Publikens stöd, andras lön

Den här veckan har jag stött två intressanta crowdfunding-projekt. I måndags slängde jag iväg 100 kronor för den planerade podden Bladen brinner som ska handla om barn- och ungdomslitteratur. Och i dag har jag valt att stöda projektet Amos Arv. Jag hade tänkt slänga in "normal" stödsumma men sedan så jag att det (bland flera alternativ) fanns en chans att köpa en helsidesreklam för 100 euro i tidskriften som ska ges ut i höst.

Jag brukar inte lägga pengar på reklam men en hundring för att få stöda ett projekt jag tycker är intressant tyckte jag bara vara kul. Nu funderar jag mest på vad som ska finnas i min reklam. Funderar på att slänga in en jättestor bild på mig. Nånej. Blir ju antagligen bilder på örhängen och länk till webbsidan. Fast möjligheterna kittlar något oerhört.

wp-1461842802578.jpgNykomlingen i sortimentet! Än så länge unik, men i kväll ska det bli verkstad!

Blev faktiskt lite sugen på att crowdfunda något själv, speciellt efter att jag sett hur himla mycket Bladen brinner lyckats samla in (vilket bara bevisar att det finns ett stort behov av snack om barn- och ungdomslitteratur!). Det fina är att det går att stöda med en så liten summa som 100 kronor eller att satsa större. En väljer själv.

Har du stött på crowdfunding-projekt tidigare? Själv försöker jag alltid slänga i väg nån tia om det är ett projekt jag tycker är intressant och vill stöda. Vore ju till exempel kul att få in några slantar på Malins och min podd. Den är jättekul att göra men visst slukar den också en del tid. Skulle du stöda vår podd om vi skulle sparka i gång en crowdfunding? Eller vilken typ av projekt vill du gärna stöda?

Förresten så måste jag passa på att tipsa om en artikel jag publicerade i veckan som handlar om nästan samma sak – nämligen medborgarforskning. Jag visste typ noll om ämnet innan och tycker det är himla intressant. Går alltså ut på att allmänheten kan hjälpa forskare, ungefär som att allmänheten kan finansiera roliga projekt. Power to the people!