Läsenkät

Nu har en fjärdedel av året gått och jag tänkte sno en boklista jag hittade hos Bokbabbel. Jag har redan läst 14 (!) böcker, vilket är en mer än tempot i min reading challenge om jag ska hålla jämn takt under året. Jag hoppas det fortsätter i samma takt resten av året. Eller att jag skulle komma upp till 52 som är mitt mål.

1. Bästa boken du läst hittills i år? Nu måste jag säga två böcker. Mördarens apa av Jakob Wegelius och En man som heter Ove av Fredrik Backman. Den andra boken hade jag väldigt svårt med i början. Jag tycker att Backman laddade texten med en massa metaforer och jag var bara irriterad på Ove, men så plötsligt vände det och till slut både skrattade och grät jag.

2. Och sämsta? Tycker faktiskt ingen bok varit dålig. Fick kanske minst ut av Martina Haags Hälsningar från Missångerträsk, men skulle absolut inte kalla boken dålig. Finlandiavinnaren Oneiron av Laura Lindstedt kom jag inte vidare i efter ungefär 150 sidor, men planen är att läsa den slut ännu i år.

3. Bok i bokhyllan du ser väldigt mycket fram emot att läsa? När hundarna kommer av Jessica Schiefauer som väntar på Kindlen. Ser också fram emot att läsa Charlottes Middagsmörker i bokformat. Har testläst den några gånger, men nu väntar den på mig i hårda pärmar!

wp-1459588733981.jpg

4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla? Jag läser mest böcker skrivna av kvinnor, 4 av de 14 jag hittills läst i år är skrivna av män. I fjol blev det 38 böcker skrivna av kvinnor, 11 av män och 1 antologi.

5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls? I år har jag läst ganska brett. Barnböcker, ungdomsböcker, chick lit, "vanliga" romaner (vad det nu sen är), fantasy, dystopi. Fackböcker är kanske mest underrepresenterade i min bokhylla, men jag känner ofta att jag inte orkar läsa faktatung text. Men det finns fackböcker och fackböcker. Jag läser inte heller så mycket höglitteratur eller böcker jag känner att jag helt enkelt inte fattar (men vem vill nu det). Jag gillar att bli underhållen och inte använda alltför mycket hjärnmuskler när jag läser.

6. Ärligt nu – finns det någon bok du inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det? Nä, låtsas nog inte om nåt sånt. Vissa böcker har jag helt enkelt gett upp med och så får det vara.

7. Föredrar du att låna, köpa eller byta böcker? Motivera? Jag tycker allt har sina fördelar. Köper gärna e-böcker till Kindlen och vissa böcker vill jag absolut ha i bokhyllan. Men jag lånar gärna böcker både från biblioteket och enligt en nyhet jag just läste så gör biblioteksbesök en lika glad som en löneförhöjning. Tänk!

Bonusfråga: Andra böcker jag gillat i år? Malin Klingenbergs böcker om pensionärsmakten kan jag rekommendera åt både stor och liten. Älskar Malins påhittighet! Anna Jakobsson Lunds egenutgivna Aldrig ensamma är en bra fortsättning på Tredje principen, läs om du gillar dystopier. Sun-Mi Hwangs Hönan som drömde om att flyga läste jag på finska (den är översatt av min kompis Hilla!) och det var en underbar berättelse med flera nivåer.

wp-1459588697254.jpg

Summa summarum: en ganska bra start på läsåret måste jag säga. Mycket läst och det mesta riktigt riktigt bra. Vad har du läst i år?