Alla dessa böcker

På lande har vi en enorm bokhylla. Fylld med både det ena och det andra. I går tömde vi hela hyllan och började gå igenom böckerna. Vad ska en liksom göra med en massa klassiker? De kan ju inte heller slängas så de fick åka tillbaka in i hyllan. En hel del böcker ska vi också försöka sälja på loppis som vi ordnar i början av juli.

wp-1465205334803.jpg

Mängden böcker får mig att tänka på hur många böcker det faktiskt finns. Under 2014 publicerades över 3000 skönlitterära vuxenböcker i Sverige. Lägg till fackböcker och ungdomsböcker och vi är uppe i siffror som närmar sig 11 000. Alltså elvatusen böcker på ett år. I Sverige.

Börjar en tänka på de här siffrorna känns det ju nästan lönlöst att skriva något nytt, samtidigt som det naturligtvis måste publiceras nytt. Vi kan inte bara läsa klassiker. Vi behöver också skildringar om det liv vi lever i dag. Om det liv som vi lever om femtio år.

Förra veckan skrev Svenska Yles redaktör Peter Lüttge om den finlandssvenska litteraturens kräftgång. Artikeln har väckt mycket känslor – framförallt ilska. Menar Lüttge verkligen att vi inte ska ha några finlandssvenska böcker alls? Vilken kultur eller minoritet är för liten för att inte vara värdig egen litteratur?

I artikeln tar Lüttge också upp diskussionen om vad som krävs för att en bok ska vara bra. Hur många ska läsa för att en roman ska vara "värd" att publiceras (för att nu lite raljera). Som om allt kunde mätas i säljsiffror. Men om det här har jag så många tankar så det får bli ett inlägg till.

Vad tycker du? Finns det utrymme för hur många böcker som helst? Måste en bok ha (enormt) säljpotential för att ges ut?

wp-1465205320508.jpgHär jobbar jag med den nästa stora finlandssvenska romanen. Intalar jag mig själv i alla fall, hehe.