Karriärlistan

Två veteranbloggare, Peppe och Sandra Beijer, har fyllt i den här listan och jag ska inte vara sämre. Passar också utmärkt nu när jag har fullt upp med redigering och inte hinner leverera så mycket annat. Det brinner i fingrarna att blogga om 6-timmars arbetsdagen – i går fick jag nämligen höra (i en fb-diskussion) att jag inte är en riktig företagare när jag inte jobbar minst 12 timmar om dygnet. Men mer om det en en annan gång, nu lista!

Vad ville du bli när du var liten? Polis och guide i Paris. Har aldrig läst franska så den där andra är lite märklig.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring? Journalist.

Gick du någon nischad gymnasielinje? Mja, Brändö gymnasium hade idrottslinje men var nog inte speciellt. Satsade på att läsa typ allt. Älskade alla ämnen (utom biologi).

Vad hade du för betyg?  Bra, nånstans kring 9,5 skulle jag gissa att gymnasiets avgångsbetyg låg på (för svenskar: skalan är 4–10, 10 högst). Ja, jag var den där plugghästen.

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen? Bästa var matematik (kort sådan i gymnasiet), tyska, historia, modersmål (svenska) och finska. Typ. Sämst var jag på biologi, saknar hjärnceller för att förstå mig blodomlopp och annat liknande.

Utbildade du dig efter gymnasiet?  Japp, läste en kandidatexamen i journalistik på Soc&kom vid Helsingfors universitet, sedan en magisterexamen i kommunikationslära vid statsvetenskapliga fakulteten vid HU. Har också läst EU-kunskap, historia, spanska och marknadsföring på Hanken som biämnen.

kuggepromotion1Finaste avslutningen på mina studier. Lagerkrans på huvudet och fest i flera dagar!

Vilket var ditt allra första jobb? Hjälpledare på skriftskoleläger eller kioskförsäljare av Veikkaus-produkter, kommer inte ihåg vilket som kom först. Kan hända det var samma sommar.

Vad har du mer haft för yrken? Journalist på  bland annat Hufvudstadsbladet, Radio X3M, Radio Vega Huvudstadsregionen och nu Addeto, pr-kvinna, försäljare på flygplatsens Stockmann, informatör, tidningsproducent, översättare, örhängsmakare.

När hamnade du i den banan du är i idag? Hmm kanske nångång under gymnasiet när jag började skriva för den numera nerlagda sidan Ung nu i Hufvudstadsbladet. Frilansandet tog fart år 2013.

När visste du att du var på rätt väg? När jag startade eget i början av 2015.

Vad brukar du får höra att du är bra på i ditt jobb? Att jag skriver bra texter, alltid levererar och håller deadline.

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet? Att jag ibland jobbar för mycket, att jag inte vet vad jag jobbar med om ett år (men det är också en del av fördelarna, det blir aldrig tråkigt).

Tre saker du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb: Börjat skriva på finska, satsat på eget och att jag aldrig ger upp (här tänker jag mest på mitt skrivande som ju egentligen inte är mitt jobb – ännu!). Sen är jag stolt över en hel hög med texter, en av mina favoriter är intervjun med Peter von Koskull om hans afasi. Jag skrev texten på både svenska och finska och fanns också på tidningens första sida. Kändes stort!

kanduupprepadettack

Mer karriärsnack finns naturligtvis i podden som just nu har en sommarpaus, men det går rykten om att det kan dyka upp ett avsnitt nästa vecka. Den som prenumererar får se (eller lyssna då)!