Söndagsbaguetter

Det är något magiskt med att baka bröd. Det doftar så gott, smakar så gott och jag älskar känslan av att få skapa något från lite mjöl, vatten, jäst och kryddor. Ett av mina favoritbröd är Annas havrebaguetter som jag har bakat i ungefär tio år (fick kokboken med receptet i studentgåva).

baguette1.jpg

Nån gång under hösten önskade Bianca att jag skulle blogga om receptet, så äntligen uppfyller jag hennes önskan. Fast just nu flyter hon omkring i karibiska vatten under sin bröllopsresa så jag antar att det här inlägget inte är högst på intresselistan för tillfället. Men kanske det finns nån annan som blir baksugen.

Till fyra baguetter:
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2,5 dl havrekli eller havregryn
10–10,5 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll på resten av vattnet. Tillsätt havrekli och sist vetemjölet. Rör ihop med en slickepott/trägaffel. Du behöver inte knåda. Degen blir rätt lös. Strö över lite mjöl och täck bunken med en handduk. Jäs 1–2 timmar.

baguette2.jpg

Du kan mjöla fingrarna lätt så att degen inte fastnar så lätt, men kom ihåg att inte knåda! Om du knådar förstör du luftigheten och det som gör brödet så gott.

Värm ugnen till 260 grader (min går bara till 250, så det funkar också). Ta fram plåt och lägg på bakplåtspapper. Häll ut degen på mjölat bord (jag brukar använda en kökshandduk som underlag, funkar jättebra). Knåda inte degen utan dela med t.ex. en kniv i fyra "högar". Fös ihop till fyra baguetter och vrid varje baguett i spiral. Lyft över baguetterna på plåten.

baguette3.jpg

Grädda direkt i 15 minuter, sänk sedan till 150 grader (jag kör nuförtiden på 160 grader) och grädda i 12–15 minuter.

Det här receptet är rätt enkelt och jag har aldrig misslyckats och alla som har smakat på brödet tycker att det är jättegott (och det har varit många de senaste tio åren). Det klurigaste är att veta hur just de här baguetterna gräddas i den egna ugnen, men det är bara att testa sig fram.

baguette4.jpg

Glömde fota brödet i dag, men tur att jag har bakat (och fotat) tidigare också.

Brukar du baka bröd? Har du nåt favoritrecept? Jag bakar väldigt gärna. Just i dag bakade jag för Kickas babyshower. Känns fortfarande galet att mina kompisar har fått/får barn men så himla kul och spännande – inte minst för de som blir föräldrar. Själva babyshowern var också jättemysig och avslappnad, "tyvärr" måste jag rusa i väg lite tidigare för handbollsmatch, men i dag blev det vinst, så hurra!