Ny kamera!

Uppmuntrad av Malin bestämde jag mig att okej, jag kör, och så köpte jag en ny kamera förra veckan. Efter att ha funderat lite mellan olika modeller föll valet på en Panasonic Lumix GX800. Jag övertygades bland annat av Rowan Trees recension och tänkte att det också är skönt att ha en lättillgänglig guide.

Jag har inte hunnit använda kameran så mycket ännu men det lilla jag fotat med den så är jag helt kär. Efter att ha fotat med mobilen i flera år är ljuskänsligheten alldeles magisk. Dessutom kan jag fjärrstyra kameran via mobilen (yay, selfies!) och också ladda upp foton direkt på till exempel Instagram genom att ladda ner dem på telefonen. Otroligt behändigt.

självporträtt1_070418.jpg

Jag köpte min kamera på Rajala och då fick jag också en gratis grundkurs på två timmar. Jag har fotat en del tidigare och för tre år sen höll ju Jon faktiskt fotokurs (läs om del ett och del två) för Lisen, Erik och mig och då lärde jag mig lite mer om kamerans inställningar. Men på sistone har jag verkligen inte fotograferat, så jag tänkte att det skulle vara att fräscha upp minnet.

Största delen av tvåtimmarskursen i kväll var sånt jag hade koll på, men visst kom det en del helt nyttiga grejer att tänka på. Kursläraren tipsade också om en sajt där en kan testa hur ett foto blir när en ändrar på slutartid och skärpedjup. Det går så klart att testa på kameran också, men jag tycker att sidan var väldigt tydlig.

självporträtt2_070818.jpg

Jag har ännu myyyycket att lära mig och är så otroligt sugen på att börja leka med kamerans inställningar och väntar ivrigt på att Jennifer, som också fått fotofnatt på sistone, ska komma hem igen så vi kan gå ut på fotoexkursioner tillsammans. I planerna finns också att jag ska lära mig använda Lightroom för att kunna redigera bilderna. Så det finns mycket att lära sig, men det känns skoj.

Nu ser jag också ännu mer fram emot Budapest. Jag tror jag kommer att fota massvis där. Våren och ljuset gör också att fotolusten här hemma väcks. Jag insåg ändå att ja hmm, vad är det liksom meningen att jag ska fotografera? Men det lär väl knappast bli ett problem. I brist på annat kan jag ju alltid fortsätta fota mig själv! Alla stora konstnärer har i alla tider sysslat med självporträtt så why not keep doing that?

Lekte "artsy" på vägen hem i kväll. Blev ändå lite coolt. skicka prispengarna för årets foto nu bara!

Lekte "artsy" på vägen hem i kväll. Blev ändå lite coolt. skicka prispengarna för årets foto nu bara!