Skanslandet

Sommaren i Helsingfors fortsätter att leverera. I dag åkte Bianca och jag ut till Skanslandet för första gången. Det är alltså en av de nya öarna som Helsingfors nu öppnat för allmänheten och faktiskt den första som jag besöker. Lonnan öppnade redan för två år sedan och jag vet många som har varit där. Den här sommaren är det ändå mest Skanslandet som synts i mitt Instagramflöde.

upload.jpg

Vi tog båt från Hagnäs, men det går också båtar från Salutorget. Tycker själv det var ganska mysigt att åka från Hagnäs – i alla fall är det ovanligare än att hoppa på båten från Salutorget som en gör bland annat på väg till Sveaborg.

Personalen på JT-Line var supertrevlig och jag fick bland annat ladda min Kindle då jag insåg att batteriet var tomt. Det kostar 7 euro att åka tur-retur och jag tycker priset är mer än rimligt. Då kan en välja att åka till och från Hagnäs, men det går också att åka via Lonnan och Sveaborg och komma tillbaka till Salutorget. Med andra ord kan en syssla med island-hopping i äkta Helsingforsanda!

upload.jpg

Vi lämnade Helsingfors fastland och molnen bakom oss. Kan inte säga annat än att Helsingfors är så otroligt vackert. Älskar att det ligger vid havet och att skärgården är så tillgänglig som den är.

upload.jpg

Skanslandet är en gammal militärö, men har också varit hemvist för lotsar på 1700-talet. Det verkar ha gått vilt till där då enligt öns historia: "Bränneriet och krogen fick [lotsarna] ibland att glömma att arbeta. Öborna misstänktes även för smuggling av brännvin och olovlig utskänkning." Låter alltså som en ö där jag skulle ha trivts också för trehundra år sedan, hehe.

upload.jpg
upload.jpg

Det fanns en hel del gamla byggnader men vi var egentligen inte så nyfikna på dem den här gången eftersom siktet låg på den lilla sandstranden vi hade sett på kartan. Nu inser jag dessutom att vi egentligen inte hängde på Skanslandet, utan på den mindre grannön Kungsholmen.

upload.jpg

Vi lade oss ner på klipporna och njöt av den här utsikten. Kändes otroligt rofyllt och lugnt. Visst fanns det en del andra människor, men det kändes faktiskt som om vi var på en exklusiv ö bara för oss. Bianca var modigare än jag och vågade sig på en snabb simtur.

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Den sista bilden knäppte jag medan vi köade in till båten och bilden ger egentligen en helt felaktig bild. Det ser så rofullt ut, men i verkligheten var det massvis med folk där som ville åka tillbaka till fastlandet eller vidare till nästa ö.

Men det var faktiskt enda gången jag irriterade mig på mängden människor – så en behöver inte vara rädd för att dränkas i turistmassorna, det finns alltid någon klipphäll där det är lugnare. Med andra ord kan jag varmt rekommendera ett besök på Skanslandet och Kungsholmen. Eller kanske du redan har varit där? Själv vill jag absolut utforska öarna fler gånger.