Läsutmaningen 2015

Min målsättning för i fjol var att läsa 52 böcker. Jag kom snubblande nära och landade på 50 böcker – precis som under 2014. Tyvärr blev det några lässvackor under året som såg till att jag inte riktigt lyckades komma upp till 52, men är väldigt nöjd med mina 50 lästa.

GoodReads kan du se alla böcker jag läste under fjolåret, det fanns också en kul sammanfattning. Jag är lite av en statistiknörd och att se siffror och grafer får mig att gå i gång (ja, jag vet, jag är lite konstig).

Skärmavbild 2016-01-03 kl. 14.59.29

Det blev 38 böcker skrivna av kvinnor, 11 av män och 1 antologi. Sammanlagt 16 sverigesvenska böcker, 18 finlandssvenska böcker, 8 böcker på finska, 6 böcker på engelska och 2 översatta böcker.

Under året läste jag mest romaner, men det blev också 3 skrivböcker, 3 fackböcker och 1 biografi. Läste lite mer på finska och engelska än i fjol. Naturligt blir det mest svenska jag läser på eftersom jag själv skriver på svenska.

Till årets favoriter hör The girl on the train, Projekt Ines (ska blogga mer om den), De förklädda flickorna i Kabul, Tredje principen (utgiven på eget förlag!), Taivaslaulu och Expeditionen: Min kärlekshistoria.

Gillade också Lars Sunds Vinterhamn otroligt mycket. Han skriver om studielivet i Åbo på 1970-talet. Tyckte det var intressant att läsa, eftersom mitt nano-manus handlar om studielivet på en fiktiv nation i dagens Helsingfors. Det fanns vissa grejer som jag kunde känna igen mig i, medan andra var mer tidstypiska. Men en väldigt bra bok!

Vilka var de bästa böckerna du läste i fjol? Något som jag totalt missat?