Det skrivna året 2018

2015 skrev jag för första gången en sammanfattning om hur mitt skrivår hade varit. Jag motiverade det då med att jag har så dåligt minne och att jag kanske vill läsa om detta när jag är gammal och gaggig, men visst känns det kul att summera det skrivna året.

Om du är nyfiken så kan du kika på rapporterna från 2016 och 2015, men tyvärr finns det ingen för 2017. Jag orkade helt enkelt inte, vilket jag ångrar lite nu, men å andra sidan bloggade jag en gång i veckan på Debutantbloggen då, så på ett sätt har jag dokumenterat det året också. Och på tal om Debutantbloggen så har jag skrivit ett gästinlägg om vad som hänt sedan mitt sista inlägg för ett år sedan. Hoppas du vill läsa det också.

Men nu ska vi ta en titt på vad jag skrivit under 2018!

Ibland har jag bläddrat i häftet där jag skrivit första anteckningarna om Nationen. Då kallade jag projektet för: Nationen – En akademisk fylla. En galen roman av Michaela von Kügelgen. Haha alltså.

Ibland har jag bläddrat i häftet där jag skrivit första anteckningarna om Nationen. Då kallade jag projektet för: Nationen – En akademisk fylla. En galen roman av Michaela von Kügelgen. Haha alltså.

JANUARI
Jag redigerade första tredjedelen av Nationen för att skicka in det en sista gång till min LittSkap-handledare. Fastän kursen tagit slut skulle vi ha ytterligare en träff som vi inte hade hunnit med. Jag minns att jag var stressad och kände att jag inte kunde ge manuset den tid och kärlek som behövdes, men en deadline är en deadline. Jag åkte på en kryssning till Stockholm för att skriva ombord på båten, det funkade rätt bra.

FEBRUARI
Handledarträff. Jag var flunsig under träffen och kände mig allmänt opepp på allt. Minns att jag kände att Nationen mest var skit och att jag inte hade så mycket lust att ta tag i det. Jag fick avslag på ett vistelsestipendium jag sökt, men fick också veta att jag får åka på debutantseminariet till Biskops Arnö.

instastoryapril.jpg
skickatilltestläsare.jpg

MARS
Jag läste igenom hela manuset från början till slut och började redigera. Jag strök en del och skrev mycket nytt. Jag fick mitt första stipendium från Kulturfonden och blev så lycklig att jag började gråta.

APRIL
Jag redigerade klart Nationen och skickade till min redaktör och min trognaste testläsare Charlotte. Deltog i NaPoWriMo, alltså skrev en dikt om dagen som jag publicerade på Instagram och några favoriter på bloggen. Jag åkte till Budapest och började med mitt hemliga skrivprojekt. I mitten av april fick jag årets andra stipendium av Centret för konstfrämjande. Jag blev så otroligt glad och häpen och lycklig för pengarna. Under Blogathon skapade jag en samlingssida för mina skrivtips (som borde uppdateras med några nya inlägg inser jag nu, ehe).

Skrev på gulligt kafé i Budapest.

Skrev på gulligt kafé i Budapest.

MAJ
Jag tror faktiskt inte att jag skrev nåt i maj? Hade nog allmän identitetskris då. Hade lite jobb, väntade på kommentarer på Nationen och visste inte riktigt vad jag skulle ta tag i? Hälsade på Charlotte i Lund och snackade så klart skrivande och bokbransch.

JUNI
Jag fick kommentarerna på manuset och började redigera än en gång för att kunna skicka manuset till mitt förlag “på riktigt” – alltså min förläggare skulle läsa och fatta beslut om det blir en bok. Jag deltog i debutantseminariet på Biskops Arnö, en härlig vecka med författare från hela Norden. I juni fick jag också min första författarroyalty någonsin.

P1020445.jpg

JULI
Jag redigerade klart Nationen i Berlin och skickade in det den sista juli. Jag minns att det kändes märkligt att skicka in manuset till förlaget. Det var ju trots allt bara tredje gången jag gjorde det.

AUGUSTI
Skrev inget alls. Var upptagen av att vara ledig, njuta av Berlin och kärleken. Plus att en paus gjorde gott.

skrivapåtorre.jpg

SEPTEMBER
Fick ett mejl av min förläggare som ville träffas. Jag gick dit nervös men glad. Efter ett långt samtal fick jag veta att Nationen skulle bli bok! <3 Det fanns ändå en del grejer som jag behövde jobba med som vi pratade om med min förläggare. Många bra poänger och lärdomar. Han är ju ett proffs liksom.

OKTOBER
Jag hade inte läst igenom manuset sen jag skickade in det i juli så jag skrev ut det och läste igenom och började sen redigera. Jag hade ändå så mycket “riktigt” jobb att jag knappt hade tid att jobba med redigeringen.

manusläsning.jpg

NOVEMBER
Jag körde med NaNoWriMo-taktik med redigeringen och redigerade varje (var)dag. Funkade rätt bra och jag kom in i ett bra flow trots mycket jobb. Jag hade lovat skicka manuset till min redaktör redan i november men var tvungen att skjuta upp det till december. Skrev också ett inlägg om mitt älskade Scrivener och hur jag använder programmet. I slutet av månaden åkte jag två nätter till Åbo för att hälsa på Christa och ha skrivretreat!

DECEMBER
Jag redigerade klart Nationen och överräckte manuset till min redaktör över en lunch. Kändes så himla skönt. Det hände rätt så mycket under den senaste redigeringsrundan. Jag strök mycket och skrev mycket nytt. Manuset börjar vara rätt bra, men är långt ifrån färdigt. Jag ser fram emot min redaktörs kommentarer som jag kommer att få i vår. I slutet av månaden har jag börjat med ett essäprojekt, få se vad det blir. I början av december fick jag också min första biblioteksersättning, kändes stort!

***

Som jag skrivit tidigare så har det här året känns som ett sorts mellanår i mitt skrivande när det inte hänt så mycket. Nu när jag är färdig med den här listan inser jag att det ju hänt massor. I maj och augusti skrev jag inget men annars har jag skrivit nästan hela tiden eller jobbat med nåt. Jag hoppas ändå på att skrivandet ska få en ny sorts regelbundenhet under det kommande året.

Skrev du något i år? Vad i så fall? Berätta gärna!