I hissen med chefen

Så heter nionde avsnittet av Malins och min podd Projekt framgång. Den här gången snackar vi om att pitcha, eller kort och gott, att sälja sin idé. Ungefär halvvägs i podden kommer vi in på stipendieansökningar, något som jag funderat mycket på i och med min tilltänkta (planerade!) författarbana.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/249433414" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

Jag har insett för länge sedan att jag inte kommer att leva på mitt författarskap, inte på flera år åtminstone, och då är understödet som fonderna delar ut otroligt viktigt. Jag vet också att jag inte är först i kö när stipendier delas ut – jag har ju inte publicerat något ännu.

Det svåraste är ändå när jag ska skriva en budget i mina ansökningar. Jag har ju inga utgifter utöver det vanliga livet. Jag kan väl inte skriva att det kostar att dricka vin, haha. De som beviljar understöd förstår så klart att en behöver tid för att skriva, men det känns ändå så dumt att inte kunna stapla upp siffror och göra det så tydligt som möjligt. För det talar vi om podden, det är bra att vara så tydlig som möjligt. Både när det gäller vision och budget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men ska en skapa något kan det hända att det inte alltid är så raka rör. Det kanske finns en plan, men den kan vara diffus och då är det svårt att söka pengar för det ändamålet. Jag lyssnade faktiskt på en intressant diskussion om medborgarlön i Vega för några veckor sedan. Där hade de också intervjuat författaren Johanna Holmström som talar om att skapandet behöver tid. Lyssna!

Att pitcha tycks förresten vara på tapeten, just i dag hade Anna Ahlund skrivit ett inlägg om det på Debutantbloggen. Hon skriver så klart om att pitcha böcker, men det mesta är allmängiltigt. Mest gillar jag idén om en schlagerpitch. Vilken idé! Tänk att göra en schlagerpitch i hissen, vem kan liksom motstå det?

När har du senast pitchat nåt och hur gick det?