En jul (nästan) utan julklappar – tips på annorlunda gåvor

Tio tips på alternativa julklappar.png

I dag är det den första advent och senast nu vaknar väl de flesta till att det faktiskt blir jul igen. Själv är jag ingen extrem julmysare, men så klart det är härligt med lite ljus i mörkret och jag älskar att vi firar jul på lande. Det har min familj faktiskt gjort sedan julen 1988, så bara de två första jularna i mitt liv har jag varit någon annanstans än på lande. Länge var min viktigaste jultradition vår enorma gran. Den var ca 5 meter hög (inomhus!) och jag klagade alltid på att den inte var tillräckligt hög. Stjärnan i toppen skulle så klart röra taket. Det fattar väl alla?

Som yngre var julklapparna en viktig del och väntan på julgubben (inte tomten för mig!) var spännande och pirrig. Bland mina bästa julklappar finns ett helt Barbiehus i tre våningar som jag tvingade pappa att bygga ihop samma kväll (ehe). Mamma hade också alltid en överraskningskalender för mig då jag varje morgon fick en liten överraskning. Typ strumpor, kritor eller kanske en C-kassett (ja, så gammal är jag).

Men ju äldre jag blivit desto mindre bryr jag mig om julklapparna. Inte ens julmaten är särskilt viktig för mig, jag kunde gott skippa skinkan och lådorna (som vi äter i Finland). Det allra allra viktigaste är att få hänga med nära och kära. Därför har juldagen blivit extra viktig för mig för då brukar mina (halv)systrar också komma till lande och vi är mer än tio personer runt bordet.

Med det gänget har vi också i flera år kört på en sorts secret santa som vi kallar för joulutolkku, alltså typ julförnuft. Alla som är med meddelar ett eller två alternativ till julklapp som en vill ha och så lottar/fixar min syster Eeva så att alla köper en julklapp åt en person. Jag gillar extra mycket att en själv får önska vad det är, på det sättet kan vi undvika onödiga grejer. Utöver det köper jag så gott som inga julklappar alls – och vill heller inte ha några. Det finns typ inget svårare än att komma på grejer jag kunde önska mig av nån annan. Jag behöver ju liksom inte så mycket.

Tio tips på alternativa julklappar

Men om jag ger en julklapp vill jag vara säker på att mottagaren har nytta och glädje av den. Och allra allra helst vill jag köpa något lite annorlunda som inte nödvändigtvis behöver vara en pryl. Så här kommer tio tips på annorlunda julklappar som du kan glädja din näromgivning med.

 1. Välgörenhet

  En klassiker som alltid funkar – speciellt om personen du ger julklappen till uttryckligen inte vill ha något själv. Själv har jag köpt julklappar via bland annat Unicef, Röda korset och Kyrkans utlandshjälp. Det finns också flera organisationer som samlar in medel för att kunna ge julklappar till mindre bemedlade familjer.

 2. En gemensam upplevelse

  Kanske biljetter till en konsert med ditt och kompisens favoritband, en öltasting med mamma eller ett teaterbesök med pappa? Nåt roligt ni kan göra tillsammans och båda gillar. Gemensam tid måste väl ändå vara det mest värdefulla vi kan ge åt varandra?

 3. En sånglektion

  Jag såg just att en bekant till mig skrev att hon ger sånglektioner. Perfekt för någon som trivs på karaoken och gärna skulle ta sjungandet ett steg vidare. Jag såg att Ida nu har ett erbjudande, så passa på!

 4. En lektörsläsning

  Har någon i din närkrets författardrömmar? Slå på stort och lova betala för en lektörsläsning (eller åtminstone en del). Perfekt för hen som behöver lite hjälp med sin text. Rekommenderar varmt Jenny som varit min lektör. En skrivarkurs kunde också funka.

 5. Medlemskap i klädkollektiv

  Jag är helt kär i mitt kollektiva klädbibliotek som jag är medlem i. Perfekt för den modeälskande kompisen som vill minska på sin konsumtion! Finns åtminstone i Helsingfors men kolla om det finns i din stad också. Dessutom behöver du inte vara rädd för att köpa “fel” plagg eftersom mottagaren själv väljer kläderna hon lånar = totalt riskfritt!

 6. Finsk design

  Om du vill köpa något fysiskt rekommenderar jag naturligtvis inhemsk design. Varför inte en ny klänning från E/S Design eller en ny väska från Lovia eller NO/AN – alla tre företag som tänker på materialvalen och produktionen. Inget slit och släng här inte!

 7. En ljudboksprenumeration

  Perfekt gåva för kompisen som har den fysiska bokhyllan full men gärna skulle läsa/lyssna mer. Via min rabattkod till Nextory kan du dessutom få den första månaden gratis.

 8. En fysisk bok eller en tidningsprenumeration

  Jag kanske är lite partisk men böcker och tidskrifter hör till sånt som jag tycker att en absolut ska få konsumera. Tänk på mottagaren och vad hen skulle bli glad av. Bland finlandssvenska tidskrifter rekommenderar jag Ny tid och Astra. Eller varför inte köpa en ny finlandssvensk roman? Finns hur många bra som helst att välja mellan.

 9. Den perfekta Spotify-listan

  Har du koll på den nyaste/bästa musiken och din kompis har inte det? Komponera ihop den perfekta Spotify-listan till jul – eller varför inte lova en lista varje månad med dina nya favoritlåtar. Själv skulle jag älska en sån julklapp eftersom jag är så otroligt hopplös på musik.

 10. Din egen kunskap & tid

  Är du jättebra på att baka och någon i din omgivning skulle vilja lära sig? Ge några baklektioner i julklapp. Älskar du att städa och är en fena på att dammsuga, där har du din julklapp! Tänk på mottagaren och vad hen skulle bli glad av och ha nytta av. Det kanske inte är en så stor grej för dig, men en jätteviktig grej för mottagaren.

Det var mina tips! Har du ytterligare tips på annorlunda julklappar som inte bara handlar om att köpa köpa köpa? Skriv gärna en kommentar så samlar vi ihop den perfekta listan. Själv har jag absolut inget emot presenter – fastän det kan låta så, hehe. Jag älskar att både ge och få presenter, men jag ogillar att jul och födelsedagar så mycket ska handla om (tvångs)konsumtion. Om jag hittar något fint till någon kan jag köpa det där och då och ge helt utan orsak. Och hittar du den perfekta julklappen är det ju fantastiskt.

Glad första advent!