fbpx

Har föreläst i Vasa

Hallå hallå! Här har det varit tyst – det beror mest på att jag haft ett helt galet schema. Hela oktober och halva november har bara svischat förbi men nu börjar det lugna ner sig lite. Det finns en hel del att berätta men det går inte att berätta om allt i ett inlägg så jag kör med det enklaste: gårdagens föreläsning i Vasa (och så tar vi resten kanske senare, okej?).

Tidigare i höst blev nämligen Jennifer och jag inbjudna att föreläsa om frilansliv och bloggbusiness i samband med Yrkesakademins projekt Våga satsa. Vi blev båda väldigt glada över frågan och tackade så klart ja, att det dessutom var Malin som bjöd in oss gjorde det extra kul.

Här peppar vi inför föreläsningen.

Här peppar vi inför föreläsningen.

Jag skulle alltså snacka om hur det är att överleva som frilans och hur det är att vara sin egen chef. Nu har jag faktiskt levt som frilansare i fem (!!) år så jag lär ju veta ett och annat om hur det egentligen fungerar. Snart avslutas också mitt tredje år som företagare. I dag känns det så självklart fastän jag ännu för tre år sen höll hårt fast vid att jag inte skulle starta eget (det gick ju bra eller hur?). Nu sitter jag faktiskt mest och funderar (så där som gamla människor gör) – hur går tiden så fort?!

Jag var rätt nervös inför mitt snack och tänkte en stund att jag har ju ingen struktuuur i min föreläsning, att allt jag kommer att säga är fullständigt självklart för alla som sitter och lyssnar, att jag råddar in mig i nån invecklad och låtsasrolig förklaring om nåt som ingen förstår. Men sen plötsligt var det bara att ställa sig framför publiken och börja prata. Det var faktiskt första gången för mig. Visst har jag stått inför publik tidigare också, men inte riktigt så här och verkligen inte om det här temat.

Alla satt så tysta. Alltså verkligen knäpptyst. Men alla satt också och tittade på mig med intresserade ögon. Inget Facebook-scrollande eller annat pågick och jag var nästan förvånad över den totala uppmärksamheten (så ovanligt nuförtiden, eller hur?). Jag hade gjort en presentation i Prezi för första gången och rusade igenom mina punkter och babblade på som en tok (kändes det som).

Så här såg min presentation ut.

Så här såg min presentation ut.

Ibland kändes det som att allt jag sa var helt huvudlöst men alla satt fortfarande och tittade intresserat på mig, antecknade och vissa var till och med snälla nog att skratta ibland eller ställa frågor. Jag frågade också några om det jag säger går hem hos lyssnarna – att jag inte bara babblar på.

Efteråt hade jag ingen aning om vad jag pratat om egentligen. Många gånger under föreläsningen kände jag mig som en irriterande ”motivational speaker” men det var väl just det jag också skulle vara – uppmuntra folk att våga ta steget att starta eget och inse att det inte behöver bli rätt eller perfekt från första början. Och att det också är helt okej att inte ha så jättebra koll på allt en vill göra.

Men vilken otrolig känsla efteråt, kände mig helt tömd på energi och tankar men fick väldigt många fina kommentarer. Sen var det bara för mig att luta mig bakåt och lyssna på Jennifer som rockade med att prata om bloggande som business. Blev så jäkla imponerad av henne. Publiken ska också få hundra poäng, extra kul var det att många ställde frågor både under och efter föreläsningen och att jag sålde sju böcker (plus en till på våra sena middag på Bistro Ernst till Hanna som jobbar där – hon frågade om jag råkade ha en bok med mig och jag bara jamen så klart!).

Bosslady. Fotot är så klart Jennifers! Bokhögen till vänster minskade också avsevärt, så glad över att många ville ha boken fastän det inte alls var det jag snackade om i går.

Bosslady. Fotot är så klart Jennifers! Bokhögen till vänster minskade också avsevärt, så glad över att många ville ha boken fastän det inte alls var det jag snackade om i går.

Vi fick båda väldigt fin feedback efteråt och är ganska taggade på att fortsätta föreläsa. Hoppas det alltså blir mer sånt i fortsättningen – vi tar gärna emot förslag på samarbete. Jennifer vet verkligen vad hon snackar om och tydligen är jag inte mycket sämre själv. Så boka in oss! Gör det nu! Om tre år är vi kanske så dyra att du inte längre har råd!

Nu sitter vi på tåget tillbaka till Helsingfors och sen blir det en snabb sväng hemma, jag ska byta om till snyggkläder och lägga lite nytt smink i fejset och så ska det bli extra roligt program. Men det ska jag berätta mer om senare. Kanske redan i morgon?! Tänk om den här bloggen skulle börja leva lite igen?

Och ni som saknat mig – kan ni inte snälla skriva en kommentar eller trycka på hjärtat så vet jag att ni fortfarande är intresserade av att höra vad jag pysslar med. Jag har ju faktiskt saknat bloggen lite. Tur att jag nu rest med bloggdrottningen Jennifer som nästan tvingade (inget våld har förekommit) mig att blogga – tack för det. Nu minns jag ju hur himla kul det är!

0

18 svar

    1. Ja vi får se vad vi hittar på med Jennifer! Vi är iaf väldigt taggade på att fortsätta med detta!

  1. Du var jätteproffsig! Aldrig skulle man ha kunnat tro att det var din (och eran) första föreläsning! For hem med en massa inspiration, och kunde ju inte hålla mig från att börja läsa boken 🙂 Tack för en fin kväll!

    1. Åh tack! Så härligt att höra. Jag tror det är nästan omöjligt att veta om det går bra eller dåligt när en står där framför publiken, men efteråt var jag så slut att jag visste att jag gav mitt allt. 🙂 Hoppas du trivs på Erikas resa!

  2. Kul att du hittat tillbaka hit! Nu har oxå jag läst boken din och undrar om det månne blir en fortsättning på Erikas liv? Det vore intressant att läsa tycker jag 🙂

    1. Hej vad roligt att höra från dig och kul att du läst ut boken! Just nu finns nog inga planer på att fortsätta skriva om just Erika (är ärligt sagt rätt så trött på henne) – men vem vet?!

      1. Super bra bok!! Å jag som precis undrade när uppföljaren till boken kommer ut! Så jag vill definitivt läsa fler böcker i samma stil 🙂

        1. Åh så glad jag blir Pia! Tyvärr alltså ingen uppföljare, men min stil kan jag knappast ändra så nåt liknande hoppas jag att Nationen (som jag kallar min andra roman) kommer att vara. 🙂

  3. Det gick ju hur bra som helst! Att det var er första gång hade ingen kunnat ana om ni inte själva talat om det. Intressant att höra era föreläsningar, hur ni ser på företagandets olika aspekter och att ta del av era erfarenheter. Själv köpte jag ingen bok för det hade jag gjort innan och färdig läst är den. Intressant med miljön från Ecuador och vad som hände där. Själv vurmar jag också för Latin Amerika och då speciellt Mexico, de andiska länderna och Argentina. Ett litet sammanträffande där.

    1. Tack tack! Jag försökte ju också genom att säga att det var första gången ha en poäng – att de flesta gör nåt för första gången nån gång. 🙂

      Och ja, jätteroligt med vårt gemensamma intresse! Har faktiskt nyligen bokat flyg till Mexiko, är extremt taggad på det!

  4. Du klarade dig galant! Naturlig talang heter det väl. Du kan faktiskt skriva det på din listan av saker som du är bra på… Tack för kanon föreläsning och god fortsättning till dig, Jenni och Malin!

    1. Tack Julien och hoppas ni fick många idéer på hur ni kunde börja verkställa era planer. Lycka till! 🙂

  5. Jonej inte märktes det att det var första föreläsningen! Jätteintressant och inspirerande. Rolig var du också. Hoppas det trillar in fler förfrågningar. Måste låna boken av lillsyrran, bara jag först fått ge den i julklapp 😉

    1. Åh tack, så härligt att höra! Speciellt det där om att vara rolig, jag försöker (och misslyckas) rätt mycket på den punkten! 😉 Och låter som en bra plan gällande boken! 😀

  6. Va roligt att du är tillbaka igen! Har tittat in många gånger och undrat var du håller hus, men så såg jag nånstans att du skulle vara med i nåt program… Kul att du får göra sånt du trivs med! Ha det gott!

    1. Åh tack för din kommentar och förlåt för den totala tystnaden. Ibland blir det så att allt annat tar över och bloggen hamnar på efterkälken. Men på Instagram (heter kuggekugge) brukar jag iaf hänga fastän bloggen ligger öde, så där lönar det sig att kika in! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »