Jag är Ester Nilsson

"Det visade sig att en människa kan sakna någon hon aldrig mött annat än i fantasin."
Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

I går kväll såg jag premiären av Egenmäktigt förfarande på Lilla teatern i Helsingfors. Den baserar sig alltså på romanen med samma namn av Lena Andersson som utkom 2013. Jag har läst boken för ett antal år sedan men det är en av de där böckerna som stannar med en.

"Innerst inne var hon inte så imponerad av hans tankar men hans konst var egensinnig och eftersom hon var förälskad fick även tankarna sitt skimmer."

Ester Nilsson är en huvudkaraktär en inte glömmer i första taget. Hon är så otroligt korkad i sin hopplösa förälskelse och en blir så otroligt irriterad på henne. Och det värsta: åtminstone jag känner igen mig. Jag är Ester Nilsson.

"Ingen av dem var riktigt intresserad av henne men båda var intresserade av honom."
Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

När jag läste boken vred jag mig av skam och igenkänning. Kände stor sorg över alla gånger jag varit (hopplöst) kär i någon och intalat mig att hans beteende nog beror på det ena eller det andra. Speciellt det här bortförklarandet och analyserandet av en snubbes beteende. Jag hart gjort det så många gånger.

"När man älskar och är mottagen i sin kärlek känner sig kroppen lätt. När motsatsen inträffar väger ett kilo tre."

Pjäsen är däremot mycket mer komik än tragik. Eller så klart en viss tragikomik. Med endast fyra skådespelare på scen lyckas föreställningen med att måla upp Esters inre liv och är ändå väldigt trogen till boken fastän tolkningen som sagt är mycket mer komisk än hur jag uppfattade själva romanen. Det är mycket skratt men publiken vred sig också av skam. Alla har vi väl varit olyckligt kära någon gång?

Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

Foto: Henrik Schütt/LIlla teatern.

"På det sättet kunde ett liv gå. Man fick mycket gjort i väntan på att livet skulle börja."

Jag rekommenderar verkligen pjäsen. Och boken om du inte läst den än! Alla citat i inlägget är från boken. Tusen tack till Lilla teatern som bjöd mig till premiären. Är inte precis varje dag jag får premiärinbjudningar så kändes stort. Har du läst boken eller funderar du på att se pjäsen?

"Den som bromsar bestämmer alltid. Den som vill minst har mest makt."