Ett varv till

Som jag skrev på bloggen erbjöd sig en finlandssvensk författare att läsa mitt manus och nu i veckan fick jag kommentarerna. Ett långt långt mejl som först gjorde mig väldigt modfälld. Jag såg bara de "negativa" kommentarerna. Ett halvt dygn senare läste jag mejlet igen. Plockade ut det positiva och konstruktiva. Inte ett endaste ord var negativt.

Men just i den där första stunden såg jag bara en avgrund och kände hur min text smulades sönder och mitt arbete varit förgäves. Alla som skriver vet att skrivandet innebär djupa dalar och höga toppar. I tisdags var jag i den djupaste dalen. Förvånansvärt fort ryckte jag upp mig. På bara två dagar har jag bestämt att jag ska fixa en omskrivning till. Jag vet att jag kan göra det.

Naturligtvis vill jag skriva det bästa möjliga manuset. Slipa, slipa, slipa och lära mig något nytt från varje gång. För om jag ser tillbaka till mina första stapplande ord går de inte ens att jämföra med det som är mitt manus i dag. Det har varit en lång process och stundvis har jag varit väldigt trött och undrat varför i hela fridens namn jag lägger ner så mycket pengar och tid på mitt skrivande.

Det mest uppenbara svaret är att jag inte kan låta bli. Jag vill det här så himla mycket. Och jag vet att jag kan. Jag måste bara få öva lite till. Nu har jag en ny deadline. I mitten av januari ska jag skicka in det bearbetade manuset till förlag. Jag siktar på den 14 januari, då har det nämligen gått exakt tre år sedan jag skrev de första orden.

Så jag lovar, det blir en bok. Det bara dröjer lite till. Skrivandet är verkligen ingen process som går att påskynda och min otålighet har prövats många gånger om. Vad skulle du göra i samma (eller liknande) situation? Strunta i alltihop eller jobba vidare?

Avrundar med några bilder från Ecuador. Berättelsen utspelar sig alltså där och det är bra att få upp känslan för det underbara landet. Den sista bilden fick till och med figurera i en (inte så positiv) nyhet om El Niño i dag. Det var egentligen därför jag började kolla igenom mina bilder från resan i fjol. Vill åka tillbaka. Helst nu genast!

ecua5

ecua5

ecua1

ecua1

ecuador2

ecuador2