Skriva med öl

Det finns ett känt citat av Hemingway som säger att en ska skriva i fyllan och redigera nykter. Speciellt om en har svårt med att släppa hämningar och tycker att all text blir skräp så kan det vara bra att dricka ett glas och låta orden flöda. Jag lovar att det funkar och för det mesta kan en hitta sånt en inte visste att fanns.

Nå. Nu gör jag ju tvärtom, typ. För här sitter jag på balkongen och dricker öl och redigerar. Men min redigering går oftast ut på att jag måste skriva mer, fylla på, kötta ut för att jag har en tendens att springa förbi alla scener där jag verkligen borde stanna. Så jag vet inte om jag ska kalla det redigering eller att skriva? Skridering? Eh? Kanske inte.

redigeringsöl.jpg

Min vanligaste kommentar i mina egna texter är MER och så ungefär tio utropstecken. Kanske har jag så bråttom när jag skriver att jag inte hinner stanna upp och tänka efter eller så får jag helt enkelt inte till djupet i första (eller andra) versionen. Måste gräva ner mig, lager för lager för att hitta till scenerna där det verkligen bränner till och där läsaren får vara med och uppleva och känna.

Så ni vet vad jag sysslar med den här lördagskvällen. Hoppas ni också har det bra ute på stugor och balkonger och i parker och på fester och i soffan. Eller vad ni nu än har för er den här vackra lördagen. Jag fortsätter med min text och min öl. Kanske finns det nån annan där ute som sysslar med samma metod?