Om att ha drömjobbet

Ibland är det tungt att vara frilansjournalist och företagare. Det är tungt att inte veta hur mycket pengar jag kommer att få in den här veckan, månaden eller året. Ibland har jag alldeles för lite att göra, ibland har jag alldeles för mycket att göra.

Men så gott som varje dag älskar jag det jag gör. Jag har nu insett att jag faktiskt har mitt drömjobb. Visst, jag kunde tjäna lite mer pengar, men samtidigt vill jag inte ge upp av min livsviktiga skönlitterära skrivtid. Och vad är nu mer pengar egentligen? Ofta betyder det ju bara mer utgifter.

Jag vill inte bli en sån jobbar ihjäl sig – ja för vaddå? Jag får nippor av folk som skrävlar med hur mycket de jobbar. En person sa till mig att jag inte är en riktig företagare förrän jag jobbar 12–14 timmar om dagen. Visst, i perioder har jag jobbat mer än 8 timmar om dagen, men för det mesta jobbar jag mindre och jag klarar mig riktigt bra och mår garanterat bättre i mitt jobb än många andra. Det är hundra gånger mer värt än alla miljoner jag "kunde" ha på mitt konto.

Att jag valt att jobba för mig själv och på mina villkor handlar till stor del om att jag ska ha tid för mitt skrivande och skapande. Att jag inte ska skriva sönder hjärnan på jobbet, utan har några hjärnceller för det kreativa skrivandet – antingen före eller efter jag gör mitt "riktiga" jobb.

Dessutom så råkar jag verkligen älska mitt jobb. Det är både högt och lågt. I dag påminde Facebook om nedanstående status från ett år tillbaka och mycket har inte ändrats. I måndags skrev jag en artikel om Hankenstuderande som frivilligt ger IT-stöd på Folkhälsans seniorhus (har inte publicerats än), förra veckan intervjuade jag Dan Frände om hets mot folkgrupp och uppmaning till brott och i dag har jag intervjuat en person om ett spel som ska inspirera barn att koda. Vid sidan om det här översätter jag en hel del och gör annat smått och gott.

Ja, tråkigt blir det inte och fastän många dagar ser lika ut (jag hasar omkring hemma med smutsigt hår iklädd min Tove Jansson-T-shirt och ett par leggings) så varierar ju ändå innehållet väldigt mycket. Ibland har jag ekonomisk ångest men sen trillar det in uppdrag nästan som om universum har koll på mig. Ja som sagt – jag lever drömmen. Måste bara påminna mig själv om det med jämna mellanrum.

Vad är ditt drömjobb och är du där nu?