Det skrivna året 2016

För ett år sedan gjorde jag min första sammanfattning om mitt skrivande och jag tänker att det kunde bli en tradition. Mest för att jag sen när jag är gammal och skruttig ska komma ihåg hur allt gick till och vad som hände i vilken ordning. Men jag hoppas också att det här kan fungera som inspiration till dig som drömmer om att skriva.

Januari
Jag redigerade klart Vad heter ångest på spanska? och skickade till förlag och hoppades att det äntligen skulle gå vägen. Jag började på Litterärt skapande och som ni ser på bilden var jag löjligt glad över det.

Februari
Jag läste igenom tvåan i Berlin och började redigera den. Mitt i redigeringen fick jag en refusering på Vad heter ångest på spanska? och kände mig rätt nere. Då ville jag ändå inte skriva något om det här på bloggen eftersom jag fortfarande väntade på svar från ett annat förlag.

Mars
Jag blev färdig med första redigeringen av Nationen och skickade hela manuset till min LittSkap-handledare. Min skrivarkurs på Arbis tog slut. Det var dags för andra kurshelgen i LittSkap och jag omvärderade min åsikt om skrivövningar. Jag lyssnade på Bea Uusma och blev otroligt inspirerad. Blev invald i Nylands litteraturförenings styrelse.

April
Jag fick ett mejl från Förlaget som vill träffa mig. Med pirr i magen gick jag dit för att träffa dem, de var intresserade av mitt manus men ville att jag skulle göra en omskrivning. Jag började vara rätt trött på projektet men det här var ju inte precis läge att ge upp!

Jag hade min första handledarträff inom LittSkap. Jag skrev ett långt inlägg om hur jag skriver. Jag klarade mig inte i Arvid Mörne -tävlingen och valde att läsa dikter i vloggformat.

Maj
Jag började redigera Vad heter ångest på spanska? enligt de kommentarer jag fick av Förlaget när jag träffade dem, men kände mig lite lost och kopplade in Jenny och av Charlotte för stöd och pepp. Måste också erkänna att det var lite svårt att få motivationen upp för ytterligare en redigering, men ibland gäller det att bita ihop och kämpa vidare. Vi hade en superrolig LittSkap-helg med svitfest.

Juni
Med ett brustet hjärta slet jag med redigeringen av Vad heter ångest på spanska? och bad om att få skjuta upp deadline med en vecka för att klara av det. Hetsskrev massvis med ny text och skickade in manuset utan att egentligen ha tid för att läsa igenom allt. Ändå kände jag att storyn hade blivit bättre.

Juli
Jag skrev en skräpdålig novell för en tävling, hade handledarträff. Mycket trött på att skriva (och kanske också lite på att leva) och behövde vila. I juli föddes ändå idén för Allt jag (inte) ångrar, så nåt gott förde den månaden med sig!

Augusti
Drack öl och redigerade, blev klar med redigeringen av Nationen (för den här gången) och skickade till testläsare. Testläste också Charlottes manus Gryningsstjärna (som kommer ut nu i slutet av januari!!!).

September
Träffade Förlaget igen och fick manuset tillbaka med många strykningsförslag. Jag kan blogga mer om det en annan gång, men det var inte alls några stora grejer, eller jag tyckte det bara var skönt att någon pekade på vad som inte fungerade. Efter fyra år med samma text börjar en bli "lite" blind så jag tog tacksamt emot hjälpen.

Jag fick testläsarfeedback på Nationen. Jag åkte till bokmässan i Göteborg och vi hade höstens första LittSkap-helg. Jag fick också agera kursledare för första gången själv! Och så startade jag mitt inspirationsbrev. Jag började också skriva min antologitext för LittSkap-antologin.

Oktober
Jag skrev ett inlägg om hur allt började med mitt skrivande. Jag intervjuades på scen på bokmässan i Helsingfors. Jag fick också läsa ur en egen text och läste ett kapitel med Saga. I slutet av månade lämnade jag in det redigerade manuset till Förlaget. Planerade inför NaNoWriMo. Ytterligare en rolig LittSkap-kurshelg.

November
Slet som ett litet djur med NaNoWriMo och klarade det! Jag hade också handledarträff för att diskutera min antologitext och jag redigerade den och skickade till LittSkap-kurskompisarna. Min staycation var en stor hit, ska försöka göra något liknande i framtiden för att kicka igång skrivet!

December
Fick ett slutligt antagningsbesked från Förlaget – äntligen! Firade det med de bästa kurskompisarna under LittSkap-julfesten och samtidigt årets sista och sjätte kurshelg. Läste också för första gången högt ur boken (ja nu kan jag väl få kalla det en bok?!). Pirrigt som fan men fick superfina kommentarer av de andra. Jag blev antagen till Debutantbloggen och vi började planera det här bloggåret. Jag skrev texter om pizza. I slutet av månaden jobbade jag igen med min antologitext som vi diskuterat under kurshelgen och hade också handledarträff.

***

Ja håhå. Inte har jag precis legat på latsidan i fjol. Men i år blir det också mycket skriv (yay!). Sista fixet med Vad heter ångest på spanska? + allt som hör till debuterandet. Antologitexten måste också bli klar och så blir det så klart 6 kurshelger LittSkap och handledarträffar. Mycket bra alltså.

Planen är också att redigera Nationen "färdig" så jag kan skicka in den och så vill jag gärna hinna jobba med Allt jag (inte) ångrar också. Få se vad allt jag hinner med i år. Men mycket skriv blir det garanterat och det gläder mig!