En ljudboksprenumeration i julklapp & 15 boktips

Reklamsamarbete med Nextory

15 boktips.png

Du som läser min blogg borde ha koll på två viktiga grejer om mig:

  1. Jag är inte ett speciellt stort fan av en konsumtionshetsig jul

  2. Jag älskar att läsa

Så nu kombinerar jag dessa två till en ekologisk, rolig och njutningsfull julkappsidé. Varför inte ge en ljudboksprenumeration till mommo, farbror eller grannen? Ännu bättre blir det om du ger en prenumeration och tips med en drös böcker som mottagaren kunde lyssna på. Så här kommer ett gäng bra böcker jag tycker du eller någon du gillar ska lyssna på!

3 x fantastiska sagor

4.jpg

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson. En medryckande och alldeles underbar berättelse om pärlfiskaren Miranda. Skriven för barn i mellanåldern men jag älskar denna!

Patrik och pensionärsmakten av Malin Klingenberg. Rolig, fylld med knasiga uppfinningar och en bok som definitivt får både ung och gammal att skratta. Inläst av författaren själv.

Mördarens apa av Jakob Wegelius. En alldeles fantastisk bok jag älskar och kan rekommendera för alla från ungefär 7–8 år uppåt. Den här boken slukade jag och var så ledsen när den var slut. Så episk och välskriven.

3 x böcker om sånt du inte visste att du vill veta

5.jpg

Expeditionen – Min kärlekshistoria av Bea Uusma. Det här kan vara en av de bästa böckerna jag nånsin läst. Uusma blir besatt av en polarexpedition från 1800-talet och utbildar sig till och med till läkare för att utreda vad som egentligen hände. Så så så bra! Lyssna eller läs denna!

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Om en svart fattig tobaksodlare vars cellprov fortfarande lever och har gett upphov till Nobelpris och stått som grund för poliovaccin. En berättelse om vetenskap men också en tragisk historia om medicin, etik och ras.

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg. Flickor som kläs ut till pojkar i Afghanistan för att kunna röra sig fritt. En fängslande, välskriven och sorglig reportagebok du inte ska missa.


3 x för den kärlekskranka

8.jpg

Bara ha roligt av Maria Maunsbach. En irriterande sanningsenlig beskrivning av förhållanden i dagens värld. Jag störde mig något så enormt på boken men kunde inte sluta läsa. Hög igenkännings- (och irrritations)faktor.

Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén. En rolig och hoppingivande berättelse om tonårskärlek. Roxy och Eva har just tagit studenten och sommarens plan är att Roxy ska hitta en pojkvän, men det blir inte riktigt som de tänkt dig. Utan bättre.

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Om hopplös kärlek, att bli avvisad och inte förstå att den andra faktiskt inte är intresserad. Jag vet att många irriterat sig på denna, men jag tycker att den beskriver en kärleksbesatt person så otroligt bra. Ångest och igenkänning för alla som väntat på att hen med stort h ska höra av sig och visa sin kärlek.


3 x serier för långlyssning

6.jpg

Sanning med modifikation av Sara Lövestam. Första boken om Kouplan som blir privatdetektiv för att tjäna lite pengar. Lövestam skriver utan krusiduller och håller hela tiden spänningen uppe. En väldigt annorlunda deckare. Finns tre böcker till om Kouplan du inte heller ska missa!

Norrsken av Frida Skybäck. Handlar om systrarna Stiernfors i 1800-talets Skåne. Om författardrömmar, kvinnlig frigörelse och kärlek. Finns två böcker till i serien.

Under vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson. Första boken om Emma som tappat riktningen i sitt liv och nu försöker hitta svar genom att resa bort. Hon åker till den kända caminon, pilgrimsleden i södra Europa, och träffar människor på vägen som formar henne och hennes tankar. Det finns tre böcker till om Emma. En nutidsskildring många känner igen sig i.


3 x moderna berättelser

7.jpg

Nej och åter nej av Nina Lykke. En välskriven roman som beskriver samtiden på ett skarpt och ofta roligt sätt. Den största frågan boken tacklar är: varför är vi aldrig nöjda med det vi har? Många av karaktärerna har otroligt irriterande drag men ändå vill jag veta mer om dem.

Världens vackraste man av Lena Ackebo. Handlar om två systrar i medelåldern som aldrig lärt sig att prata med varandra men nu åker iväg på en semester till Mallorca för att umgås. En väldigt detaljrik och fin beskrivning av hur svårt det är att nå fram till en annan människa. Finns uppföljare, men de är inte riktigt lika bra som denna tycker jag.

Björnstad av Fredrik Backman. En liten ort i Sverige där alla är hockeytokiga. Allt handlar om hockey och om killarna (!) som spelar i laget. Backman är en mästare på att skriva om olika sorters relationer människor emellan. Älskar denna. Finns också uppföljare som är ungefär lika bra. Varning för tårar!

Testa Nextory gratis i 30 dagar

Har du läst någon av dessa? Blev du extra sugen på någon? Med rabattkoden kugge (Finland) och kuggese (Sverige) får du eller någon kär person till dig testa Nextory gratis i 30 dagar. Obs! Du får en gratisperiod per e-postadress, så om du skapar ett konto för dig själv och för någon annan, måste du använda den andras e-post för att ni båda ska få varsin gratismånad.

Bara gör det, för böcker är ju ändå en av de bästa grejerna som finns, eller hur?! Och julen är en av de mest optimala tiderna på året att läsa. Det är mörkt, du kan tända ljus, kanske sitta vid en brasa och äta massvis med choklad. Ah! Tänker själv mest hänga i vågrätt läge och sköna kläder och läsa läsa läsa. Vad ska du läsa/lyssna på i jul?