Några ord om frilansliv och pengar

Att vara frilans innebär (surprise, surprise) att inkomsterna är extremt ojämna, men i över fyra år har jag livnärt mig på mitt frilansande så bevisligen går det. Min stora räddning är mitt 50-procentiga kontrakt med Addeto. Fastän jag har kontrakt är det ändå jag som bestämmer om mitt arbete (tid och oftast också innehåll) och fakturerar via firman.

Utöver det översätter jag texter och skriver artiklar – när nån hör av sig och behöver en frilansjournalist. Till min stora glädje har jag ett brett nätverk och jag blir ofta rekommenderad och/eller anlitad av vänner, bekanta och bekantas bekanta. Jag tar det som ett gott tecken och ser alltid till att göra jobben så bra som möjligt.

Förra hösten hade jag otroligt mycket jobb och höga stressnivåer. Men det syntes också på kontot. I år har det varit extremt tyst i både januari och februari. Nu i mars har det äntligen börjat trilla in jobb. Tre förfrågningar på två veckor (men arbetsmängden är inte ens i närheten av vad den var under hösten) och plötsligt cashar jag in ca 1000 euro mer den här månaden.

Men tidigare i år har firmans konto alltså gapat lite tomt. Ändå har jag litat på att jag alltid kommer att klara mig. Just när jag tror att jag måste ta ett extrajobb på ett kafé blir jag ombedd att skriva en artikel/översätta en text och vips har jag jobb igen. Som tur är.

Foto: Unsplash.

Foto: Unsplash.

Men visst oroar jag mig över pengar. Ändå är jag glad över att jag vågat ta steget ut och leva i den här ibland osäkra frilanstillvaron. Jag vet faktiskt inte hur mycket jag skulle orka/ha tid för att skriva om jag hade ett heltidsjobb som journalist. Dessutom är jag så himla dålig på att stiga upp på morgonen och ett liv utan väckarklocka kan vara det bästa som hänt mig (men ändå hatar jag måndagar).

Det jag alltså försöker säga är att jag är otroligt glad över att min jobbsituation funkar och att jag lever på det jag allra helst vill göra. Ibland stressar jag över pengarna men så gott som varje dag är jag lycklig för allt det jag får göra. Att nu få ett heltidsjobb skulle vara min största mardröm. Nu drömmer jag bara om stora försäljningssiffror för debuten och fortsatta bokkontrakt.

Du? Fast jobb och fast inkomst eller frilansliv?

P.S. Behöver du hjälp med en artikel, korrekturläsning eller översättning? Här finns jag och lovar att göra ett gott jobb för de pengar du betalar mig!