Mördarens apa

Har ni läst Jakob Wegelius bok Mördarens apa? Jag är helt såld. Hade hört mycket gott om boken men hade inte tänkt att en bok om en apa kunde vara så himla bra. Jag slukade den 600 sidor långa boken. Sista kvällen hade jag ungefär 100 sidor kvar när Jon frågade om jag skulle läsa boken slut och jag sa nä, knappast. Haha, ni kan ju gissa hur det gick.

mördarensapaDet är länge sedan jag förtrollats av en bok som den här. Jag levde med den underbara maskinisten Sally Jones och alla hon mötte på vägen. Det finns så mycket ondska och hemskheter i boken, men också värme och hopp. På de dryga 600 sidorna hinner hända en hel del grejer och oftast går det inte att gissa sig fram till vad som kommer att hända till näst. Fattar inte att Wegelius lyckas skriva så berörande och fint utan att det blir töntigt eller "undervisande" som det kan vara i barn- och ungdomsböcker.

På tal om barn- och ungdomsböcker. Har ni märkt att Schildts & Söderströms ordnar en tävling för kapitelböcker? Jag är så himla sugen på att skicka in ett bidrag, men få se om jag lyckas skrapa ihop nåt. Vet inte riktigt NÄR jag skulle göra det heller, men skulle vara kul att testa på ett helt annat sätt att skriva än hittills. Dessutom är deadlinen rätt generös – först i augusti. Det innebär att det inte går att skicka in vad som helst för skräp, men också att det finns mycket tid att slipa fram en bra berättelse.

Vad tycker du är de bästa böckerna för 7–12-åringar? En måste ju läsa ett antal böcker för att få koll på hur genren ser ut.

P.S. Har en massa blogginlägg i huvudet, men den här veckan har jag lagt allt krut på att slutredigera mitt manus som jag ska skicka till förlag NÄSTA VECKA!