Två veckor till kommunalval

Om två veckor på söndag är det kommunalval här i Finland. Precis som i alla andra val tycker jag att det är otroligt viktigt att rösta. Jag har faktiskt röstat i alla val sedan jag fyllde 18 – förutom i ett. 2009 när det var EU-val var jag i Sydamerika och närmaste finländska konsulat var över 1000 km bort, så då lät jag bli att rösta (med en rätt så okej orsak tycker jag), men annars alltid!

För mig är några kriterier viktiga när jag väljer vem jag ska rösta på. Vi har ju personval i Finland, vilket betyder att en alltid röstar på en person, men i praktiken innebär det en röst för partiet (speciellt om en röstar på en kandidat som inte blir invald). Det viktigaste är alltså att först veta vilket parti som känns mest rätt.

Jag har i de olika valen röstat på flera olika partier, lite beroende på vad det har varit för val och vilka frågor som varit viktiga i just det valet för mig. Efter att jag valt parti strävar jag efter att rösta på en ung kvinna som är finlandssvensk/talar svenska. 

Tack vare mina studier på Soc&kom (med många statsvetare och politiknördar som studiekompisar) känner jag rekordmånga kandidater som ställer upp nu. De som varit synligast i mitt flöde har varit Mia Haglund och Aura Kostiainen från Vänsterförbundet, Katja Mannerström och Maria Ohisalo från De gröna och Silja Borgarsdóttir Sandelin och Karin Palmén från SFP. Alla kandidater i Helsingfors.

Överlag är jag imponerad av hur många unga och smarta människor som ställer upp och verkligen vill jobba för en bättre kommun. Själv skulle jag aldrig vilja gå med i politiken, men jag beundrar alla som är villiga att göra det och som har visioner om hur vi ska kunna ha det ännu bättre i fortsättningen. Men just för att jag inte själv vill gå med tycker jag att det är extra viktigt att jag röstar på en person som står för de värderingar som är viktigast för mig.

Brukar du rösta i kommunalval? Vilka värderingar är viktigast för dig? Och framför allt: har du redan bestämt vem du ska rösta på? Det har jag – lyckligtvis! 

Mia Haglund som är en av mina goda vänner ordnade i dag valkafé i Björnparken. Kanske världens finaste smörgåstårta?!

Mia Haglund som är en av mina goda vänner ordnade i dag valkafé i Björnparken. Kanske världens finaste smörgåstårta?!