Projekt Ines och förklädda flickor

Som jag skrev i går hörde Anna Lindholms bok Projekt Ines till en av fjolårsfavoriterna. Jag intervjuade faktiskt Anna under Helsingfors bokmässa för Addeto och det var jätteintressant att höra hur hon gått till väga med processen. Du kan läsa mer om det i den länkade artikeln.

Projekt Ines är en faktabok kryddad med Annas egna reflektioner om det pågående researcharbetet. Hon är ärlig genom hela processen och låter läsaren tillsammans med henne bilda en uppfattning om vad som egentligen hände under det finländska inbördeskriget år 1918. Som läsare får man alltså följa med fem kvinnor, både från röda och vita sidan. projektines

Under gymnasiet älskade jag Finlands historia och känner att jag har rätt bra koll (fastän många detaljer har slunkit ur minnet, aldrig är en lika smart som vid studenten) så bjöd Projekt Ines ändå på mycket nytt och intressanta synvinklar. Jag känner att jag absolut måste läsa den på nytt, i lugn och ro och kanske inte kronologiskt.

Du behöver inte ha jättebra koll på historia för att hänga med i svängarna, däremot tror jag att var och en kan få något ut av boken. Kanske en perfekt present till nån som ska skriva studenten nu i vår? Lite sent för julklappar, men en bra bok kan man ge när som helst!

Utöver Projekt Ines kan jag varmt rekommendera De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg. Otroligt intressant och gripande bok. Är det så att vi uppfostras till att bete oss på ett visst sätt, eller är faktiskt flickor och pojkar olika? Boken handlar alltså om flickor som kläs ut till pojkar i Afghanistan – för det värsta som kan hända en afghansk familj är att de bara får flickor. Peppe och Karin snackar om boken i senaste Mellan raderna – som jag också kan rekommendera om du gillar böcker och poddar.