Vad gör folk hela dagarna?

När jag var liten älskade jag Richard Scarry-boken Vad gör folk hela dagarna? – jag liksom tröttnade inte på den. Det måste väl vara urtypen av blogginlägget där en går igenom sin arbetsdag. Maria gjorde det för ett år sedan, Jennifer gjorde det förra veckan och nu tänkte jag att jag kunde ge en sammanfattning av en arbetsdag – nämligen den som är på gång just nu.

Jag vaknade vid 9, lite sur och tvär som jag brukar vara om morgnarna. Jag duschade och fixade mig inför ett seminarium på Sveriges ambassad. I samband med morgonbestyren twittrade jag för Debutantbloggen och tog ett foto för Debutantbloggens Instagramkonto som jag publicerade under spårvagnsresan till centrum.

Ett litet konstruerat stilleben för Instagram. Fick gräva fram manusbuntarna.

Ett litet konstruerat stilleben för Instagram. Fick gräva fram manusbuntarna.

Klockan 11 började seminariet Åtgärder för en inkluderande arbetsmarknad. I en dryg timme satt jag och knackade oavbrutet på datorn – har numer övergått till att anteckna på dator i stället för hand (förutom vid intervjuer). Då går det mycket fortare att skriva artikeln, halva jobbet är ju liksom redan gjort.

Efteråt var det dags för (jättegod!) mingellunch då jag mest smög omkring på Sveriges ambassad och beundrade rummen och utsikten mot havet. Det skulle ha bjudits på vin, men till min stora förvåning höll jag mig till vatten.

Te ur extrafint porslin!

Te ur extrafint porslin!

Efter lunchen promenerade jag i väg med planen att sätta mig på ett kafé för att skriva ut artikeln från dagens seminarium. Min vandring slutade på översta våningen i Kampen (ville vara nånstans med mycket ljus!).

Wifit fungerade inte, så jag skrev 7500 tecken om förmiddagens seminarium i racerfart. Ingen piska är lika bra som att det inte går att logga in på Facebook, hehe. Efter det har jag låtit texten vila, jag ska kolla på den i morgon, göra justeringar och sedan översätta till finska.

Försökte lite nonchalant ta några bilder, men tyckte det var ganska pinsamt, haha!

Försökte lite nonchalant ta några bilder, men tyckte det var ganska pinsamt, haha!

När jag blev "klar" med artikeln kopplade jag datorn till mobilens wifi och började svara på mejl om både det ena och det andra. Bland annat gällande Nylands litteraturförening (ser nu att jag borde uppdatera startsidan, kanske jag gör det efter att jag publicerat det här inlägget). Jag svarade också på en mejlfråga jag hade fått gällande publicering och hur en ska väcka förlagens intresse (kort svar: ge inte upp).

Sedan publicerade jag min senaste artikel för Addeto – en artikel där jag lyckats klämma in det finska inbördeskriget, Finlands relation till Sovjet, "tvångssvenska" och Skam. Riktigt intressant om jag får säga det själv. Sedan publicerade jag ännu texten (på finska och svenska) på Addetos Facebook-sida. Jag mejlade också artikellänken till intervjuobjektet.

Nu är klockan snart fyra och jag känner mig lite hyper, har haft lite svårt att komma i gång med rutinerna men i dag har jag verkligen fått mycket gjort, yay! Däremot önskar jag att jag skulle få en ordentlig skrivdag så småningom. Jag behöver kontinuerlig tid för att kunna koncentrera mig på ett manus. Det är svårt för mig att koncentrera mig på skrivet när det är tusen andra saker jag ska ha koll på.

Vilket väder! VILKET VÄDER!

Vilket väder! VILKET VÄDER!

Men jag har verkligen ingen "normal" arbetsdag – dagarna varierar så otroligt mycket. De senaste veckorna har jag märkt att mycket av min tid går åt till mejl, sociala medier och annat "internettjafs". Det mesta är ju faktiskt nödvändigt, men ibland känns det som om jag inte åstadkommer något på riktigt. Bara länkar hit och dit, laddar upp det ena med det tredje. Nån annan som känner igen sig?

Hur ser dina arbetsdagar ut?