fbpx

Tre månader på Wonderland – fem bästa grejerna med coworking

Michaela på Wonderland, bästa med coworking

Reklamsamarbete med Wonderland

För tre månader sedan fattade jag att av de bästa och viktigaste besluten under min företagarbana. Då bestämde jag mig för att börja jobba på ett coworking-ställe. Jag hade läst om Wonderland i ett mejl och blev nyfiken. Jag fyllde i ett formulär på webbsidan och blev genast uppringd och fick frågan när jag kunde komma och hälsa på. Efter en rundtur med en av Wonderlands medarbetare var jag såld och skrev direkt på ett kontrakt. Nu tre månader senare kan jag bara säga att jag är så lycklig över att jag gjorde det.

I höst har jag frilansat i 6 (!!) år och ända fram till den 22 augusti 2018 har jag alltså jobbat hemifrån eller från diverse kaféer. När jag tänker på det nu känns det helt sjukt. Liksom vad tänkte jag? Vad?! Nå det fanns ju en hel del som gjorde min fundersam.

En stor fråga har varit kostnaden. Hittills har jag inte känt att det känns värt att betala flera hundra euro per månad för ett arbetsrum. Mina inkomster är aldrig säkra och några hundralappar per månad blir snabbt flera tusen euro per år. Vill jag verkligen lägga så mycket pengar på något jag egentligen inte “behöver”?

wonderland coworking allmänt utrymme

Ett annat problem har varit att jag tidigare inte hittat ett ställe eller en lösning som känts rätt för mig. Jag ville inte “bara” hyra ett rum eller sitta på ett opersonligt ställe med kostymnissar. När jag jobbade för ett svenskt företag satt jag på ett kontorshotell och det måste vara en av de tråkigaste upplevelserna i mitt liv. Först satt jag så gott som ensam och när jag till slut fick en “kollega” var det en person som babblade oavbrutet. Nåt sånt ville jag absolut inte betala för.

Under de senaste åren har jag ändå med jämna mellanrum börjat sakna ett arbetsrum, kollegor och en gemenskap, men jag har inte hittills känt mig lockad att faktiskt börja betala för det – just för att jag inte hittat rätt.

Men nu har jag gjort det! Plötsligt har jag folk att snacka strunt med vid kaffemaskinen, jag har lunchsällskap, någon att dricka afterwork-vin med på fredagar. Förra veckan frågade en av mina nya kollegor om jag vill hänga med till gymmet med henne. JAAAA svarade jag.

Själv har jag en flex-plats, vilket betyder att jag får sitta var jag vill. Men det finns också en hel del som hyr egna kontor här. Jag trivs på min flex-plats och har inte behov av något eget kontor. Jag har tillgång till ett skåp där jag förvarar mina grejer och om jag behöver fundera över nåt rullar jag en whiteboard med mig och skissar iväg. När dagen är slut packar jag ihop mina grejer i väskan eller skåpet. Så lätt, så smidigt, så bra!

Michaela på Wonderland

Fem bästa med att jobba på ett coworking-ställe

Under de senaste månaderna har jag flera gånger tänkt på att: Tänk om jag inte hade börjat här? Tänk om jag fortfarande skulle sitta hemma eller på diverse kaféer? Tänk om jag aldrig hade träffat alla de här fantastiska typerna som jag nu kallar mina vänner? Huu! Men varför är det så himla bra här då? Här kommer fem orsaker till att jag just nu är så otroligt nöjd med min arbetssituation.

  1. Tydlig skillnad mellan arbete och fritid

    Jag bor i en etta och att jobba hemifrån innebar att jag alltid var på jobb. Efter att ha börjat jobba på Wonderland känns det som om jag har fått mitt hem tillbaka och när jag är hemma tillåter jag mig själv verkligen att ha fritid och göra vad jag vill.

  2. Kollegor!

    Jag vet inte hur många arbetsdagar i mitt frilansliv som jag suttit tyst för mig själv och högst hälsat på kafépersonalen på lunchen? Jag är en social varelse och trivs med människor runt mig. Det betyder inte att jag behöver pladdra hela tiden, men att bara kunna prata med nån ibland är fantastiskt! Visst har jag haft en hel del jobbdejter de senaste åren men det kräver ofta planering och koordinering, nu dyker jag bara upp på kontoret.

  3. Mer effektivitet

    Hemma kunde jag sitta och scrolla Facebook i flera timmar och hålla på med nåt sorts “låtsasjobb”. Nu när jag är på kontoret jobbar jag och sen går jag hem när jag inte får något gjort eller när jag är klar. Jag känner mig fokuserad och motiverad när jag jobbar här.

  4. Gemensamma aktiviteter

    Varje måndag har vi frukost på kontoret, det ordnas yoga två gånger i veckan, varje fredag har vi afterwork med goda drycker. Det har varit Halloweenfest och blombindning och mycket mer. Och allt det här ingår i min hyra. Var på yoga senast i morse och det var så otroligt skönt.

  5. En arbetsgemenskap

    Fastän jag inte “jobbar ihop” med någon annan här så har jag ändå fått en känsla av att vara en del av nåt större – att vara en del av en gemenskap. Jag sitter inte längre hemma i slitna leggings och låtsasjobbar, utan jag sitter på ett kontor så där som vuxna människor gör. På ett sjukt sätt känner jag mig samhällsvärdig när jag är här? Så där som att mitt jobb plötsligt är mer “på riktigt”.

Egentligen kunde jag skriva hur mycket som helst om det här, men jag vet inte om jag ändå lyckas beskriva hur mycket bättre jag mår här än vad jag mått typ någonsin i mitt yrkesliv?

Jag jobbar fortfarande för mig själv och på mina villkor, men jag är ändå en del av något större.

Michaelas bästa grejer med coworking kontor

Jag har så länge längtat efter att känna mig mer delaktig i arbetslivet och att helt enkelt ha en fast punkt som inte består av mitt köksbord. När mitt ex jobbade på ett stort IT-företag var jag avundsjuk på deras fester och att de alltid hade öl i kylen som de fick ta av (ja ni hör, jag har stora drömmar, hehe). Nu finns här ingen öl i kylen, men varje fredag bjuds vi på AW-öl så det är nästan samma. Dessutom ordnas det så mycket annat roligt program som jag kan ta del av. Så liksom plötsligt är det här stället mitt jobb?!

När jag började på Wonderland hade jag som målsättning att komma hit ungefär tre dagar i veckan. Jag tänkte att jag säkert vill jobba hemma ibland. Under de tre månader som gått har jag stannat hemma kanske en handfull av dagarna? Jag kommer mycket hellre hit och jobbar än stannar hemma. Förra veckan körde jag faktiskt en hemmadag och det var mysigt, men ändå tycker jag att jag får så mycket mer gjort när jag sitter på kontoret.

Som om jag skulle äga stället, haha!

Som om jag skulle äga stället, haha!

Blev du nyfiken? Med koden kugge kan du komma och testa jobba här gratis en dag – och som bonus får du äta lunch med mig, hehe! Du kan höra av dig till hello@wonderlandwork.fi så löser det sig. Jag svarar också gärna på frågor om du funderar på nåt. Eller läs mer om coworking och Wonderland (på engelska).

Jag vet att jag låter nästan löjligt lyrisk i det här inlägget, men just så här nöjd är jag över min nuvarande situation. Helt på riktigt! Som sagt, jag har inte ångrat en enda dag. Visst, jag betalar drygt 200 euro + moms varje månad, men just nu känns det nästan som en nödvändig utgift för mitt eget välmående. Och med tanke på hur mycket jag fått känns summan sist och slutligen väldigt liten.

Eller som min kompis sa i våras när jag funderade på det här med kontor: “Tänk inte på vad du förlorar, utan på vad du kan få.” Och jestas vad mycket jag fått!

Alla foton i inlägget är av Nadia Heiniö/Wonderland.

0

4 svar

  1. Alltså blir så sugen, det här är framtiden tänker jag. Varför sitta och pendla två timmar varje dag in till kontoret när jag skulle kunna sitta på ett coworking ställe nära hemmet lika gärna säkert tre dagar i veckan. Tror lösningen på sikt kommer bli den, att företagen tänker bort det traditionella kontorstänket och låter folk jobba därifrån det passar dem istället större delen av tiden. Skulle själv älska det för att få mer variation och nya intryck jämfört med ett vanligt jobb där alla jobbet med samma företag.

    1. Ja det tror jag också! Överlag händer det mycket i arbetslivet. Själv tror jag på att vi kommer att övergå till 6 timmars dagar eller 4 dagars vecka så småningom. För mig har det största ändå varit att jag inte alls känner mig så ensam i min arbetsvardag längre.

  2. Jag har promenerat där förbi ett par gånger efter paket från posten och tänkt att vitsi så fint det är. Kanske nångång i framtiden. 🙂

    1. Ja det är superfint! Restaurangen är ju öppen för vem som helst så bara att sticka sig in! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »