Ansökan icke beviljad

I lördags frågade min lagkompis om jag fått pengar från Kulturfonden för att skriva. Nej tyvärr, svarade jag. Hittills har jag inte fått några stipendiepengar alls för mitt skrivande – förutom 1000 euro från Nylands Nation för Nationen för två år sedan (vilket jag är jättetacksam för).

Som aspirerande författare/debutant kan ju en heller inte förvänta sig att någon fond är villig att stöda en och en ska absolut inte räkna med att det kommer att regna fondpengar över en. Det är många som blir utan och det är naturligt att inte alla kan få understöd för sina projekt. För det första är det ju fint att det ens finns fonder att söka pengar ifrån.

Men nog skulle jag ju ljuga om jag påstod att det inte svider när det kommer ett nej. Det är väl klart att några extra tusenlappar skulle göra min osäkra frilanstillvaro lättare men å andra sidan har jag själv valt att jobba som jag jobbar och i ärlighetens namn är det just så här jag vill jobba och leva. Och än så länge ser det ut som om att jag får skriva för "egna pengar".

I dag fick jag nämligen igen ett nej på en stipendieansökan som jag verkligen hade hoppats på. Jag sökte ur en specialfond för finlandssvensk identitet för Nationen. Min kompis skrev så här när jag skickade in ansökan: "Med Nationen kan man ju nog verkligen konstatera att du når nånstans väldigt djupt in dit där den finlandssvenska identiteten byggs upp hos så många."

Ja ja, tur att jag har vänner och bekanta som tror på mig. Och det viktigaste är ju faktiskt att debuten är på väg. Får jag inga stipendiepengar får jag i stället satsa på att sälja jättemånga böcker. Och jo jag vet, en blir inte rik på att sälja böcker, men tanken om tusentals sålda exemplar tröstar just nu.

Så vill du stöda mitt författarskap gör du det allra bäst genom att köpa min bok när den kommer ut i augusti, låna den på bibban och rekommendera den för andra (om du tycker att den är bra då, hehe). Blir så himla lycklig varje gång nån säger att hen ska köpa min bok – det betyder så otroligt mycket för mig. Tack!