Om förändring

De senaste dagarna har jag försökt klura ut vad som inte funkar i mitt manus. Förra veckan skrev jag om hinder och riktning, nu funderar jag på förändring. Utöver att karaktären ska ha utvecklats under romanen krävs också förändring inom ett kapitel. Det är inte bra om ett kapitel börjar och slutar i samma sinnesstämning. Det kan funka ibland, men oftast känns sådana kapitel som utfyllnad. Och utfyllnad är oftast sådant som kan strykas.

Simona Ahrnstedt har skrivit mycket om det här på sin blogg. Ett av mina favoritinlägg handlar just om förändringen inom ett kapitel. Utöver förändringen är det viktigt att kapitlen har en funktion. De ska inte finnas där bara för att författaren velat skriva in en viss miljö eller händelse (ähum, mycket skyldig här hej) utan för att kapitlet har en funktion i själva berättelsen och också för händelserna framåt.

Mest skriver jag ner det här för mig själv. Att jag än en gång ska komma ihåg att det här med förändring och funktion. Att allt måste ha ett syfte. Åtminstone i den genre jag skriver. Hur mycket tänker du på förändring i sinnesstämning inom kapitlen? Och om du inte skriver själv – är det här något du fäst uppmärksamhet vid när du läser?

wp-1461747136317.jpg