Post-ESC

Den mentala baksmällan är hård efter den gångna helgen. Så mycket roligt, så många nya intryck (och skratt) på kursen och så härligt att få lära känna kurskompisarna bättre. Men nu är det dags kommentera mina ESC-gissningar! Måste medge att det var lite svårt att följa med i tävlingen under lördagen när det var så mycket på gång, tror jag måste se finalen en gång till, hehe. Vi lyckades inte heller få in svenskt referat på hotellets tv och det vill jag ju höra.

När tävlingen tog slut hade jag inte koll på mer än att Ukraina vann, Australien blev tvåa och Ryssland trea. De övriga placeringarna försvann ur mitt medvetande. Min tippning gick inte helt åt skogen (men jag tippade inte heller exakta placeringar). Av topp tio gissade jag endast Österrike och Lettland fel som byttes ut mot Litauen och Polen.

Polen var verkligen kvällens stora överraskning. Gillade inte låten alls, men det gjorde ju Europa! Så kan det gå. Diskussionen kring Ukrainas vinst verkar också gå het (men diskussionen går ju alltid het, oberoende av vem som vinner). En del anser att Ukrainas låt inte ens kan klassas som musik utan att det handlar om ett martyrbidrag, inte musik.

Själv är jag ingen musikvetare och vinnarbidraget hör inte till musik jag vanligtvis skulle lyssna på, men Jamalas uppträdande fick till och med vår svitfest att tystna. Låten grep tag i mig. Hon sjunger om 1944 och krimtatarerna, och visst, det kunde handla om Rysslands senaste Krimannekteringar. Men det kan handla om så mycket mer också. Jag förstår att alla inte gillar stilen, men det är aldrig så att alla är nöjda med vinnarbidraget. Själv fick jag gåshud och tycker att hon var en värdig vinnare.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=B-rnM-MwRHY&w=854&h=480]

Och dessutom. Det här är bara en tävling. På skoj. Visst kan det bli blodigt allvar, men poängen är att det ska vara roligt. Nästa år vinner nån annan och vi har glömt det här. På tal om nästa år – hur sjuk är inte jag som i går funderade på vad det månne är för låtar med om ett år? Nu kanske dags för ESC-avvänjning en tid (bara jag sett finalen en gång till).

Vad tyckte du om årets tävling? Tycker du att rätt låt vann? Och visst kan Sverige det här med att ordna bra kalas. Tycker Petra och Måns var otroligt bra! Åh, kunde skriva så mycket men kanske det får räcka för den här gången.