fbpx

Ett omslag till boken – hur går det till?

I dag blev jag påmind om att jag för ett år sedan fick de första omslagsförslagen. Då kunde jag så klart inte visa något på bloggen men när omslaget väl publicerats och jag frågat Linn Henrichson som gjort det om jag fick berätta om hur processen såg ut skrev jag ett inlägg på Debutantbloggen som jag tänkte att jag ska ompublicera:

***

En av de grejer jag såg allra mest fram emot kring arbetet med boken var omslaget. De senaste åren har böcker blivit otroligt snygga (och Instagramvänliga) och också media och bloggar lägger mer märke till hur boken ser ut – fastän innehållet så klart är viktigast. Men när en går där i bokaffären är det ju i första hand bokens utseende som antingen lockar eller inte. Att kunna sticka ut och ha en bok som är omöjlig att ta tag i är guld värt. Därför var jag väldigt ivrig inför arbetet med omslaget för Vad heter ångest på spanska?.

Hur ser en omslagsprocess ut då? Eftersom det är nåt som ofta sker i bakgrunden tänkte jag att jag skulle berätta om hur det var för mig. Jag frågade naturligtvis “min” fantastiska illustratör om jag får dela med mig av hennes illustrationer och det fick jag. Själv älskar jag att ta del av andras kreativa processer och hoppas det här inlägget kan öppna upp kring hur allt fungerar men också inspirera!

Allt började med att min redaktör Amanda anlitade 23-åriga Linn Henrichson för att göra mitt omslag. Linn läste manuset och jag hade ett enda önskemål – att omslaget gärna skulle få vara grönt. Jag hade nämligen alltid sett framför mig att omslaget ska vara just grönt. I övrigt hade jag inga önskemål och såg mest fram emot att se Linns tolkning av min roman.

I första vändan fick jag fyra fullständigt olika förslag att välja mellan. Jag var så nervös och ivrig när jag klickade upp mejlet med förslagen och behövde verkligen inte bli besviken. I alla fanns något jag gillade och sånt jag inte själv hade förstått att ta upp (är väl därför jag skriver och inte illustrerar). Jag tycker att alla fyra är jättefina men det var en som jag speciellt fastnade för. Vad heter ångest på spanska? utspelar sig i Ecuador och när jag tänker på Ecuador har bergskedjan Anderna en viktig roll och det är delvis därifrån jag ursprungligen fått tanken om att omslaget ska bli just grönt. Min redaktör och jag hade några önskemål kring omslaget och följande förslag kom någon vecka senare och jag kände direkt att ja, ja, ja! Nu är vi på rätt spår. Jag gillade verkligen ananasen och surfbrädan, som båda har sin roll i romanen (ni får läsa den för att fatta, hehe!). Det finaste är att Linn verkligen lyssnade på mina kommentarer – och också struntade i de kommentarer som var “dumma”. Det är nämligen otroligt svårt att i ord försöka förklara hur en tänker när det handlar om bilder.

färdigtomslag.jpg

När det tredje och slutliga förslaget sedan kom kunde jag inte sluta stirra på det. Det blev så mycket finare än jag någonsin kunnat föreställa mig. Så häftigt och trollbindande, helt enkelt vansinnigt fint! Som helhet var arbetet med omslaget väldigt spännande och framförallt var det ett privilegium att få jobba med Linn som är så otroligt begåvad. Jag vet ju att jag är lite jävig men det här är lätt det snyggaste omslaget jag nånsin sett. Med tanke på vilken fantastisk respons jag fått på sociala medier är det många som håller med mig. Vad tycker du om det?

***

Ja, så här såg alltså processen ut. Omslaget till Vad heter ångest på spanska? måste vara den bild jag stirrat allra mest på – jag har haft dem som låsskärm på mobilen och kunde titta på den hur länge som helst. Linn är en sån talang! Omslaget fick ju också ett pris på Helsingfors Bokmässa som Svenskfinlands snyggaste omslag, så jag är inte alls den enda som tycker det är fint. <3

0

8 svar

  1. Åh men vilket kul inlägg. Det var ju omslaget som fick mig att välja att köpa din bok och även lägga den högst upp i att läsa-högen. Den är superfin!

    1. Åh tack Maria! Helt sjuk tanke för mig att nån vill läsa min bok fler än EN gång?! <3

  2. Såklart du ska ompublicera – jag har inte hängt med i debutantbloggen så bra, så läser gärna här! 😉 Slutresultat är såå mycket WOW och så mycket bättre än de första versionerna!!

    1. Ja slutresultatet är verkligen bra! De första versionerna är ju mer skisser, men gillar dem också! Och bra, då ska jag gräva fram mina bästa inlägg och strö ut dem lite här och där. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »