Julen är ingen tävling

I dag är det exakt 10 dagar kvar till julafton och jag kan tänka mig att många stressat upp sig senast nu. Julklappar! Julmat! Städa! Fixa! Planera! Jag antar att affärerna är fulla under helgen och många river sig i håret för att komma på den perfekta julklappen eller funderar när de ska hinna städa och ordna med allt. Det känns som att julen är ytterligare en duktighetstävling där vi ska prestera prestera prestera. Suck!

Det finns så mycket förväntningar och (egna) krav på något som sist och slutligen ska handla om samvaro. Jag har redan länge tänkt att det är helt sjukt att det är så himla viktigt var folk befinner sig just den tjugofjärde december. Det är trots allt bara en dag. Att fira jul kan väl inte vara så bundet till just den dagen? De flesta är inte ens speciellt religiösa i dagens värld, så Jesus födelsedag borde liksom inte va en så stor grej.

Eller jag tänker så här: Det viktigaste är att folk samlas om umgås, vilken dag det blir, vad som finns under granen eller vad som finns på bordet är sist och slutligen sekundärt. Att vi ska stressa upp oss så otroligt kan inte vara bra för någon. Dessutom så här på slutet av året när åtminstone jag är helt slut av hösten och helt ärligt inte bryr mig så mycket om att allt måste vara på ett visst sätt. Det viktigaste är väl att vi hänger med dem vi tycker om?

Så klart jag uppskattar god mat, men att det måste vara just precis all julmat som alltid funnits är inte alls viktigt för mig. Jag hörde om en familj där alla barn fick önska sig en sak till julbordet. Det lär ha blivit bland annat pizza, men vad spelar det för roll? Viktigast är väl att det finns mat över huvud taget. Dessutom är ju pizza sjukt gott. Mmmm pizza!

christmas to do.jpg

Den här bilden såg jag på Facebook och sparade (vet tyvärr inte upphovskvinna) men jag tycker den beskriver julhysterin så bra. Det finns så många måsten inbakade i julen som jag tycker att vi ska strunta i. Vi behöver faktiskt inte göra något för att det “alltid” har gjorts så. Det är superokej att skapa nya traditioner och skippa någon tradition som ingen ändå bryr sig om, men görs år efter år för att det är, ja just det, tradition.

Köp julklappar om du vill, inte för att du måste. Se också till att det är något som mottagaren verkligen uppskattar och behöver. Kom ihåg folk som har det sämre ställt och donera mat och julklappar till mindre bemedlade. Var närvarande och strunta i stökiga skåp eller annat du “borde göra”.

Men se framförallt till att umgås, kramas och finnas till för människorna i din omgivning. I år är det en riktigt bra jul för alla med ett vanligt 9–17-jobb med många lediga dagar mitt i veckan. Njut av de dagarna och gör och ät precis vad du vill. Det är faktiskt jätteokej att göra så! Så med 10 dagar till jul uppmanar jag dig att tagga ner. Du behöver faktiskt inte göra någonting. Helt på riktigt. Är du med på det?

P.S. Du har väl inte missat mitt inlägg med 10 tips för annorlunda julklappar?!