"Ingen kommer att komma och rädda mig"

Igår deltog jag i ett seminarium som ordnades av Finlands frilansjournalisters förbunds 10-årsseminarium. Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig – i bästa fall får du något matnyttigt med dig från ett seminarium/en konferens, i värsta fall slösar du en hel dag på att lyssna på människor som säger självklarheter.

IMG_20151209_094001

Dagen var definitivt inte slöseri med tid, däremot fick jag mycket energi och nya idéer fastän mycket som sades mer eller mindre var självklarheter. Men ibland är det bra att påminna sig själv om de mest självklara grejerna. Överlag blev jag överraskad av den positiva anda som rådde. Det var inget snack om mediebolagens förfall och att folk inte vill betala för journalistik, i stället fanns en stark framåtanda. "Tänk om …"

Dagen började med ett akustiskt gig med Paleface. Kan inte säga annat än att han har en otrolig karisma och jag gillade verkligen. Han sjöng bland annat den här sången:

http://www.youtube.com/watch?v=pgWftOstK5Q

Under dagen samlade jag på mig en hel massa klyschiga citat som säkert en del tycker är urlöjliga, men oberoende av om man är frilansjournalist eller företagare så tror jag att man kan ha nytta och glädje av följande:

  • I och med digitaliseringen kan vem som helst utmana de stora aktörerna.
  • Det är okej att ändra sig.
  • En företagare ser mer möjligheter än hot.
  • Om jag inte lyckas med en grej, kan jag testa på nåt annat.
  • Vad allt kunde jag göra om jag får tänka helt fritt?
  • Tänk på dig själv som jätteliten i den här stora världen. Då känns det inte är lika farligt om nåt skiter på sig.

Det snackades också mycket om företagandets risker. Många talare förde fram att som företagare ansvarar man för sig själv – en företagare förbinder sig till sin egen överlevnad och framgång. Som anställd har du en viss trygghet, men samtidigt kan du inte påverka en eventuell uppsägning. Jag är inte dummare än att jag inser att många föredrar en vanlig anställning och det är jätteokej, men man ska inte vara rädd för att starta eget för att det kanske kommer att skita på sig.

Dagens sista talare var en person som säkert delade åsikter. Han stod längst fram och pratade för fulla lungor och ibland önskade jag att jag skulle ha haft öronproppar. Men den strumpfotade mannen sa några grejer som jag tycker är värda att upprepa. Han påminde om att det är ingen som kommer att komma och rädda en. Det är ingen som kommer att servera lösningar för en. Vill du göra något ansvarar du själv för att det blir något. Du kan inte förvänta dig att folk i din omgivning magiskt ska förstå vad du vill göra eller hur du vill göra det.

mikkokalliolaHär pratar Kalliola om att ett företag inte går spikrakt uppåt, det finns toppar och dalar.

"Utan drömmar ser en människa inte möjligheter", sa Mikko Kalliola. Jag är benägen att hålla med. När du vågar börja drömma om något har du redan tagit ett steg i rätt riktning mot att uppfylla dina drömmar. Men kom ihåg, du kan inte styra nån annan än dig själv så fokusera på det du själv kan göra för att ändra på en viss situation.

Okej, nu blev det här kanske lite för mycket för en del och jag är själv lite allergisk för slagord som skanderar att var och en är sin egen lyckas smed. Jag vill bara säga att drömmar är bra och att det alltid är bra att tänka på vad man egentligen vill här i livet. Vad drömmer du om?