10 orsaker att åka till Budapest

Budapest är en underbar stad! Det kan ingen som följt med min resa ha gått miste om. Själv visste jag faktiskt inte så jättemycket om Budapest inför resan men hade så klart hört att många gillar staden. Ändå blev jag positivt överraskad och därför tänkte jag lista 10 orsaker att åka till Budapest.

Gellertkullen.

Gellertkullen.

1. Nära från Norden

Flyget från Helsingfors tog drygt två timmar och det var också otroligt smidigt att ta sig in till centrum från flygplatsen. Buss 100E kostade cirka 3 euro (900 HUF, alltså ungerska forint) och bussresan gick på ungefär 45 minuter. Min flygbiljett var också under 200 euro, så helt överkomligt pris.

P1010158.jpg

2. Våren och sommaren kommer tidigare

Jag hade väl kanske tur, men det var ju sommarvärme under nästan hela min vecka i Budapest. Bara en dag behövde jag ha på mig långärmat. Dessutom blommade allt och det var grönt. Underbart när vi här i norr fortfarande väntar på att den sega våren ska kicka i gång ordentligt. Jag antar också att värmen håller i sig längre under hösten och tror Budapest kan vara fantastiskt i september och oktober!

Av ruinbarerna är Szimpla antagligen den mest kända. Härligt kaotiskt ställe.

Av ruinbarerna är Szimpla antagligen den mest kända. Härligt kaotiskt ställe.

3. Billig öl & ruinbarer

Ölen är så otroligt billig på de flesta ställen och samma gäller maten. Mycket prisvärt och ofta gott! Jag bodde bredvid det sjunde distriktet, alltså de judiska kvarteren i Budapest, och där finns verkligen allt i mat- och dryckesväg en kan önska sig. Det är också här som de kända ruinbarerna finns. Vill du ha en öl eller något att äta kommer du inte att bli besviken, bara att dyka in på någon innergård.

P1000871.jpg

4. Langos

Friterad deg med gräddfil/creme fraiche, riven ost och vitlök. Need I say more?! Så himmelskt gott. Ångrar att jag inte åt det mer än två gånger under resan.

P1010100.jpg

5. Badhusen

De är inhysta i ståtliga och vackra byggnader som bjuder på en tidsresa. Massa olika sorters pooler, ofta både ute och inne plus ett antal bastur. Det går också att boka in massage och sånt om man är sugen. Jag besökte Széchenyi men var sugen på att gå till något annat ställe också. Nästa gång, så!

Den här risotton åt jag på restaurang Kazimir. Jag hade ingen aning om stället, men det såg så inbjudande ut så jag gick in här. Jättegod mat och gott vin också. betalade 25 euro för risotto, efterrätt, vitt vin och rött vin.

Den här risotton åt jag på restaurang Kazimir. Jag hade ingen aning om stället, men det såg så inbjudande ut så jag gick in här. Jättegod mat och gott vin också. betalade 25 euro för risotto, efterrätt, vitt vin och rött vin.

6. Vinet

Det ungerska vinet är inte speciellt känt i resten av världen men aj jestas så de kan laga vin. Jag drack inte ett enda äckligt eller dåligt vin på hela resan. Dessutom gillade jag att de flesta restauranger bara hade ungerskt vin – vill ju helst dricka ungerskt vin när jag nu en gång är i Ungern. Jag gick också på en wine tasting som var otroligt lärorik och intressant, ska blogga om den senare.

P1010217.jpg

7. Spårvagnarna

Okej, det här är kanske lite nördigt men jag älskar verkligen spårvagnar som rasslar och skramlar fram på gatorna. När jag gick i högstadiet skrev jag till och med ett arbete om spårvagnen i Helsingfors. Överlag verkar kollektivtrafiken fungera jättebra i Budapest och det finns massvis med spårvagnar och bussar + Europas äldsta metro som också är ganska gullig.

P1010010.jpg

8. Du kan gå överallt

Väljer du ett någorlunda centralt boende är det gåavstånd nästan överallt. Det tycker jag också är det bästa sättet att upptäcka en stad. Vika in på en gränd och se vad en hittar där. För det mesta hade jag inte nåt speciellt mål utan gick dit fötterna ledde mig. Funkade hur bra som helst i Budapest. Så länge en undviker de mest turistiga gatorna kan det inte slå jättefel.

Utsikt från Budaslottet. Hängde lite med den lokala slottskråkan, han berättade att de flesta turister är ganska störande.

Utsikt från Budaslottet. Hängde lite med den lokala slottskråkan, han berättade att de flesta turister är ganska störande.

9. Donau

Det är något mäktigt med stora floder och att gå över broarna mellan Buda- och Pestsidan är magiskt. Först på bron inser en hur himla bred floden faktiskt är och det kittlar i fantasinerven när jag tänker på alla båtar som färdats i de här vattnen genom åren. Blev också otroligt sugen på att åka på en båtresa?!

P1010320.jpg

10. En magiskt vacker stad

Överlag är Budapest en vacker stad med fin arkitektur, massa härliga små gränder och massvis att upptäcka. På Budasidan kan en dessutom klättra upp antingen till Gellertkullen eller så klättra eller åka bergbana upp till Budaslottet. Otroligt vacker utsikt över staden. Jag klättrade själv till Gellertkullen och kom flämtande och svettig upp på kullen – men så värt det!

Nå, vad säger du? Blev du sugen på att åka till Budapest? Själv tänker jag definitivt återvända, det känns som om att jag bara skrapat lite på ytan. Men hela stämningen i staden var så skön. Det såg ut som om ungrarna verkligen kan njuta av livet och sånt gillar jag. Som sagt: mitt första intryck av staden var att det är en mix av Berlin, Buenos Aires och Prag och då kan det liksom inte slå så fel.