ESC-veckan är här!

Oj oj oj. Det är i morgon den börjar. Min favorithögtid på hela året! Jag pratar naturligtvis om Eurovision Song Contest. Jag vet inte riktigt när allt det här hände, men plötsligt är jag ett jättestort fan och laddar stort inför tävlingen. Jag har sett på De eurovisa och lyssnat på podden, sett de två första avsnitten av Inför Eurovision Song contest och på lördag kollade vi igenom finska Yles maratongenomgång av alla 42 bidrag och jag antecknade en kort kommentar om varje låt.

wp-1462804929659.jpgEn glad eurovisionsnörd på Euroclub i Stockholm förra veckan.

Jag vet. Jag är helt galen, men jag älskar den här tävlingen! Däremot tycker jag att det är ett intressant år. Väldigt få helt crazyga eller hemska bidrag – förutom San Marino som håller flaggan på topp här, speciellt videon med den långsammare originalversionen av deras låt är ett måste. Men så där överlag är det hög nivå och en hel del bra låtar.

Det här betyder ändå att det blir lite jämntjockt och att vissa låtar är nästan tråkiga för att de är producerade enligt alla poplåtens regler utan att ha något spännande i sig. En orsak kan också vara de svenska skrivbordslådorna – hela tolv (!!) låtar är skrivna av svenskar. De bästa av dem är Sveriges egna bidrag och så Malta (om ni frågar mig).

Mest intressant i år (förutom att Justin Timberlake tydligen ska uppträda i finalen?!) är att poängräkningen körs enligt nytt system. I stället för att alla poäng från ett land skulle presenteras under samtalen från resten av Europa (och Australien) till Stockholm är det bara jurypoängen som avslöjas i det skedet. Resten av poängen samlas i en stor pott och delas ut från lägsta till högsta poäng så att vinnaren klarnar först helt på slutet. Om du inte fattar vad jag svamlar om kan du kolla videon:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Wd_RHS3f5-4&w=854&h=480]

Men låtarna då? I morgon kommer mina åsikter om låtarna i första semifinalen och på torsdag åsikterna om låtarna i andra semifinalen. Men jag tänkte redan nu avslöja vem jag tror att kommer att finnas i topp fem (utan rangordning):

Frankrike, Sverige, Australien, Ryssland, Ukraina. Bubblare: Malta, Österrike

Min favorit i år är faktiskt Frankrike och jag hoppas verkligen att de skulle få vinna. Däremot har jag ingen bra gissning om vem som faktiskt kommer att göra det. Eller jo, någon av de sju jag nämnt här, men jag tycker det är otroligt svårt att tippa vinnaren i år. Så jag frågar igen – vem tror du att vinner?

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=boYQovCybYQ&w=854&h=480]