Hur skriva ett följebrev?

Foto: Kelly Sikkema/Unsplash.

Foto: Kelly Sikkema/Unsplash.

En av de skrivrelaterade frågorna jag fick för cirka hundra år sedan här på bloggen handlade om följebrev. Så här löd Lille Johns fråga:

Säg att jag har ett klart manuskript och jag tänker skicka det till något förlag. (Och jag känner ingen alls där, jag har inte varit aktiv på kurser, bokmässor eller något annat, är inte från Helsingfors, så ingen därifrån känner säkert mig.)

Det hör visst till att man bifogar ett slags brev när man postar det? "Hej, jag har skrivit detta, jag heter bla bla bla, jag bor i bla bla bla, tack för att ni läser!"
Hur formulerar man det ordentligt? Liksom vad måste finnas med och vad kan man lämna bort?

På många skrivbloggar läser jag att följebrevet är jätteviktigt. Jag känner mig liiite tveksam till det, men ett som är säkert: ett bra följebrev minskar i alla fall inte dina chanser att bli antagen. Men vad ska ett följebrev innehålla då? Bland annat följande (enligt mig):

  • En presentation av ditt manus. Vad handlar storyn om i stora drag? Vem skriver du om?

  • Vad är den tilltänkta målgruppen? Varför sticker din berättelse ut?

  • Vem är du? Varför skriver du?

En tumregel är att följebrevet ska vara kort, max en sida. Du ska inte berätta allt utan snarare locka mottagaren till att läsa ditt manus. Med andra ord ska du väcka nyfikenhet. Jag tror det också är lite av ett test för författaren – vet hen vad hen skriver om? Alltså klarar du av att sammanfatta din story och dig själv på ett kort och slagkraftigt sätt?

Men vad skrev jag då? Det är svårt att bedöma sig själv objektivt, men så här såg mitt följebrev ut i januari 2016.

följebrev012016.png

Är det lysande? Nja. Kunde det bli bättre? Absolut. Var följebrevet avgörande för att jag blev antagen? Det tror jag inte, var ju ändå manuset i sig de föll för. Men gällande följebrev så tror jag att det viktigaste är att skriva ett ärligt, tydligt och kort brev som visar vad du skriver, för vem du skriver och också hur du skriver. Och kom ihåg att be någon annan att läsa igenom ditt brev, du vill inte ha stavfel eller tankemissar i det!

Hoppas det här gav lite klarhet. Ni får gärna fylla på med fler tips eller frågor i kommentarsfältet!