Den viktiga rutinen

Hej hej, länge sedan jag tittat in här (okej bara tre obloggade dagar, men det känns som en evighet). Bloggen är ett bra sätt för mig att märka hur viktiga rutiner är för mig. Genast då det gått "lång" tid utan att jag sysslat med ett visst projekt känns det motigt att ta tag i det.

Jag är definitivt en rutin- och deadlinemänniska. Utan rutiner och deadlines skulle jag inte skriva några romaner eller få så mycket annat gjort heller. Fastän jag ofta har klara mål och drömmar behöver jag mina system för att hållas i gång.

Det blir inga romaner skrivna om jag bara pratar om att skriva men aldrig gör det. Det blir inga artiklar skrivna om jag bara pratar om alla artiklar jag borde skriva. Anne skrev igår om att distansjobba och hur svårt det är att låta bli att göra hundra andra saker samtidigt.

Fotades på ett av mina favoritkaféer IPI Kulmakuppila för Förlaget. Här har jag jobbat många timmar i mitt liv. Foto:    Niklas Sandström   .

Fotades på ett av mina favoritkaféer IPI Kulmakuppila för Förlaget. Här har jag jobbat många timmar i mitt liv. Foto: Niklas Sandström.

Min viktigaste lärdom har varit att det finns bättre dagar och så finns det sämre dagar. Vissa dagar blir det helt enkelt inget skrivet och då kan en lika gärna låta bli att ens försöka (åtminstone om en jobbar som frilans som jag och kan styra över dagarna). De sämre dagarna brukar jag ta igen med bättre dagar. Jag känner mig mer energisk och motiverad om jag tillåtit mig själv en "ledig" dag.

Men för att hållas i gång så planerar jag, skriver listor, kollar i min kalender och i Todoist att jag har läget under kontroll. Mitt jobb är en sån sillsallad – tusen olika grejer att hålla koll på – och utan mina listor och just rutiner blir det ingenting gjort. Eller åtminstone blir jobbet hundra gånger svårare.

Jag älskar också att tävla mot mig själv. Hur snabbt kan jag översätta den här texten? Hur snabbt skriver jag utkastet till den här artikeln? Oftast ger jag mig själv ca 30 minuter tid och oftast lyckas jag fixa det inom den tiden – så länge jag inte hänger på Facebook.

Hur är du? En som sysslar med listor och noggrann planering eller en som litar på flowet? Och har du nåt bra tips för personer som ska hålla många bollar i luften samtidigt? Själv ska jag nu sätta i gång en liten tävling. Har ungefär tre timmar på mig tills jag ska vara på Lisens födelsedagsöl. Under den tiden ska jag läsa igenom morgondagens inlägg för Debutantbloggen och skriva utkastet till två artiklar. Och nu när jag skrivit det här måste jag ju göra det. Wish me luck!