut. Dessutom är boken välskriven och spännande. Kan verkligen rekommendera! Men ni som är nyfikna får alltså vänta till januari.

Kolla vilket fint omslag! Det är designat av Anna Henriksson.

Hur mycket vet du om samer? Diskuteras det mer i skolan i dag än för över 10–15 år sen när jag gick?