Vad händer efter antagning?

Okej dags för sista frågan jag fick förra veckan: Vad händer efter antagning? Jag skrev ett inlägg som tangerade det här på Debutantbloggen för nån vecka sen, men tänkte att jag ska försöka bena ut frågorna ännu tydligare här. Så här frågade Sara:

Redigerar man (du) på sin fritid eller får man nåt förskott för att kunna redigera på arbetstid så att det går snabbare?
När kontraktet är skrivet får författaren ett förskott, men det handlar sällan om svindlande summor. Eftersom jag är frilans (och nu haft det väldigt lugnt på jobbfronten) har jag haft gott om tid att redigera på "arbetstid". Vissa böcker blir också antagna väldigt tidigt och så finns det gott om tid för redigering. Min roman går i tryck först i augusti, så det är ju inte sååå bråttom nu.

Ett antal versioner av manuset.

Ett antal versioner av manuset.

Hur stor andel av skrivtiden skulle du uppskatta att redigeringen med förlaget tog? (Typ 50% före antagningen och 50% efter.)
Med tanke på att jag börjat skriva i januari för fyra år sedan har jag ju gjort massvis med jobb innan förlaget blev inkopplat (och så ska det absolut också vara!). Jag har gjort en del redigering nu men jag tycker att den går rätt så fort och smidigt nu. Jag diskuterar med min redaktör och har tydligare mål än tidigare. Och nu vet jag också att det faktiskt blir en bok, vilket på nåt sätt gör allt mycket lättare.

Hur mycket tid förväntar sig förlaget att du kommer att lägga på pr när boken är släppt?
Nu är det ju så att jag vill lägga ner en massa tid på det här så jag är kanske fel människa att svara på frågan, hehe. Men alltså ingen författare tvingas till något, vissa gör mer pr, andra mindre. De flesta brukar ändå uppträda på bokmässan och så klart ställa upp på intervjuer. Att sen ordna jippon utöver det hänger nog rätt mycket på författaren skulle jag säga. Själv tycker jag det ska bli så roligt så roligt med mässor, intervjuer, boksamtal och så vidare. Jag börjar inse att jag är en rätt konstig författare.

Finns det fler frågor? Ställ dem nu, eller undra för evigt! Nånej. Men liksom jag finns här och svarar enligt bästa förmåga. H: guru-Kugge