Supergod kardemummakaka

I söndags var vi som sagt hos Lisen och Erik och kollade finalen i hockey-VM. Det gick ju som det gick i matchen, men visst är det häftigt att Finland vunnit guld i U20- och U18-turneringarna och nu då silver. Inte alls fy skam! Men söndagens match var nog ingen höjdare, det var däremot kakan jag bakade.

Jag testade receptet Toves kardemummakaka ur kokboken Sommar med systrarna von Sydow. Har haft kokboken i flera år men aldrig testat det här receptet trots att jag varit väldigt sugen på det, främst för att jag är ett stort fan av kardemumma. Det som behövs är:

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 3 dl socker
 • 1 ägg
 • 1,5 dl mjölk
 • 1 dl grekisk yoghurt
 • 5 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 msk kardemumma
 • 1 krm salt
 • 1 banan (jag hade två)
 • 1 dl röda vinbär
 • råsocker

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget. Rör i mjölk och yoghurt (jag hade i lite extra yoghurt). Blanda alla torra ingredienser, häll ner dem i smeten och blanda. Smörj formen med smör och "bröa" med råsocker. Jag har en silikonform så jag skippar smörjandet och bröandet, jättepraktiskt!

wp-1463933822501.jpg

Häll halva smeten i formen, bred på mosad banan och häll sedan över de röda vinbären. Häll på resten av smeten och bred ut den jämnt och strö över råsocker. Grädda i ugnens nedre del cirka 45 minuter i 175 grader.

kardemummakaka

Så himla saftig och god. Kan verkligen rekommendera den här kakan. Lättlagad är den också! Gillar också kombinationen av banan och röda vinbär – vinbären var speciellt goda i och med att det är min syster Anna som plockat dem. Kiitos Anna!