Blixtvisit till Rovaniemi

Jag och Jonna njöt av solen i Rovaniemi.

Jag och Jonna njöt av solen i Rovaniemi.

På måndag kväll hoppade jag på nattåget norrut för att åka på en snabb jobbresa till Rovaniemi. Jag åkte med bästa möjliga sällskap, Jonna och Janne från Hanaholmen (jag känner båda sedan hösten 2005 och mina första stapplande steg på Soc&kom). Vi skulle delta i ett seminarium om den arktiska arbets- och utbildningsmarknaden. Ska senare i dag koka ihop en artikel om det för Addeto.

Rovaniemi älskar dig.

Rovaniemi älskar dig.

Jag hade aldrig tidigare varit till Rovaniemi, så det var kul att få se en glimt av staden. Tyvärr hann vi inte se så mycket i och med ett möte och seminariet som fyllde så gott som hela dagen. En kort promenad hann vi ändå med. Vädret var otroligt vackert men kallt.

Efter seminariet fick vi se utställningen Come to Finland och sedan höra samisk rap. Var väldigt hänförd av rapparen Ailu Valle. Mellan låtarna berättade han om det samiska och hur viktigt han anser att det finns populärkultur också på samiska – så att framför allt unga samer ska kunna identifiera sig med sitt språk och sin kultur.

Det kan väl alla hålla med om att är viktigt? Vi behöver kultur på vårt eget språk och historier som berör oss på ett personligare plan än kultur på andra språk och från andra länder. Måste också till min skam erkänna att jag aldrig tidigare hade hört samisk rap, men blev genast ett stort fan av Ailu Valle. Lyssna!